تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 30 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):برآورد اعمال در شب نوزدهم انجام مى‏گيرد و تصويب آن در شب بيست ويكم و تنفيذ آن در شب بي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854708910




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ناقوس مرگ براي اقتصاد يا فرهنگ؟


واضح آرشیو وب فارسی:الف: ناقوس مرگ براي اقتصاد يا فرهنگ؟
در حاشيه تحليل بحران مالي اخير در ايالات متحده كه به سرعت ديگر اقتصادهاي جهان را نيز متاثر ساخته است، گاه از گوشه و كنار شنيده مي‌شود كه برخي صاحبنظران از برخاستن ناقوس مرگ سرمايه‌داري سخن مي گويند. اين نگرش كه نظم سرمايه‌داري حتي در لباس عصر فراصنعتي و اطلاعات، در حال پروراندن گوركنان خويش است، نكته ايست كه نگارنده با آن همنواست اما اينكه بحران مالي و اقتصادي، همان ضربه نهايي بر پيكر سرمايه‌داري نوين باشد، مدعايي قابل تامل است.

واقعيت آن است كه بهره ما از تاريخ چندان نيست و روزمرگي و فراموشي، درسهاي تاريخ را از انديشه ما مي‌ربايد اگرنه چنين رخدادهايي نبايد ما را دچار هراس مطلق يا شادي مفرط نمايد. بر اساس نگرشي تاريخي، اولا بحران و تلاطم همزاد نظم اقتصادي مدرن بوده و ساختارهاي ناهماهنگ ميان بخش واقعي و بخش مالي اقتصاد در سده اخير، ده‌ها بار ركودها و تورم‌هاي شديد و گاه ديرپايي را به كشورها تحميل كرده است. ثانيا (به اصطلاح آنتوني گيدنز) با توجه به ركن خوداصلاحگري نظام مدرن، سرمايه‌داري از هر بحراني به عنوان فرصتي براي ترميم نقاط بحران‌زا استفاده كرده و در يك فرايند اقتصادي- سياسي نهادهايي براي مصونيت و پايداري سيستم تعبيه نموده است. چنانكه ركود بزرگ آغاز دهه 1930 به اصلاح ساختار و نقش دولت و پس از جنگ جهاني دوم به تاسيس نهادهاي مالي بين‌المللي انجاميد. رد پاي چنين فرصت‌سازي از تهديدها را مي‌توان در مواردي چون بحران نفتي 1973، بحران دهه 1980 و در نهايت بحران 1997 بازارهاي مالي آسيا جستجو كرد.

آنچه گفتيم به معناي ساده و مكرر بودن بحران اخير نيست. درباره ابعاد اين بحران بسيار گفته شده و نيازي به تكرار نيست و براي ما همين بس كه تعداد و حجم ورشكستگي‌هاي مالي طي 10 ماه سال 2008 در طول تاريخ آمريكا كم سابقه بوده است. لكن گذشته از نقطه آغازين بحران ( سيستم بانكي و بازار مسكن) دو نكته حاشيه‌اي اما بسيار اثرگذار در اين بحران وجود دارد كه در نوع خود بديع است:

* سطح خرد: وي‍ژگي منحصر به فرد بحرانهاي مالي دهه اخير نقش نوظهور اوراق مشتقه مالي (Derivatives) است. معاملات مشتقات كه از دهه 1990 با شتاب مرزها را درنورديد و اكنون به يك ركن بورس‌هاي بزرگ جهان تبديل شده،‌ محتوي نااطميناني‌ها و مخاطرات (و البته سودهاي) عظيم است كه در قالبهايي چون اوراق اختيار معامله (Options) يا آتي‌ها (Futures) عمل مي‌كند. اين نكته ايست كه رئيس وقت بانك انگلستان در زمان بحران 1997 اعتراف كرده بود كه ما از چگونگي كاركرد و ماهيت مشتقات غافل و عقب مانديم. سپردن بي‌مراقبت چنين ابزارهاي مالي پرمخاطره‌اي در دست بورس‌بازارن حرفه‌اي، چونان سپردن تيغ به دست زنگي مست است و به تعبير يكي از كارشناسان بين‌المللي بازار سرمايه، ريسك‌هاي معقول را به قمارهاي نامعقول بدل مي‌كند و ديگر بخشهاي اقتصاد و تمام كشورهاي جهان بايد تاوان چنين قمار بي‌مهاري را بپردازند. اين موضوع يكي از دلايل مهم سرايت بحران از بازار پول به بازار سرمايه و عامل شيوع بحران در سطح بورسهاي بزرگ به شمار مي‌رود.

* سطح كلان: بخش ديگري از ماهيت بحران اخير به اقتصاد سياسي بين‌الملل بازمي‌گردد. هر چند در نگاه نخست پيوند دادن بحران مالي داخلي با تنگناهاي سياست خارجي آمريكا،‌ چندان آشكار و محكم نيست اما اگر نبود از دست دادن توان مديريت مالي دولت، كسري بودجه عظيم و كاهش اعتبارسيستم، قطعا بحران برخي بانكهاي سرمايه‌گذاري آنهم در بعضي ايالتها بسيار زودتر از اين قابل كنترل بود. واقعيت آن است كه اعتماد به نفس حاصل از اوضاع مناسب اقتصادي و ذخاير ارزي وسيع كشورهاي صنعتي و نفتي (كه عمدتا نزد نهادهاي مالي يهودي و در خدمت آنان قرار دارد) پشتوانه مناسبي براي ترك‌تازي پس از يازده سپتامبر بود اما كمتر كسي چنين هزينه‌ و زماني را پيش‌بيني مي‌كرد. فقدان تمركز بر مديريت داخلي، تداوم ركود و بي‌اثر بودن كاهش متوالي نرخهاي بهره، كاهش توان مديريت مالي دولت آمريكا،‌ كاهش ارزش دلار و كسري بودجه 500‌ ميليارد دلاري، نمودهاي اقتصادي آن سياست خارجي به شمار مي‌رفت كه ناتواني دولت در اداره بحران را به دنبال داشت. نخستين پيامد اين بحران اجبار سياستمداران آمريكا براي بازگشت به اولويتهاي داخلي و ترك (حداقل ميان‌مدت) بلندپروازيهاي خارجي است.

به زعم نگارنده آنچه از خلال چنين هشدارهايي، به عنوان بحران اساسي سرمايه‌داري نوين خودنمايي مي‌كند، عبارتست از مساله ضعف در مشروعيت سياسي (در ارتباط عمودي جامعه مدني با لابي‌هاي اقتصادي و سياسي) و مساله هويت فردي و فرهنگ (در ارتباط افقي فرد با خويشتن و ديگر انسانها)، كه بيش از همه مورد تاكيد مكتب انتقادي فرانكفورت بوده است. دولت نومحافظه‌كار همان چهره بي‌نقابي بود كه نشان داد قدرت برخاسته از سرمايه‌داري ليبرال، تمام مباني مشروعيت نظام خود و اخلاق و عقلانيت را به كنار مي‌گذارد. ايدئولوژي سرمستان جهاني‌سازي عبارت است از تامين سروري و هژموني ايالات متحده و امنيت پايدار آن به بهاي نفي حقوق انساني و آزاديها و تحميق در عرصه داخلي و تحميل و مردم ستيزي و بي‌عدالتي در صحنه خارجي. اين تضاد كه اكنون با قدرت رسانه‌اي و جذابيت رفاهي براي شهروندان درون نظام سركوب شده، در بلندمدت امكان تداوم نخواهد داشت. داستان بحران هويت و فرهنگ نيز دامنه‌دارتر و عميق‌تر از آن است كه نياز به تفصيل داشته باشد.

الغرض، سالهاست كوس رحيل بر قافله نظام‌هاي ماديگرا و انسان‌بنياد به صدا درآمده و صاحبان فطرت پاك دريافته‌اند كه نهايت اين ره به تركستان است اما زنهار كه چشم اسفنديار سرمايه‌داري را نبايد در تلاطم اقتصاد جست.
 چهارشنبه 8 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: الف]
[مشاهده در: www.alef.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن