واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: به رغم كاهش نرخ بهره در آمريكا و ژاپن صورت گرفتسقوط بورسهاى آسيا و اروپا
گروه اقتصادي- در حالى به رغم كاهش نرخ بهره در آمريكا و ژاپن شاخص بورسهاى آسيا و اروپا با افت يك تا سه درصدى مواجه شد كه همين كاهش نرخ بهره موجب شد شاخصهاى بورس آسيا و اروپا از يك تا هشت درصد افزايش يابد.بانك مركزى آمريكا به منظور مقابله با ركود اقتصادى احتمالى در اين كشور، نرخ بهره بانكى را از 5/1 به يك درصد كاهش داده است. اوايل ماه جارى ميلادى بانك مركزى آمريكا در اقدامى هماهنگ با پنج بانك ديگر، نرخ بهره را از 2 به 5/1 درصد رسانده بو د. نرخ يك درصد براى بهره بانكي، آخرين بار در سالهاى 2003 و 2004 در آمريكا ديده شده بود. اين اقدام در واقع تائيد اين موضوع است كه تورم ديگر اقتصاد آمريكا را تهديد نمىكند.كميته سياستگزارى بانك فدرال به سرپرستى بن برنانكه، اعلام كرد: به نظر مىرسد كه سرعت فعاليتهاى اقتصادى به شكل قابل توجهى پايين آمده و دليل اين مسئله هم كاهش ميزان خرج كردن مصرفكنندگان است. اين كميته همچنين افزود: در ماههاى اخير هزينههاى بازرگانى و توليد صنعتى افت داشته و كند شدن فعاليتهاى اقتصادى در بسيارى از كشورهاى ديگر فرصتهاى صادرات آمريكا به اين كشورها را از بين مىبرد.كميته سياستگزارى بانك فدرال در بيانيهاى ابراز اميدوارى كرد كه اقدامات بانك مركزى آمريكا و بانكهاى ديگر بتواند اوضاع مالى را بهبود ببخشد و اقتصاد را به رشد سالم خود بازگرداند. از ديگر اقدامات كشورهاى ديگر براى رهايى از اين بحران اقدام بانك انگليس است به طورى كه اين بانك قرار است در هفته آينده نرخ بهره در اين كشور را به نصف كاهش دهد و بانك مركزى اروپا نيز 5/0 درصد از نرخ بهره در اتحاديه اروپا بكاهد. چندى پيش نيز بانكهاى مركزى كشورهاى بحران زده در سطح جهان اقدام به كاهش نرخ بهره كرده بودند كه اقدام آنها نتوانست از كاهش ارزش سهام و سقوط بورسهاى اين كشورها جلوگيرى كند. در روز جمعه و به رغم اقدام آمريكا در كاهش نرخ بهره در اين كشور ارزش سهام در بورسهاى اروپايى تا يك درصد كاهش يافته است. قيمت نفت در اين روز نيز به كمتر از 64 دلار در هر بشكه و قيمت طلا به 724 دلار در هر اونس كاهش يافته است.
كاهش ميانگين سهام نيكي
همچنين روز گذشته ميانگين سهام نيكى در بازار سهام توكيو پايتخت ژاپن روز جمعه و در آخرين روز معاملاتى هفته جارى كاهش يافت و بار ديگر به زير سطح 9 هزار واحد رسيد. به گزارش ايرنا، ميانگين سهام نيكى در بازار سهام توكيو روز جمعه با 78/452 واحد معادل 01/5 درصد كاهش نسبت به روز معاملاتى پيشين (پنجشنبه) به هشت هزار و 98/576 واحد رسيد. ميانگين سهام نيكى در طى سه روز پنجشنبه با كاهش بيش از 9 درصدى روبهرو شده بود اما ديروز به رغم كاهش نرخ بهره كليدى بانكى از سوى بانك مركزى ژاپن با كاهش روبهرو شد. بانك مركزى ژاپن روز جمعه براى نخستين بار در طى هفت سال گذشته اقدام به كاهش نرخ بهره كليدى بانكى از 5/0 درصد كنونى به 3/0 درصد كرد. نرخ سهام نيكى از ميانگين نرخ سهام 225 شركت بزرگ در بازار سهام توكيو برآورد مىشود. شاخص سهام توپيكس كه نشاندهنده روند كلى ارزش تمامىسهام در بخش يكم بازار بورس توكيو است نيز در بازار ديروز و در ساعات پايانى روز معاملاتى جارى 25/32 واحد معادل 59/3 درصد كاهش به 12/867 واحد رسيد. سهام شركتهاى نفتي، توليدات معدني، لاستيكسازى و حمل و نقل دريايى در صدر سهامهايى قرار داشتند كه روز گذشته با كاهش شديد روبهرو شدند. در بازار سهام روز جمعه توكيو تقريبا بهاى اكثر سهام شركتهاى ژاپنى نظير شركتهاى فولادسازى نيپون و نيسان، سهام شركتهاى بزرگ نفتى شواشل، نيپون اويل،كاسمو و ايده ميتسو كوسان ژاپن، سهام شركتهاى خودروسازى ايسوزو، تويوتا، سوزوكي، نيسان و هوندا و سهام شركت بازرگانى ميزوهو، سوميتومو، ميتسوبيشى يو.اف.جى و صنايع الكترونيكى پايونير، توشيبا، سوني، شارپ، هيتاچى و ت.د.ك، شركت دارويى تاكه دا و ماچيدا، شركتهاى هواپيمايى آنا و جال كاهش يافت. در بازار سهام امروز توكيو بهاى سهام شركتهاى فولادسازى توكيو و كوبه، شركت خودروسازى ميتسوبيشي، شركت بازرگانى سوميتومو، شركت اكتشافات نفتى ژاپن (اينپكس) و شركت الكترونيكى جى وى سى افزايش يافت. در بخش اصلى بازار سهام روز گذشته توكيو، در مجموع دو ميليارد و 36/782 ميليون سهم فروخته شد كه در مقايسه با روز معاملاتى پيشين آن (پنجشنبه) كه سه ميليارد و 87/35 ميليون سهم فروخته شده بود، با كاهش روبهرو شد. دستاندركاران بازار سهام توكيو مىگويند: از جمله دلايل كاهش بهاى سهام نيكى در بازار سهام توكيو، روى آوردن سهامداران به فروش سهام خود كه در طى چهار روز گذشته با افزايش چشمگيرى روبهرو شده بود، است. شاخصهانگ سنگ هنگ كنگ نيز با 361 واحد افت به 13968 واحد رسيد. در عين حال برخى بورسهاى آسيايى نيز مثل بورس سنگاپور با افزايش نسبى شاخص در اين روز مواجه شدند. ارزش ين در برابر دلار نيز در اين روز و به رغم كاهش نرخ بهره در ژاپن افزايش يافت و به بالاى 96 ين در برابر هر دلار رسيد. ارزش ين در اين روز به ميزان 7/1 ين در برابر يك دلار افزايش داشت. دولت آمريكا مقامات ژاپن را به شدت تحت فشار قرار داده است تا با اتخاذ سياستهايى ارزش ين را در برابر دلار كاهش دهد.
مشوق 51 ميليارد دلارى دولت ژاپن
در پى مقابله با ركود اقتصاد و گذر ژاپن از بحران مالى كنونى نخست وزير ژاپن دومين بسته مشوقهاى اقتصادى خود ظرف دو ماه گذشته را معرفى كرده است. به گزارش ايسنا، اين بسته 51 ميليارد دلارى (پنج تريليون ين) شامل كاهش عوارض بزرگراهها و افزايش ضمانت وامهايى بود كه به شركتهاى كوچك داده مىشود. برنامههاى كاهش ماليات و كمكهاى مالى هم براى خانوارهاى ژاپنى كم درآمد در اين بسته درنظر گرفتهشده است. اين غير از بسته 7/11 تريليون ينى است كه ياسو فوكودا، نخست وزير پيشين ژاپن در ماه اوت ارائه كرده بود. در اين بسته همچنين وامهاى مسكنى كه از ماليات معافند، براى رونق بخشيدن به بازارهاى در حال ركود كشور لحاظ شدهاند. بودجه براى كودكان و سالمندان و حمايت از جوانان بيكار هم از جمله برنامههاى تازه اقتصادى در اين بسته مشوقها هستند. تارو آسو در اين زمينه مىگويد: در چنين شرايطى لازم است كه براى مردم احساس امنيت به وجود بياوريم. نبايد از اين توفان خشمگين هراس داشته باشيم و نه بايد بايستيم و بگذاريم كه اين توفان ما را با خود ببرد. نخست وزير ژاپن در عين حال تاكيد مىكند كه اگر شرايط اقتصادى اجازه دهد، او علاقهمند است كه ماليات بر مصرف را ظرف سه سال افزايش دهد. آسو مىگويد: تا زمانى كه اقدامات اقتصادىاش موثر واقع نشود، در انتخابات شركت نخواهد كرد. من مىخواهم كه مردم پس از مشاهده موفقيت سياستهاى من تائيدم كنند! انتخابات بايد تا پيش از سپتامبر سال 2009 برگزار شود. پيش از وخامت اوضاع بحران اقتصادي، صحبت از احتمال برگزارى انتخابات در ماه نوامبر بود.
سوداگران عامل سقوط بازار بورس
گفته مىشود روز سه شنبه هفته گذشته دولت ژاپن به منظور جلوگيرى از سقوط هر چه بيشتر بازار بورس اين كشور محدوديتهاى جديدى براى روش فروش استقراضى سهام وضع كرده است. طبق گزارش خبرگزارى بلومبرگ، به دنبال سقوط شاخص سهام بازار بورس توكيو به پايينترين رقم از ماه اكتبر سال 1982 تاكنون، شويچى ناكاگاوا وزير اقتصاد كشور ژاپن اعلام كرد: طرح ممنوعيت پيش فروش سهام كه قرار بود از روز چهارم ماه نوامبر اجرا شود يك هفته زودتر و از بيست و هشتم ماه اكتبر اجرايى شده است. در ميان تمام شيوههاى معاملاتى بازار بورس، روش پيش فروش سهام توسط سوداگران و دلالان بورسى به عنوان اصلىترين عامل سقوط اخير سهام در بازار وال استريت اعلام شده است. به گزارش ترد ورلدنت ورلد، روش پيش فروش سهام كه به نام روش استقراضى نيز معروف است طبق تعريف كميسيون بورس اوراق بهادار آمريكا به روشى گفته مىشود كه فروشنده سهام در حقيقت مالك آن نيست. گزارشها حاكى است: با استفاده از اين روش دلالان با پيشبينى كاهش سهام يك شركت خاص در آينده سهام را از مالك آن قرض گرفته و در بازار مىفروشند و پس از كاهش قيمت آن را با قيمت پايينتر خريدارى كرده و به مالك باز پس مىدهند. بسيارى از تحليلگران اقتصادى معتقدند: بسيارى از بانكهاى تجارى و سرمايه گذارى وال استريت همچون اچ.بي.او.اس، گلدمن ساچ و مورگان استنلى قربانى اقدامات سوداگرانى بودهاند كه با استفاده از روش پيش فروش سهام روى كاهش سهام يك شركت شرطبندى كرده و جو روانى بازار بورس را براى كاهش سهام آن شركت يا بانك فراهم آوردهاند. بنابراين، روش پيش فروش سهام short selling از سوى بسيارى از اقتصاددانان عامل سقوط شاخص سهام در روزهاى اخير عنوان شده و مقامات بسيارى از كشورها را بر آن داشته تا به منظور جلوگيرى از وقوع بحرانى مشابه بحران بازار بورس آمريكا در بازار بورس شان، از پيش فروش سهام توسط معاملهگران ممانعت به عمل آورند. گزارشها حاكى است: طى روزهاى اخير قانونگذاران انگليسى و آمريكايى تلاش كردهاند تا به منظور جلوگيرى از روند رو به سقوط بازارهاى بورس روش پيش فروش سهام را حداقل در مورد سهام شركتهاى مالى ممنوع كنند.
جمعه 10 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]