محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829376330
تهران به سختي نفس ميكشد
واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تهران به سختي نفس ميكشد
براساس بررسيهاي سازمان ملل متحد آلودگي هوا چهارمين عامل مرگ و مير است كه هر ساله 3ميليون نفر از مردم جهان را به كام مرگ ميفرستد.
سالانه بيش از 420 هزار تن مونواكسيدكربن وارد هواي كشور ميشود و تهران با بيش از 3 ميليون خودرو، حدود 50 درصد از كل اين آلودگي را ايجاد ميكند و به اين ترتيب تهران يكي از آلودهترين شهرهاي جهان به شمار ميرود.
تحقيقات انجام شده توسط شركت كنترل كيفيت هوا نشان ميدهد كه در بيش از دويست روز از ايام سال، غلظت ذرات معلق آنچنان بالا است كه گستره ديد كامل را به كمتر از پانصد متر كاهش ميدهد و ميزان آلودگي در مواقعي از سال به حدي ميرسد كه سازمانهاي مسئول، آلودگي هوا را خطرناك اعلام ميكنند و خواستار ماندن كودكان، سالخوردگان و بيماران قلبي و تنفسي در منزل ميشوند.
بررسيهاي وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي نيز حاكي از آن است كه ميزان آلايندههاي هوا در شهر تهران گاه حتي 2/8 برابر استاندارد جهاني است و روزانه 1200 تن آلاينده در هواي تهران پخش ميشود و اين در حالي است كه رشد سالانه انتشار مونواكسيد كربن دركشور 25 درصد است نتايج حاصل از يك مطالعه منطقهاي در تهران نشان ميدهد كه در مدت 140 روز، 1160 بيمار تهراني به دليل مشكلات تنفسي و قلبي ناشي از آلودگي هوا در 5 بيمارستان تحت معالجه قرار گرفتند.
برپايه اين گزارش سالانه 4000 مرگ و مير براثر آلودگي هوا در تهران رخ ميدهد كه همين تعداد نيز كه به بيماري سرطان ريه مبتلا شده و در معرض اكسيدهاي نيتروژن بودهاند.
آلودگي هوا تهديد جدي بر سلامت و بهداشت جامعه و نيز محيطزيست دارد. بررسي خطرات زيستمحيطي حاصل از سوخت بنزين نشان ميدهد عمدهترين آلايندههاي اين سوخت، اكسيدهاي نيتروژن، مونواكسيد كربن و هيدوركربورهاي نسوخته در محيطزيست است.
كارشناسان معتقدند: مونواكسيدكربن با هموگلوبين خون تركيب پايداري را تشكيل ميدهد كه اين تركيب از رسيدن اكسيژن مطلوب به سلولها جلوگيري كرده و سوخت و ساز سلول را مختل ميكند.
سرعت تركيب اكسيدهاي نيتروژن با هموگلوبين خون هزار مرتبه سريعتر از سرعت تركيب مونواكسيدكربن با هموگلوبين است كه موجب تشكيل مواد سرطانزا در خون ميشود و 200 برابر بيش از جذب اكسيژن است. تمايل جذب هموگلوبين خون با مونواكسيدكربن و اثرات سوء آن بر سلامتي به صورت اختلال در بينايي، تار ديدن، خستگي، سردرد و خوابآلودگي بروز ميكند و باعث ايجاد تغيير در عملكرد قلب و شش ميشود. آلودگي هوا همچنين باعث كاهش وزن نوزادان هنگام تولد ميشود و برميزان مرگ و مير كودكان تاثير ميگذارد زيرا حساسيت نوزادان به آلودگي هوا بيشتر است.
افزايش ابتلاي كودكان به سرطان خون نيز از اولين پيامدهاي آلودگي است.
آلودگي هوا باعث عفونتهاي شديد تنفسي در كودكان، بيماريهاي مزمن تنفسي نظير تنگي نفس و برونشيت، سرطان ريه و ابتلا به سرطان معده ميشود و اختلالات ژنتيكي و ابتلا به بيماريهاي موروثي و اختلال در حافظه را افزايش داده، حملات آسم را تشديد ميكند و به DNA آسيب ميرساند.
مطالعات دانشمدان هم نشان ميدهد آلودگي هوا ناشي از خودروها جهش و آسيب ژنتيكي در حيوانات و انسان را سبب ميشود.
مناطق آلوده و شاخص آن
براساس اعلام مركز كنترل كيفيتها، منطقه 6 آلودهترين نقطه تهران است به گونهاي كه عبور و مرور در اين منطقه براي افراد مسن و كودكان، سم مهلك محسوب ميشود و سلامت آنان را به خطر مياندازند.
مناطق 10، 11، 12، 7، 3، 19، 18 و 2 در رتبههاي بعدي آلودگي قرار دارند و براساس بررسيهاي مركز كنترل كيفيت هوا اين مناطق جزء آلودهترين مناطق هستند و به طور ميانگين اين رتبهها در ساليان متمادي به همين ترتيب ميماند.
مركز كنترل كيفيت هواي تهران اعلام كرده؛ وسايط نقليه گوناگون سهم مشخصي در آلودگي تهران دارند به گونهاي كه وسايل نقليه شخصي 5/49 درصد، وانتبارها 14 درصد، اتوبوسها 5/11 درصد، موتوسيكلتها 5/9 درصد، مينيبوسها 5/9 درصد، كاميونها 5درصد و تاكسيها يك درصد از آلودگي را تشكيل ميدهند.
مريم نظري كارشناس مهندسي محيطزيست در مورد شاخص آلودگي هوا (PSI) ميگويد: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي تعريف مشخصي از شرايط مختلف آلودگي هوا ارائه كرده است كه عبارتند از: شرايط اخطار: حالتي است كه ميزان شاخص آلودگي هوا (PSI) به 250 برسد. در اين حالت غلظت آلايندههاي هوا به ترتيب زير است:
شاخصهاي آلودگي هوا در شرايط اخطار
052 PSI
10 583 PMميليگرم در متر مكعب
2 0021 SO ميليگرم در مترمكعب
52 CO ميليگرم در مترمكعب
3 006 O ميليگرم در مترمكعب
2 0861 NOميليگرم در مترمكعب
ستون 10PM به معني ذرات معلق كوچكتر از 10 ميكرون است.
شرايط اضطرار: شرايطي است كه در آن شاخص آلودگي هوا برابر 350 و غلظت آلايندهها به ترتيب زير باشد.
شاخصهاي آلودگي هوا در شرايط اضطرار
053 PSI
10 064 PM ميليگرم در متر مكعب
2 0081 SO ميليگرم در مترمكعب
04 CO ميليگرم در مترمكعب
3 009 O ميليگرم در مترمكعب
2 0062 NO ميليگرم در مترمكعب
استانداردهاي لازم: استاندارد، يعني حداكثر مقداري از يك ماده آلودهكننده هوا كه در يك فاصله زماني مشخص ميتواند در هوا وجود داشته باشد و اثر نامطلوبي بر سلامت نگذارد.
جدول زير استانداردهاي هواي آزاد را نشان ميدهد.
او ميافزايد: 5 ماده به عنوان آلودهكنندههاي عمده هوا شناخته شدهاند كه باعث به وجود آمدن بيش از 90 درصد از گرفتاريهاي مرتبط با آلودگي هوا هستند. اين 5 عامل عبارتند از: كربن مونواكسيد - (CO) اكسيدهاي نيتروژن - (NO) هيدروكربن - (HC) اكسيدهاي سولفور (SOX) و ذرات معلق.
براساس بررسيهاي انجام شده؛ مناطق 12 با 17/99 درصد و 11 با 16/43 درصد بيشترين آلودگي مونواكسيد كربن را دارند.
اين كارشناس محيطزيست يادآوري ميكند: گاز سمي ازون در اثر شدت گرماي زياد تابش شديد نور خورشيد و خشكي هوا توليد ميشود و در مجاورت باNOX هايي كه از اگزوز خودروها منتشر ميشود تشكيل مه دود شيميايي در سطح زمين ميدهد.
او ميگويد: بررسيهاي اوليه حاكي از آن است كه اين شرايط در برخي روزهاي گرم سال در شهر تهران رخ ميدهد و موجب دشواريهاي تنفسي و آسيب دستگاه تنفسي شهروندان ميشود. سرفه، سوزش چشم و تنگي نفس در سالمندان و كودكان از آثار سوء اين گاز خطرناك است.
آلودگي هوا و بيماريهاي قلبي
دكتر علي شيخالاسلامي متخصص قلب و عروق ميگويد: عضله قلب مانند ساير سلولهاي بدن به اكسيژن و غذا نياز دارد و خونرساني به آن از راه شريانهاي مشهور كرونر نقش مهمي در رساندن غذا و اكسيژن و دور كردن دياكسيد كربن و تركيبات زيانآور از سلولهاي قلب دارد.
او ميافزايد: زماني كه شريانهاي كرونر قلب به دليلي مانند تنگي و سفت شدن (تصلبشرايين) يا انقباض نتوانند خون كافي را به عضله در حال فعاليت قلب برسانند حالتي به نام ايسكمي يا كمخوني عضله قلب پيش ميآيد و سكته قلبي هم حالتي است كه در آن خون به قسمتي از عضله قلب بهاندازهاي طول بكشد كه سبب مرگ قسمتي از عضله قلب شود و اين در حالي است كه آلودگي هواي شهر تهران از عوامل خطرساز مهم در بروز بيماريها و حملات قلبي است.
او يادآوري ميكند: آلودگي هوا در كنار عوامل خطرسازي مانند چاقي، پرفشاري خون، سيگار و كلسترول بالا از مهمترين عوامل تهديد كننده سلامت قلب محسوب ميشود.
او ميگويد: بررسيهاي انجام شده نشان ميدهد ارتباطي بين گازهاي آلاينده ناشي از ترافيك و افزايش غلظت فيبرينوژن پلاسما (يكي از عوامل خطرزاي بيماريهاي قلبي - عروقي) ديده شده است. در اين بررسي همچنين افزايش ميزان بستري در بيمارستان و مرگ و مير به دنبال بيماريهاي قلبي - عروقي در روزهايي كه آلودگي هوا بيشتر است ديده شده است.
او ميافزايد: نتايج بررسي پزشكان ايراني بر روي دويست و پنجاه بيمار ساكن تهران كه با تشخيص سندرم حاد قلبي از 15 فروردين تا 20 خرداد سال گذشته بستري شده بودند نشان ميدهد كه مواجهه طولاني مدت با آلودگي هوا موجب پيشرفت و تشديد آرترواسكلروز، افزايش خطر بيماريهاي قلبي - عروقي و مرگ ميشود.
او يادآوري ميكند: برپايه اين پژوهش، ارتباط مثبت معنيداري بين سندرم حادقلبي و ميانگين روزانه آلاينده مونواكسيد كربن وجود دارد. براين اساس به ازاي افزايش هر واحد مونواكسيدكربن، ميزان بروز حملات قلبي افزايش مييابد و اين در حالي است كه ارتباط ميانگين روزانه مونواكسيد كربن و حمله حاد قلبي در دو جنس متفاوت است و زنان حساستر از مردان هستند.
آلودگي هوا و بيماريهاي تنفسي
متخصص بيماريهاي تنفسي ميگويد: آلودگي هوا باعث رينيت آلرژي حساسيت مخاط بيني و آسم و آلرژيك (حساسيت راههاي هواي داخل ريه) ميشود و اين در حالي است كه اين آلودگي افراد مبتلا به بيماريهاي تنفسي را تهديد ميكند.
او ميافزايد: زندگي در محيطهاي آلوده و پر دود باعث اختلال در سيستم ريوي و تنفسي افراد به خصوص كودكان ميشود زيرا كه كودكان سريعتر از بالغين تنفس ميكنند و دستگاههاي تنفسي آنان حساسيت بيشتري دارند، بنابراين تمامي آنان با آلايندهها باعث تنگي نفس و اختلال در رشد ريههاي آنان ميشود او يادآوري ميكند: آلودگي هوا در محيط بسته علاوه بر غلظت زياد كه تركيب شده از موادهاي سمي است، مسبب بيماريهاي سرطان و بيماريهاي عفوني ريوي و تنفسي نيز هست.
به گفته دكتر محمدرضا مسجدي دبيركل اتحاديه بيماريهاي ريوي منطقه مديترانه شرقي سازمان بهداشت جهاني آلودگي هوا در ايران سالانه حدود 20 هزار قرباني ميگيرد و در روزهاي آلوده ميزان حملات تنفسي و قلبي در تهران بين 25 تا 30 درصد افزايش مييابد.
او تاكيد كرده؛ مواد آلاينده موجود در هوا به طور طبيعي قبل از همه دستگاه تنفسي افراد را تحت تاثير قرار ميدهد به همين علت بيماران دچار ناراحتيهاي تنفسي در روزهاي آلوده بيش از همه دچار ناراحتي ميشوند. آسم، برونشيت مزمن بيماري Copd و آنفيژن مهمترين بيماريهاي تنفسي هستند كه در زمان آلودگي هوا تشديد ميشوند.
او يادآوري كرده، علاوه برآن كه بيماران قلبي و افراد دچار فشارخون در زمان آلودگي هوا بيشتر دچار سكتههاي قلبي ميشوند. مطالعات انجام شده در تهران هم اين مساله را ثابت كرده است.
چه بايد كرد
هادي حيدرزاده مشاور محيطزيست شهرداري تهران چندي قبل در مصاحبه با رسانه ها درباره اينكه وضع فعلي آلودگي چگونه است و در برابر آن چه بايد كرد اظهار داشت: امسال با كاهش وزش باد مواجه هستيم و افزايش ترافيك، كاهش طول روز و بازگشايي مدارس به پديده وارونگي هوا ميانجامد.
او با اشاره به اينكه اين مساله نشان دهنده يك بحران در حوزه آلودگي هواي تهران است افزود: دولت هيچ اقدامي در اين حوزه انجام نداده است و كميته اضطراري آلودگي، كه بايد در استانداري تشكيل شود هيچ آمادگي براي تشكيل ندارد و اينها نشان دهنده آن است كه امسال آمادگي لازم براي مديريت بحران آلودگي هوا وجود ندارد.
او با اشاره به اينكه سازمان حفاظت از محيطزيست به عنوان متولي حاكميتي بحث آلودگي هوا، هيچ اولويتي به اين مساله نميدهد، ميگويد: شهرداري تهران اعلام آمادگي ميكند كه همكاري لازم را با دولت در زمينه تشكيل كميته اجرايي كاهش آلودگي هوا داشته باشد.
به گفته او؛ طرح جامع كاهش آلودگي هوا كه از سال 75 تاكنون اجرايي شده است، شامل 7 محور اساسي است و سازمان محيطزيست نيز در چارچوب اين طرح فعاليتهايخود را در اين باره ادامه ميدهد.
سيدعلي رياض نايب رئيس كميسيون اصل نود مجلس و مسئول رسيدگي به پرونده آلودگي شهر تهران ميگويد: در طول اين سالها نهادهايي مانند شهرداري فعاليتهاي خوبي انجام دادهاند كه نمونهاش افتتاح دو ايستگاه سنجش آلودگي هوا در هفتههاي گذشته بود، اما در مجموع بسياري از نهادها در اين زمينه كوتاهي كردهاند.
او ميافزايد: بسياري از دستگاهها، آلودگي هواي تهران را جدي نگرفتهاند و اين موضوع با بررسي 136 صورت جلسه دستگاههاي مرتبط مشخص شده است در حال حاضر 18 دستگاه به عنوان متوليان كاهش آلودگي هوا مشخص شدهاند كه در قانون كنترل آلودگي هوا به آنان وظايفي محول شده اما بسياري از آنان هنوز وظايفشان را انجام ندادهاند. در واقع عمق فاجعه آلودگي هواي تهران به حدي است كه اين موضوع به يك طرح ملي تبديل شده و به همين دليل 9 محور كلي براي كاهش آلودگي هواي تهران طراحي شده كه بايد به عنوان يك طرح ملي توسط دستگاهها اجرا شود.
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 237]
-
گوناگون
پربازدیدترینها