واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: نگاهي به كاركرد برج ميلاد از منظر فناوري اطلاعات و ارتباطات
برجي بر بلنداي آسمان
شيدا سپهري
بالاخره برج ميلاد بعد از 12 سال انتظار افتتاح شد. هرچند هنوز خيلي از مراحل ساخت و تكميل آن باقي مانده است اما در حال حاضر از اين برج به عنوان بلندترين برج خاورميانه و چهارمين برج دنيا ياد مي شود.
اين برج داراي كاركردهاي گوناگوني است كه عمده ترين آن ايجاد و گسترش شبكه دسترسي بيسيم به اطلاعات، زيرساخت مناسب براي سيستم هاي جديد تلويزيوني ديجيتال، بهينه سازي پوشش راديو و تلويزيون، گسترش و بهينه سازي پوشش شبكه هاي بيسيم و پي جو، ايجاد جاذبه گردشگري و بهره مندي از فضاهاي گردشگري، تجاري و فرهنگي (رستوران گردان، سكوي ديد، گالري هنري، گنبد آسمان، موزه انقلاب اسلامي) و... است.
همان طور كه گفته شد اين برج داراي قسمت هاي مختلفي است كه يكي از اين قسمت ها مركز فناوري اطلاعات و ارتباطات يا مجموعه يادمان است. اين مركز به منظور توجه به ارتباطات و اطلاعات به عنوان عنصر اصلي توفيق در فعاليت هاي تجاري دنياي امروز طراحي شده است. تركيب اجزاي مختلف اين مجموعه به گونه يي است كه تمامي امكانات مورد نياز براي ايجاد ارتباطات مهم تجاري، علمي و فرهنگي را ممكن مي سازد. بازار رو به رشد فناوري اطلاعات و ارتباطات و نقش غيرقابل انكار آن در ايجاد تغييرات اساسي در نحوه كسب و كار بشر به وسيله تسريع فعاليت ها و ايجاد ارزش افزوده براي آنها، باعث شده است كشورهايي كه براي خود در آينده به دنبال جايگاهي شايسته هستند توجه به اين امر و حضور در بازار گسترده تجارت الكترونيك و تجارت هاي مرتبط با فناوري اطلاعات و ارتباطات و صنايع مربوطه را مدنظر قرار دهند.
نگرش كشورهايي چون دوبي، مالزي، سنگاپور و هند و همچنين اختصاص قسمت اعظم بودجه هاي توسعه يي كشورهاي صنعتي به صنايع مرتبط با فناوري ارتباطات و اطلاعات، شاهدي بر اين مدعاست. از همين جهت مجموعه مركز تجارت بين المللي و مركز فناوري اطلاعات و ارتباطات (پارك فناوري اطلاعات) به منظور گسترش، تسهيل و تشويق امر تجارت، به ويژه تجارت الكترونيك و ايجاد فضايي براي ارتباطات و گسترش دانش فناوري اطلاعات و ارتباطات ايجاد شده است.
از جمله ويژگي هاي اين مركز مي توان به ارتقا و بهبود موجودي تكنولوژيكي صنايع كشور، به منظور بسط و توسعه قدرت رقابت آنها در بازارهاي داخلي و به ويژه بين المللي به تامين مكاني براي رشد صنايع كوچك و متوسط متكي بر فناوري هاي پيشرفته، كاهش زمان مورد نياز در فرآيند تجاري كردن دستاوردهاي پژوهشي، به ويژه براي شركت ها و صنايع نوپا با ايجاد ارتباط بين صنايع، موسسات دولتي، دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي، آسان سازي همكاري و تشريك مساعي بخش هاي دولتي و خصوصي با محوريت يك نهاد عمومي همچون شهرداري، جذب بخش خصوصي داخلي و شركت هاي فناوري اطلاعات ايراني واقع در خارج از كشور به منظور صادرات خدمات فناوري اطلاعات و در اختيار گرفتن آخرين دستاوردهاي اين صنعت، تاكيد بر فعاليت مشترك (خارجي- ايراني) به منظور تسهيل فرآيند انتقال تكنولوژي به صنايع كشور و... اشاره كرد.
به گفته حسن خواجه نوري مدير تاسيسات و قائم مقام مدير پروژه برج ميلاد از ابتدا به عنوان يك برج چندمنظوره طراحي شده كه يكي از كاربردهاي آن در حال حاضر IT و مخابرات است؛ كاربردي كه به مرور زمان و به خاطر پيشرفت تكنولوژي و سيستم هاي IT كم رنگ شده است. وي در توضيح ويژگي هاي مخابراتي برج ميلاد مي گويد؛ «برج مخابراتي تلويزيوني ميلاد، برجي چندمنظوره است كه يكي از كاربردهاي آن كمك به سيستم هاي مخابراتي است. سيستم هاي ديتا و مخابرات در دو طبقه لابي و بخشي از طبقه هفتم راس به اضافه طبقه نهم راس به طور كامل قرار دارند. در اين طبقات اتاق هاي IT CENTER و DATA CENTER مستقر است كه شفت مياني بين بخش هاي لابي و راس براي ارتباط بين طبقات از طريق كابل هاي فيبر نوري صورت گرفته است. در تمام فضاهاي كنترلي سيستم كف كاذب و تهويه مخصوص اتاق هاي مركز اطلاعات به همراه سيستم برق بدون وقفه (UPS) جهت روشنايي و مصارف تجهيزاتي مخابرات قرار دارد. با توجه به خاص بودن تجهيزات مخابرات جهت اطفاي حريق در اين فضاها از سيستم گاز FM-200 استفاده شده است. همچنين فضاهاي گفته شده داراي سيستم هاي كنترل دوربين مداربسته و سيستم كنترل تردد است.
وي در خصوص تفاوت كارايي برج ميلاد با ساير برج هاي مخابرات دنيا نيز مي گويد؛ «اين برج هيچ تفاوت مخابراتي با برج هايي مانند تورنتو، شانگهاي و... ندارد و ممكن است برخي از تفاوت هاي آن در جاذبه هاي گردشگري، نوع رستوران و... باشد. تنها ويژگي كه مي تواند برج ميلاد را از ساير برج ها متمايز كند اين است كه در اين برج از آخرين تكنولوژي هاي روز استفاده شده و آنتن آن از آنتن هاي به كار گرفته شده در ساير برج ها بلندتر است چرا كه ارتفاع اين آنتن به 120 متر مي رسد.»
خواجه نوري در خصوص اين آنتن مي افزايد؛ «همان طور كه اشاره شد برج ميلاد داراي يك دكل آنتن 120 متري است كه از تراز 315« تا 435« روي برج نصب شده است. اين آنتن بلندترين آنتن مخابرات جهان در نوع خود است و با توجه به نوع فرستنده هاي موجود در ايران و جهان از يك دكل 16 ضلعي كه در نهايت به 4 ضلعي ختم مي شود تشكيل شده است. دكل مزبور غير از كار فرستنده يي مخابراتي و تلويزيوني مركزيت ناوبري بصري تهران، دسترسي آسان به مركز مخابرات را نيز به عهده دارد.» وي همچنين يادآور مي شود كه هر 20 متر از اين آنتن براي آنتن دهي هاي مختلفي مثل UHF و VHF كارايي دارد و ديش هاي مخابرات نيز بسته به نياز در قسمت هاي مختلف اين آنتن نصب مي شوند.
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 217]