واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: مجازات جايگزين حبس شامل جرايم امنيتي و نيروهاي مسلح نميشود
تهران- خبرگزاري كار ايران
معاون قضايي سازمان زندانها در خصوص اختيارات قضات در صدور آراي جايگزين حبس گفت: دست قضات براي اعمال مجازاتهاي جايگزين حبس باز است و به لحاظ تنوع در مجازاتهاي اجتماعي خود قاضي ميتواند يكي از انواع مجازاتها را در نظر بگيرد.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، غلامعلي محمدي در نشست خبريصبح امروز به تشريح لايحه اجتماعي مجازات جايگزين حبس پرداخت و گفت: مجازاتجايگزين حبس ،شامل جرائم امنيتي و نيروهاي مسلح نميشود.
معاون قضايي سازمان زندانها به تشريح سياست تعيين عناوين مجرمانه و پيشگيري از وقوع جرم پرداخت و اظهار داشت: عناوين مجرمانه در قوانين جزايي ما بسيار افراطي و تعداد عناوين مجرمانه بيش از حد انتظار است،كه اينامر نيازمند بازنگري در قوانين جزايي با رويكرد جرم زدايي دارد.
وي با تاكيد بر تعديل سياست كيفري و جنايي گفت: زندان زدايي ميتواند از رهگذر قضازدايي با توسل به شوراهاي حلاختلاف و روشهاي ميانجيگري و اصلاح در برخي قوانين ايجاد شود.
محمدي با اشاره به قانون بيمه اجباري شخص ثالث كه در مجلس شوراي اسلامي در حال بررسي است، اظهار داشت: اجراي دقيق قانون بيمه اجباري شخص ثالث، در كاهش ورودي به زندان موثر خواهد بود.
معاون قضايي نيروهاي مسلح در خصوص مجازاتهاي اجتماعي تصريح كرد: اين مجازاتها محدودكننده فرصت بزهكاري و داراي ضمانت اجراييكيفري به معناي واقعي و رسواكننده تا تنزيل شان مجرم در انظار عمومي و عدم قطع ارتباط مجرم با جامعه و خارج از محيط زندان و در بطن اجتماعي است.
معاون قضايي سازمان زندانها كاهش جمعيت كيفري زندان، تعليق تعقيب، ميانجيگري، انجام خدمات اجتماعي عام المنفعه، جزاي نقدي روزانه و نظارت الكترونيكي را از جمله انواع مجازاتهاي اجتماعي جايگزين حبس برشمرد.
محمدي با بيان اينكه مجازاتهاي اجتماعي به چهار دسته تقسيم ميشوند، افزود: مطابق لايحه مجازاتهاي اجتماعي جايگزين حبس، مجازاتهاي اجتماعي شامل دوره مراقبت،خدمات عمومي، جزاي نقدي روزانه و محروميت موقت از حقوق اجتماعي است كه با مشاركت مردم و نهادهاي مدني اجرا ميشود.
وي تصريح كرد: اين مجازاتها در جرايم عمدي كه حداكثر مجازات قانوني آن تا شش ماه حبس است، الزامي بوده و دادگاه در جرايمي كه مجازات قانوني آن حداكثر تا شش ماه است ملزم به استفاده از مجازاتهاي جايگزين حبس است مگر در موارد استثنا كه در اين لايحه پيش بيني شده است.
محمدي با بيان اينكه قاضي در جرايمي با مجازات قانوني شش ماه تا دو سال حبس مخير در استفاده از مجازاتهاي قانوني است، گفت: در بندهاي الف، ب و ج اين قانون مواردي پيش بيني شده كه استفاده از مجازاتهاي اجتماعي جايگزين حبس براي افراد خاص امكان پذير نيست.
وي با بيان اينكه تعيين مجازاتهاي جايگزين حبس در جرايم غير عمدي الزامي است، ادامه داد: در جرايم عمدي مجازات قانوني اگر بيش از دو سال باشد دادگاه نميتواند از مجازاتهاي جايگزين حبس استفاده نمايد اما طبق ماده شش اين لايحه جرايم غير عمدي بايد از مجازاتهاي اجتماعي جايگزين حبس استفاده شود. مگر درمواردي كه حداكثر مجازات قانوني آن بيش از دو سال عنوان شده باشد. در اين صورت اختيار با قاضي دادگاه است.
محمدي در خصوص خودداري مجرم از دستورات دادگاه گفت: اگر محكوم از اجراي دستورات دادگاه براي اولين بار امتناع ورزد مجازاتهاي اجتماعي تشديد ميشود و اگر امتناع براي بار دوم صورت پذيرد هر سه مورد به مجازاتهاي مقرر در قانون محكوم خواهد شد.
وي با تاكيد بر اينكه مجازاتهاي جايگزين شامل مجازاتهاي جرايم امنيتي و نيروهاي مسلح نميشود، تصريح كرد: كليات اين لايحه در 24 مهر ماه سال جاري به تصويب رسيده و شور دوم در كميسيون قضايي و صحن علني مورد بررسي قرار ميگيرد تا اگر نواقصي در لايحه وجود دارد آن را تغيير يا اصلاح كند كه با توجه به تصويب كليات لايحه حتما مورد تصويب نهايي قرار خواهد گرفت.
وي در بخش ديگري از نشست مطبوعاتي به تشريح اقدامات ستاد كاهش جمعيت كيفري زندانها پرداخت و گفت: كاهش جمعيت كيفري زندانها از جمله برنامههاي قوه قضاييه است كه ستادي با اين موضوع در سال 85 در سازمان زندانها شكل گرفت.
وي به مقايسه شش ماهه اول سال جاري در مقايسه با سال گذشته پرداخت و عنوان كرد: با فعاليت ستاد كاهش جمعيت كيفري زندانها در شش ماهه اول سال جاري در مقايسه با سال گذشته با كاهش 5/25 درصدي ورودي جمعيت كيفري زندانها مواجه بوديم كه اين كاهش يكي از دستاوردهاي مهم فعاليتهاي ستاد كاهش جمعيت زندانها است.
محمدي در بخش ديگري از اين نشست در پاسخ به سوال خبرنگاري مبني برتعيين ساز و كارهاي مناسب براي نظارت الكترونيكي و بازداشت خانگي گفت: ظرفيت فعلي كشور جوابگوي اين ساز و كارها است و در نظارت الكترونيكي از توليدات داخلي استفاده ميشود كه در اين رابطه دستبندهاي الكترونيكي در نظر گرفته شده و با شركتهاي مخابراتي نيز در اين زمينه مذاكراتي به عمل آمده است.
معاون قضايي سازمان زندانها در پاسخ به اين سوال كه آيا مجازاتهاي جايگزين حبس شامل افراد زير 18 سال ميشود، تصريح كرد: اطفال فاقد مسووليت كيفري هستند و كساني كه داراي مسووليت كيفري هستند مستحق تحمل مجازاتهاي جايگزين حبس خواهند بود.
پايان پيام
كد خبر: 454609
چهارشنبه 8 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]