واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: مرجانهاي دريايي؛ قربانيان بي تحرك آلودگي اقيانوسهاي جهان
اشياء و اجرام برجاي مانده در اقيانوسها از جمله ميليونها تاير، بطري پلاستيكي و نظاير آنها حيات مرجانهاي دريايي را به شدت در معرض خطر قرار داده است.
آلودگي اقيانوسهاي جهان تبعات نگران كننده مستقيم و غيرمستقيمي براي ساكنان زمين دارد. تهديد حيات گونه هاي مختلف دريايي از جمله مرجانها كه اصلي ترين و نخستين قربانيان آلودگي اقيانوسها به حساب مي آيند از جمله تبعاتي است كه حيات بشر را به مخاطره انداخته است.
به نظر مي رسد كه جلبكها در آستانه تبديل شدن به بزرگترين توده هاي اقيانوسي جهان باشند اما نبايد به اين فرآيند با نگاهي مثبت نگاه كرد چون تداوم حيات آنها زندگي مرجانها را به خطر مي اندازد.
كارشناسان هشدار داده اند در صورت تداوم فرآيند تغييرات جوي و از جمله گرمايش زمين، تغييرات پيچيده اي در اكوسيستمهاي دريايي روي داده و يكي از نتايج آن پوشيده شدن توده هاي مرجاني بستر اقيانوسها از پوسته هاي جلبكي و در نتيجه پايان يافتن حيات آنها تا سال 2100 خواهد بود.
اشياء و اجرام برجاي مانده در اقيانوسها از جمله ميليونها تاير، بطري پلاستيكي و نظاير آنها حيات مرجانهاي دريايي را به شدت در معرض خطر قرار دارده است.
نكته نگران كننده تر اين است كه بخشي از اين توده هاي مرجاني از جمله توده هاي موجود در سواحل مكزيك طي ساليان اخير از بين رفته اند و اين مسئله بر دامنه نگرانيها بيش از پيش افزوده است.
به گزارش مهر ، دانشمندان مرجانهاي دريايي را از جمله قربانيان بيگناه آلودگي اقيانوسها عنوان مي كنند چون اين توده هاي زنده نمي توانند در آب حركت كنند. همزمان با پيش روي لكه هاي نفتي در نواحي مختلف اقيانوسي از جمله نواحي كم عمق تر، توده هاي مرجاني در دام اين لكه ها افتاده و به تدريج از بين مي روند.
در صورت تداوم تغييرات جوي در قرن آينده مرجانهاي دريايي به محل دفن گونه هاي مختلف آبزيان تبديل خواهند شد.
البته تنها آلودگيهاي نفتي نيست كه حيات توده هاي مرجاني را در معرض خطر قرار داده است. به اين آلودگيها مي توان جريان پسماند داغ كارخانجاتي را نيز اضافه كرد كه مناطق آبي جهان از جمله خليج ها و مرجانهاي موجود در آنها را به شدت در معرض خطر قرار داده اند. مرجانها كه با رنگهاي متنوعي در بستر اقيانوسها خودنمايي مي كنند در چنين شرايطي به تدريج سفيدرنگ شده و مي ميرند.
به عقيده كارشناسان توده هاي مرجاني كه در نواحي نزديك به ساحل، جايي كه پيامدهاي اقدامات مخرب بشري بيشتر به چشم مي آيد، زندگي مي كنند بيشتر در معرض استرسهاي محلي قرار دارند كه از آنجمله مي توان به كيفيت پايين آب اشاره كرد.
همزمان با افزايش آلودگي آب و افت كيفيت آن، اكسيژن حل شده در آب نيز تنزل يافته و در نتيجه بر گستردگي توده هاي جلبكي افزوده مي شود. اين فرآيند نتيجه اي جز گسترش رشد توده هاي جلبكي بر روي مرجانها و بر هم خوردن اكوسيستمهاي اقيانوسي ندارد.
در كنار اين مسائل، اشياء و اجرام برجاي مانده در اقيانوسها از جمله ميليونها تاير، بطري پلاستيكي و نظاير آنها حيات مرجانهاي دريايي را به شدت در معرض خطر قرار داده است.
در حد فاصل سالهاي 2000 تا 2006 و از نواحي ساحلي شمال هاوايي بالغ بر بر 500 تن اجرام مختلف از آب خارج شد با اين حال كارشناسان معتقدند اين ميزان در مقايسه با خطراتي كه جان توده هاي مرجاني را تهديد مي كند قطره اي در برابر درياست.
چهارشنبه 8 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]