واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رمز و راز قصههاي ايراني(به بهانه جشنواره قصهگويي منطقهاي در يزد)
داخلي. فرهنگي. قصه. كودكان.
يزد-قصه و قصهگويي از ديرباز در سرزمين كهن ايرانآميخته با فرهنگ، اصالت ، مذهب ، آيينها و هزاران رمز و رازي است كه اين روزها به نوعي در حال فراموشي است.
آن روزهاي سرد زمستان كه مثل امروز وسايل گرمابخش چنداني در دسترس نبود، كرسي شبهاي زمستان و قصه مادر بزرگها و پدر بزرگها براي كودكان گرمابخش باارزشي بود.
قصههايي كه ميشنيديم قصه دل بود و دلدادگي، قصه ايثار و از خودگذشتگي، پهلواني ، مردمداري و كمك به نيازمندان كه به دل همه مينشست.
كاري كه شايد در مدارس و مراكز تربيتي، مربيان و معلمين با ساعتها خون دل خوردن به بچهها ميآموختند،آن زمان بزرگان با قصههاي خوب خود و با زبان بسيار ساده به كودكان ياد ميدادند.
همه اينها بهانهاي است تا بگوييم باز هم جاي شكر دارد كه چند سالي است كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان به اين مهم بها دادهاست و جشنوارهايي را در اين زمينه برگزار ميكند.
در اين راستا، سومين جشنواره قصهگويي منطقهاي امروز سهشنبه در يزد و در هتل سنتي "والي" اين شهر آغاز به كار كرد.
در اين جشنواره، قصهگويان استانهاي اصفهان، كرمان، سيستان و بلوچستان، خراسانجنوبي و يزد حضور دارند و قراراست ۲۳نفر از مربيان قصهگوي كانونها در كنار قصهگويان محلي و بومي ضمن رقابت با يكديگر، براي دو هزار نفر از كودكان و نوجوانان يزدي قصه بگويند.
در جشنواره يزد، "بيبي" قصههاي يزدي با لهجه زيبايش،از"حاج علي آقا"، از قصهگويان قديمي اين خطه خواست تا براي حضار قصهاي بگويد و اونيز قصه شاهي را گفت كه يك پسر،يك دختر و يك نوكرداشت و نوكر، عاشق دختر شاه شد و براي بدست آوردن او بايد شير مرغ ميآورد و ...
رييس كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان استان يزد در اين مراسم گفت:
با وجود رايانه و اينترنت،قصه و قصهگويي در جامعه امروز كمرنگ شده و اين ترس وجود دارد كه نكند ما از اين موهبتي كه در اختيار فرهنگ ماست، روزي محروم شويم.
"محمدجواد اوليا"افزود: الان حدود ۱۴سال است كه جشنوارهقصهگويي در كشور برگزارميشود و حضور اين همه قصهگو ازپنج استان ما را اميدوار ساخت كه اين نگراني را به خود راه ندهيم.
وي هشدار داد: اگر اين گفت و گوها و ديالوگها كمرنگ شود، آثار تربيتي آن نيز در جامعه كمرنگ خواهد شد.
ديگر سخنران سومين جشنواره قصهگويي منطقه پنج كشور، امام جمعه موقت يزد بود كه سخنانش را با اين شعر كه"سلامي خجسته،چوگل دسته دسته،به هر قصهگويي كه اينجا نشسته" آغاز كرد.
حجتالاسلام "حسن معزالديني" گفت: به تعبير رهبر معظم انقلاب، شما قصهگويان روي خط اصلي تربيت حركت ميكنيد و انگشت روي نقطه حساسي گذاشتهايد.
وي قصه را زبان كودكان و نوجوانان دانست و خاطرنشان كرد: اگر كودكان در كودكي شاداب باشند در نوجواني، جواني و كهنسالي نيز شادابند و اگر كودكان افسرده باشند، جامعه نيز بتدريج به سمت افسردگي حركت خواهد كرد.
معزالديني ، تربيت افرادي كه بتوانند با زبان كودكان حرف بزنند را از ضروريات جامعه امروز دانست و گفت: اين افراد ميتوانند بالاترين و والاترين آداب فرهنگي، اجتماعي، اخلاقي و سياسي را در قالب قصه و داستان به خورد كودكان بدهند كه در جهت نشاط، طراوت و شادابي جامعه موثر است.
اين استاد حوزه و دانشگاه تاكيد كرد: انسان در هيچ برههاي از سن خود از تربيت بينياز نيست و قصه،زبانياست كه در همه سنين ميتواند مفيد واقع شود.
وي گفت: وقتي زندگي بزرگاني همچون مولانا و فردوسي را تعقيب ميكنيم، ميبينيم كه همه آنها قصهگو هستند.
امام جمعه موقت يزد با بيان اينكه اشعار حكيم ملا هادي سبزواري نيز جنبه حكايت، داستان و تربيت دارد، گفت: با تبديل اشعار به قصه و داستان ميتوان از جنبههاي اخلاقي و تربيتي آن نيز درس گرفت.
وي بااشاره به برگزاري جلسهاي در ستاد نماز جمعه با اين هدف كه چگونه جوانان رابه خواندن نماز ترغيب كرد، افزود:درگذشته،همين قصهها و داستانها كه ريشه مذهبي داشت موجب نماز خواندن جوانها ميشد.
در كنار سومين همايش جشنواره قصهگويي منطقه پنج كشور كه از هفتم تا نهم آبانماه برپاست، نمايشگاهي از ابزارهاي قصهگويي، نوارهايي از قصههاي مطرح ايران و جهان و شخصيتهاي مرتبط با هنر قصهگويي نيز برپا شده است.ك/۴ ۵۴۳/۱۰۲۷/۶۸۸
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 283]