واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: "بهار سياسي" لبنان آغاز شده است
از: حسن فتحعلي بيروت - هرچند با توافق سران لبناني در دوحه قطر در خرداد ماه گذشته از شدت بحران سياسي سه سال گذشته اين كشور كاسته شد، اما با ديدار اخير دبير كل حزب الله و رييس جريان سياسي "آينده" مي توان گفت كه بهار سياسي لبناني ها آغاز شده است.
همانگونه كه همه لبناني ها پيش بيني مي كردند اندك زماني پس از اعلام انجام ديدار "سيد حسن نصرالله" و "سعدالدين حريري"، فضاي سياسي لبنان رو به آرامش گذاشت و پيش بيني مي شود اثرات اين ديدار مهم و سرنوشت ساز در بخش هاي مختلف اين كشور و حتي فراتر از لبنان و در حوزه هاي مرتبط با اين كشور خود را نمايان سازد.
* نتايج داخلي :
1 - برقراري آرامش و ثبات: لبنان طي سال هاي اخير دستخوش ناآرامي ها و حوادثي بوده كه ريشه بسياري از آنها اختلافات سياسي رهبران گروه ها و در صدر آنها دو طايفه بزرگ و تعيين كننده لبنان يعني اهل سنت و شيعيان بوده است.
اين اختلافات به ويژه پس از حوادث ارديبهشت ماه گذشته كه منجر به خلع سلاح شبه نظاميان گروه حريري در بيروت توسط مخالفان دولت وقت به ويژه نيروهاي مقاومت شد، به شدت گسترش يافت و حتي بيم آن مي رفت كه تبديل به مشكل ترين مساله سياسي اين كشور شود.
پس از اين ماجرا بسياري از چهره هاي سياسي اهل سنت طرفدار حريري خود را زخم خورده مي پنداشتند و معتقد بودند بايد كاري صورت گيرد كه اين زخم التيام يابد.
بديهي بود اين تحرك نياز به زمان و زمينه هاي لازم داشت كه اين زمينه ها روز يكشنبه گذشته خود را بروز داد و ديدار رهبران حزب الله و گروه آينده به اين نگراني پايان داد.
زمينه هاي قبلي اين ديدار را مي توان به آشتي دو گروه دروزي به رهبري "وليد جنبلاط" و "طلال ارسلان"، ديدار هياتي از حزب الله با گروه جنبلاط و ديدار مقدماتي هياتي از حزب الله به رياست "محمد رعد" با حريري مرتبط دانست و همچنين ضرورت گسترش آشتي هاي سياسي در آستانه برگزاري دومين نشست گفت و گوهاي ملي و كمي دورتر انتخابات آتي پارلماني اين كشور .
ديدارهاي علماي دو طرف از جمله "شيخ عبدالامير قبلان" نايب رييس مجلس اعلاي شيعه از طرابلس و ديدار و گفت و گوي وي با "مالك الشعار" از چهره هاي مذهبي اهل سنت در اين منطقه و ديگر شخصيت هاي اهل سنت نظير "عمر كرامي" نخست وزير سابق اين كشور نيز به روند انجام ديدار حساس نصرالله و حريري سرعت بخشيد و به بهبود نگرش دوطرف نسبت به هم كمك كرد.
مجموعه اين ديدارها و تحرك هاي سياسي در سطوح بالا باعث كاهش اختلافات و درگيري ها در سطوح پايين شده و اكنون جامعه سياسي لبنان آرامش سياسي كم سابقه اي را نسبت به سه سال گذشته تجربه مي كند.
اين آرامش مي تواند زمينه ساز تقويت اتحاد ملي بين لبناني ها كه با توجه به وجود طوائف 18 گانه در اين كشور از ضروري ترين نيازهاي ملي لبناني ها به شمار مي رود شود و به تدريج همكاري هاي ملي را قوام بخشد.
از ديگر ثمرات ديدار حريري و نصرالله ايجاد آرامش در بخش رسانه اي لبنان است. در لبنان هر گروه و طايفه اي براي خود روزنامه، هفته نامه، راديو، تلويزيون و رسانه هاي خاصي دارد و در ماه هاي گذشته نقش آنها در كاهش و يا شدت بخشيدن به درگيري ها و اختلافات سياسي در جامعه بسيار موثر و چشمگير بوده و حتي مي توان گفت بسياري از ديدارها و رويدادهاي سياسي به خاطر خبرها و گزارش هاي اين رسانه ها يا تحقق نيافت و يا از اثرات آن كاسته شد.
به موازات اين موضوع اكنون لحن گفتار سياستمداران و چهره هاي حزبي در مخاطب قرار دادن طرف مقابل نيز تغيير يافته و آنان با تسامح و تساهل زياد اظهار نظر مي كنند.
البته بديهي است كه نبايد انتظار داشت ديدار پنج ساعته حريري و نصرالله همه اختلاف هاي موجود بين دو طرف و همپيمان هاي آنان را حل كند، اما شايد بتوان گفت كه حدود 80 درصد مشكلات و اختلاف هاي سياسي جامعه لبنان با توجه به وزن سياسي حزب الله و حريري در صحنه قدرت واقعي لبنان رو به حل شدن مي رود.
بر همين اساس است كه بسياري از محافل سياسي در لبنان با وجود مخالف هاي برخي طرفداران حريري با انجام اين ديدار، اقدام "حريري فرزند" را به ديدارهاي "حريري پدر" با نصرالله تشبيه كرده و گفته اند اين ملاقات ابرهاي بحران و نگراني لبناني ها را از آسمان اين كشور كنار زد و سايه هاي شوم فتنه را در جامعه لبنان از بين برد.
2 - تاثير بر روند گفت و گوهاي ملي و تعيين راهبرد دفاعي: يكي از رويدادهاي مهمي كه لبناني ها پس از انتخاب رييس جمهوري و تشكيل دولت وحدت ملي در انتظار آن بسر مي برند، برگزاري نشست هاي موسوم به گفت و گوهاي ملي است كه قرار است در آن مهمترين موضوعات مطرح و توسط بزرگان سياسي اين كشور بررسي و در باره آن تصميم گيري شود.
هر چند نشست ابتدايي اين گفت و گوها ماه قبل به شكل نمادين و در آستانه سفر "ميشل سليمان" به نشست مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورك آغاز شد تا به جهانيان گفته شود لبناني ها در آغاز فصل جديدي از تفاهم و گفت و گوهاي ملي اتفاق نظر دارند، اما در عمل اين نشست تشريفاتي بود و تنها توانست 14 تن از سران اين كشور را پس از نشست خرداد ماه دوحه دور يك ميز جمع كند.
اينك با برگزاري ديدار حريري و نصرالله اميدواري محافل سياسي به نتيجه بخش بودن نشست هاي بعدي اين گفت و گوها بيشتر شده است. البته هر دو طرف 8 و 14 مارس در خصوص استراتژي دفاعي كه مهمترين موضوع گفت وگوهاي ملي لبناني ها است و نقش "مقاومت " و سلاح آن در فرايند استراتژي دفاعي حرف و حديث هاي زيادي دارند، اما به يقين آب شدن يخ روابط حزب الله و گروه آينده مي تواند در تلطيف شدن فضا در ميزگرد گفت وگوهاي ملي نيز براي رسيدن به اجماعي در خصوص استراتژي دفاعي بسيار موثر واقع شود.
دور بعدي اين گفت و گوها قرار است پانزدهم همين ماه برگزار شود.
3 - آماده شدن فضا براي برگزاري سالم انتخابات پارلماني: قرار است انتخابات پارلماني بعدي لبنان ارديبهشت ماه سال آينده برگزار شود. اين انتخابات به دليل حساس بودن شرايط زماني و اوضاع سياسي لبنان و ديدگاه هاي دو طرف 8 و 14 مارس در باره نتايج انتخابات و احتمال بدست گيري اكثريت پارلماني كه مي تواند نخست وزير را تعيين كند از ماه ها قبل مورد توجه شديد هر دو طرف سياسي قرار گرفته است.
بسياري از چهره هاي سياسي معتقدند، برخي از گروه ها براي پيروزي در انتخابات آتي از كمك هاي انساندوستانه به افراد فقير و نيازمند جامعه سوء استفاده مي كنند و برخي ديگر در سطوح بالا معتقدند وزيران و مسوولان از پست هاي خود براي رسيدن به اهداف انتخاباتي بهر مي گيرند .
اين گفته ها و مطالب باعث شده تا جوي از بدبيني نسبت به سالم برگزار شدن اين انتخابات ايجاد شود كه برگزاري ديدار نصرالله و حريري مي تواند جلو چنين روندي را سد و لبناني ها را به برگزاري سالم و دموكراتيك و دور از كشمكش و بحران انتخابات آتي اميدوار كند.
3 - همگرايي شيعيان و اهل سنت:
شيعيان و اهل سنت دو طايف مهم وعمده لبنان هستند و هر گونه ديدار و تفاهم بين سران آنها مي تواند تاثيرات مستقيمي بر بهبود زندگي آنان و در جامعه لبنان بر جاي گذارد.
اگر به ديدار و توافق حريري و نصرالله از زاويه ديگري نگريسته شود، شايد بتوان اين گونه نتيجه گرفت كه تفاهم اين دو مي تواند زمينه را براي تقويت امنيت و آرامش با كمك حزب الله و تقويت بنيه اقتصادي اين كشور از طريق سرمايه گذاري ها و منابع اقتصادي حريري را به دنبال داشته باشد ضمن آنكه گسترش توافق سياسي و برقراري آرامش و ثبات كافي در لبنان ورود سرمايه هاي خارجي را نيز به دنبال خواهد داشت و چنين وضعي مي تواند به بهبود اوضاع بسيار اسفناك اقشار كم درآمد لبنان كه طي سال هاي اخير به سختي زندگي مي كنند، موثر واقع شود.
در اين بين حمايت هاي طرفداران دو طرف از نتايج اين ديدار نيز مي تواند ضامني براي تقويت نتايج اين ديدار و استمرار و گسترش آن به ديگر بخش هاي جامعه لبنان از جمله پيروان طوايف و مذاهب اين كشور باشد.
* نتايج خارجي:
1 - نااميدي آمريكا و اسراييل : آمريكا و رژيم صهيونيستي طي سال هاي گذشته نهايت تلاش خود را براي ايجاد فتنه هاي قومي، مذهبي و سياسي بين طرف هاي لبناني بكار برده اند.
آمريكا و غرب با حمايت آشكار و مستقيم از گروه 14 مارس در برهه هاي زماني خاصي تلاش كرده اند آنان را نسبت به تحولات آتي لبنان و سعي براي بدست گيري زمام امور در آينده اميدوار سازند، اما وقايع ماه هاي اخير به ويژه رخدادهاي ارديبهشت ماه بيروت نشان داد وعده و وعيدهاي آمريكا و غرب نمي تواند تكيه گاه مناسبي براي سران گروه 14 مارس باشد و آنان بايد به عوامل داخلي و ملي خود تكيه كنند كه بهترين ضامن حفظ امنيت و ثبات در كشور مقاومت است كه توانست دشمن را شكست دهد و لبنان را در برابر تجاوزها حفظ كند.
بر همين اساس رويكرد حريري به بهبود روابط با حزب الله در واقع نوعي پشت كردن به ادعاهاي دروغين آمريكا و غرب در حمايت از سران 14 مارس است .
اساسا تجربه هاي گذشته نيز ثابت كرده آمريكا و غرب تنها به فكر منافع اسراييل بوده و اگر در مقطعي از لبنان حمايت كرده اند، بر اساس منافع خود بوده و در صورت بروز وضعيت خاص از حمايت هاي خود دست خواهند كشيد و مقام هاي گروه 14 مارس اعم از حريري و ديگر افراد آن ماه ها است كه پي به اين واقعيت برده و به كنار آمدن با جبهه داخلي روي آورده اند.
2 - حل مشكلات منطقه اي مرتبط با لبنان: بسياري از رويدادهاي سياسي منطقه و تحولات آن ناشي از اوضاع لبنان است و بر همين اساس هر نوع توافق داخلي در اين كشور مي تواند به تغييرات سياسي در منطقه و در سطح بين الملل كه به نوعي به لبنان مرتبط مي شوند، منجر شود.
از جمله اين تحولات شايد بتوان به تغيير نگرش ها و ديدگاه ها در خصوص روابط سوريه با مصر و عربستان اشاره كرد.
به هر حال با آغاز بهار سياسي لبنان بايد در انتظار شكوفايي ثمرات ديدار حريري و نصرالله در آينده بود.
خاورم**265**1158ع**1368
چهارشنبه 8 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]