واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: کساني که براي اولين بار به لبنان سفر مي کنند، در کنار ديدني هاي بسيار لبنان، موضوع ديگري را نيز به محض ورود مشاهده مي کنند که احتمالا از آن شگفت زده مي شوند و آن چيزي نيست جز استعمال غيرعادي سيگار و قليان در همه نقاط اين کشور !
به گزارش ايرنا از بيروت، در لبنان ديدن يک مرد لبناني که در کنار تابلوي «سيگار کشيدن ممنوع» سيگار خود را روشن مي کند، چندان عجيب نيست.
برخلاف ايران که در محيط هاي بسته و تاکسي ها کسي سيگار نمي کشد، در چنين محيط هايي در لبنان با روشن شدن آتش اولين سيگار، فورا همه به هم تعارف مي کنند و دقايقي بعد کل فضا را دود فرا مي گيرد.
قهوه و قليان هم جزو لاينفک نشست هاي (گعده هاي) شبانه لبنانيها در کافه ها و رستوران هاي اين کشور است به نحوي که برخي اوقات از شدت دود، چشم ، چشم را نمي بيند.
صاحبان رستوران ها و رانندگان تاکسي ها يا صاحبا هر خدمت ديگري، اگر خود هم سيگاري نباشند، چاره اي جز تحمل سيگاري ها يا حتي فراهم کردن مقدمات سيگارکشيدن را ندارند چراکه در غير اين صورت به سرعت، مشتريان خود را از دست مي دهند.
در شب هاي بلند لبنان در کنار سواحل مديترانه، دسته دسته شهروندان لبناني را مي توان ديد که دور قلياني جمع شده اند و به گپ و گعده مشغول هستند. در اين گعده ها تفاوتي ميان زن و مرد، پير و جوان و فقير و غني نيست و همه يا سيگاري در دست دارند و يا به استعمال قليان مشغولند. همچنين در کشور لبنان در جشنها، کنسرتها، مجالس عزاداري و ختمها سيگار به صورت رايگان بر روي ميزها قرار مي گيرد و در هر مکاني که جوانان حضور دارند، شرکتهاي دخانيت نيز حضور دارند و بوي سيگار حس ميشود.
دکتر غازي زعتر رييس بخش بيماريها در دانشگاه آمريکايي بيروت ميگويد: «انسان در لبنان از شدت وجود سيگاريها احساس نفس تنگي ميکند و استعمال دخانيات در لبنان يک فاجعه بهداشتي است».
*** آمار تکان دهنده
بر اساس آمارهاي رسمي منتشره سازمان هاي بين المللي ، لبنان در حال حاضر در ميان 3 کشور برتر آلوده به دود تنباکو قرار دارد و به همين دليل اخيرا طي کنفرانسي در دانشگاه آمريکايي بيروت، از مسؤولان لبناني خواسته شد تا جان 500000 لبناني را از خطر مرگ اعتياد نجات دهند.
تحقيقات صورت گرفته توسط سازمان جهاني بهداشت در ميان کشورهاي منطقه نشان مي دهد که لبنان بالاترين ميانگين استعمال دخانيات را در خاورميانه و شمال آفريقا دارد.
اين ارقام در سال هاي اخير در ميان نوجوانان 12 تا 15 ساله رو به فزوني است بطوري که هم اکنون 65 درصد پسران و 55 درصد از دختران در اين رده سني به دخانيات اعتياد دارند.
دکتر جرج سعاده، مدير برنامه مبارزه با دخانيات در اين باره مي گويد: جامعه لبنان رابطه خوبي با مصرف دخانيات دارد.ادامه مصرف دخانيات به ميزان کنوني، موجب مي شود تا سالانه سه هزار تن از مردم لبنان جان خود را از دست بدهند.
به دليل انتشار اطلاعات نادرست مبني بر اينکه قليان کم زيان تر از سيگار است، مصرف آن در بين جوانان با سرعت چشمگيري در حال رواج است و اين در حالي است که تحقيقات خلاف اين امر را ثابت کرده است و مصرف آن را موجب ابتلا به سرطان دهان، گلو، و معده مي داند.
در حال حاضر در لبنان 150 هزار نوجوان کم سن و سال و 350 هزار نفر از بزرگسالان به سيگار و قليان معتاد هستند يا در معرض اين مواد اعتياد آور قرار دارند که از بيماري ريه رنج مي برند و اين در حالي است که جمعيت لبنان به 5 ميليون نفر هم نمي رسد.
***راهکارهاي قانوني
در حال حاضر اين موسسات 3 راه حل اساسي براي مبارزه با اعتياد در لبنان مطرح کرده اند:
راه حل اول: ممنوع کردن تمامي اماکن عمومي سرپوشيده از سيگار بدون استثنا
راه حل دوم: ممنوع کردن هرگونه تبليغات تنباکو مثل انواع سيگار
راه حل سوم: نصب هشدار بهداشتي به صورت برجسته بر روي تمامي جعبه هاي سيگار.
که به نظر مي رسد هيچ يک از اين سه راه حل ، مشکلات حاد لبنان در اين زمينه را حل نخواهد کرد.
پارلمان لبنان هم اخيرا با طرح پيشنهادي، با ممنوعيت تبليغ محصولات دخانيات موافقت کرده است.
کميته قضايي و اجرايي پارلمان همچنين به طرح ممنوعيت سيگار کشيدن در اماکن عمومي و انتشار برچسب هاي بزرگي که نسبت به مضرات سيگار کشيدن به مصرف کنندگان هشدار مي دهد، راي موافق داده است.
تا پيش از اين هيچ گونه قوانين محدودکننده اي براي فروش ،تبليغات و استعمال دخانيات در لبنان پيش بيني نشده بود و قانونگذاران اين کشور اميدوارند، محدوديت هاي در نظر گرفته شده به کاهش نرخ نگران کننده مصرف دخانيات در اين کشور کمک کند.
*** گروه هاي مبارزه با دخانيات و مشکلات آنها
از سوي ديگر گروه هايي که تمايل دارند در برنامه نبرد با دخانيات مشارکت کنند، پوستر هايي را بر سردر رستوران ها، کارخانه ها، و وسايل ترابري همگاني نصب نموده اند که بر روي آنها نوشته شده است: «مصرف دخانيات در اين مکان ممنوع است.»
آن دسته از رستوران ها، کارخانه ها، و وسايل ترابري همگاني نيز که بعد از پايان اين برنامه، به ممنوعيت مصرف دخانيات در اين اماکن ادامه دهند، از سوي انجمن هاي شرکت کننده، گواهينامه اي رسمي مبني بر عاري بودن اين اماکن از مصرف دخانيات دريافت مي کنند. افزون بر آن، نام هاي اين اماکن از طريق رسانه هاي سراسري اعلام مي گردد.
گروههاي مبارزه با دخانيات در لبنان با مشکلات فراواني روبه رو هستند؛ زيرا دولت به سخنان آنان اهميت نميدهد.
جورج سعاده متخصص بيماريهاي قلبي و مدير مبارزه با دخانيات در وزارت بهداشت لبنان ميگويد: «دولت لبنان براي مبارزه با دخانيات کاري انجام نميدهد و اوضاع سياسي متشنج مسئول بخش کوچکي از اين کوتاهي دولت است».
سعاده افزود: «بودجه مبارزه با مواد مخدر و دخانيات در وزارت بهداشت لبنان از 20 هزار دلار در سال تجاوز نميکند و اين قطرهاي در برابر درياي سرمايهگذاري در بخش دخانيات است.
** قربانيان دخانيات
جورج سعاده در توضيحي ميافزايد: « در 5 سال گذشته شاهد افزايش 17 درصدي بيماريهاي قلبي در لبنان بوديم و اين در حالي است که اين ميزان 17 درصد در ايالات متحده کاهش نشان داده است».
به عقيده سعاده يکي از عمده ترين دلايل شيوع مصرف دخانيات در لبنان ارزان بودن و سهل الوصول بودن آن است بطوري که هم اکنون قيمت هر بسته سيگار کمتر از نيم دلار است، اما اين رقم در جنوب آفريقا 5 دلار و غرب آن 6 دلار است.
بر اساس آمار منتشره از سوي دانشکده بهداشت دانشگاه آمريکايي بيروت امسال3500 نفر در لبنان بر اثر مصرف تنباکو جان خود را از دست خواهند دادند و سرطان ريه شايع ترين بيماري در لبنان است که با مصرف تنباکو ارتباط مستقيم دارد.
رانيا بارود رئيس سازمان حامي زندگي بدون سيگار در اين زمينه مي گويد : 80 درصد از کودکان 13 تا 15 ساله درخانه و 75 درصد از اين کودکان در اماکن عمومي چون رستوران ها و قهوه خانه ها در معرض اثرات منفي تنباکو قرار دارند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 394]