واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: تاكيد بر تعليق سياستي شكست خورده است/ 1+5 به بسته پيشنهادي ايران پاسخ نداده است
سفير ايران در سازمان ملل گفت كه پنج عضو دايم شوراي امنيت و آلمان هنوز به پيشنهاد تهران درخصوص مذاكرات بدون پيش شرط براي حل مساله هستهيي پاسخ ندادهاند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، خبرگزاري رويتر گزارش داد: محمد خزاعي سفير ايران در سازمان ملل روز دوشنبه در نشستي در مجمع عمومي سازمان ملل اظهار كرد كه گروهي كوچك از كشورها هنوز اصرار دارند ايران برنامه غني سازي اورانيوم را متوقف كند و اين درخواستي است كه برخلاف حقوق بين الملل است.
خزاعي تاكيد كرد: گروه 1+5 هنوز پاسخ خود را بسته پيشنهادي ايران نداده است.
وي ادامه داد: سياست چند قدرت در تاكيد بر تعليق به عنوان پيش شرط انجام مذاكرات هيچ ربطي به واقعيات ندارد و سياستي غيرمنطقي و شكست خورده است.
اين ديپلمات عالي رتبه ايراني افزود كه به جاي اعمال تحريم عليه ايران" بايد واقعيتي مبتني بر واقعيات دنبال شود."
رويتر افزود: پيشنهاد ايران كه به پنج عضو دايم شوراي امنيت- آمريكا، انگليس ، فرانسه ، چين، روسيه و آلمان ارايه شد در پاسخ به پيشنهادي بود كه 1+5 به ايران داده بود و در آن پيشنهاد مي شود كه مشوق هايي اقتصادي و سياسي در ازاي تعليق غني سازياورانيوم به ايران ارايه شود.
رويتر مدعي شد كه با اين حال پيشنهاد متقابل ايران درخواست غرب در خصوص تعليق غني سازي را ناديده گرفت. مقامات آمريكايي و اروپايي پيشنهاد ايران را نپذيرفتند اما هرگز به صورت رسمي آن را رد نكردند.
ايران در پيشنهاد متقابل خود همكاري در مبارزه با "تهديدهاي امنيتي مشترك" نظير تروريسم، نظامي گرايي و مواد مخدر و نيز توسعه كنسرسيوم هاي بين المللي براي غني سازي اورانيوم و كشورهاي مختلف از جمله ايران را خواستار شد.
ايران پيشتر هم تشكيل كنسرسيوم در خاك خود را براي رفع بيمها نسبت به انحراف برنامه هستهيياش مطرح كرده بود اما غرب آن را نپذيرفت.
خزاعي ادعاها درخصوص صلح آميز نبودن برنامه هستهيي تهران را تكذيب كرد و روشن كرد كه تهران قصد مصالحه بر سر مساله غني سازي اورانيوم را ندارد.
سفير ايران در سازمان ملل اظهار كرد: درخواست تعليق غني سازي اورانيوم غير قانوني و مغاير با مفاد پيمان منع گسترش تسليحات هستهيي (ان.پي.تي) است.
وي افزود: ملت ايران هرگز درخواستهاي غيرقانوني را نخواهد پذيرفت محمد البرادعي، مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي روز دوشنبه در نشست مجمع عمومي در نيويورك گفت كه ايران بايد به آژانس در روشن ساختن گزارشات مربوط به اطلاعات جاسوسي عليه برنامه هستهيي ايران كمك كند.
خزاعي ضمن رد اين گزارشات جاسوسي كه آژانس از آمريكا و چند كشور ديگر دريافت كرده است اظهار كرد: آنچه به آن مطالعات ادعايي گفته ميشود چيزي نيست به جز اسنادي جعلي كه كشوري خاص در اختيار آژانس قرار داده است.
وي افزود كه تهران هرگز رونوشتهايي را از اين گزارشات دريافت نكرده است.
همچنين نماينده دائم ايران در سازمان ملل متحد، در مجمع عمومي سازمان ملل مواضع كشورمان را درباره گزارش سالانه آژانس بين المللي انرژي اتمي به مجمع عمومي سازمان ملل تشريح كرد.
خزاعي، با اشاره به ضرورت دسترسي كشورها به منابع كافي و مطمئن انرژي براي پيشبرد برنامههاي توسعهيي خود، اظهار كرد كه انرژي هستهيي به عنوان يك منبع تجديدپذير انرژي، گزينهاي مناسب و غيرقابل چشمپوشي براي بسياري از كشورها محسوب ميشود.
وي با اشاره به وقوع يك رنسانس و نوزايي هستهيي، گفت: آژانس بينالمللي انرژي اتمي با توجه به اساسنامه و توانمنديهاي علمياش، عهدهدار وظيفه خاصي براي مديريت و تقويت استفاده صلحآميز از برق هستهيي شده است و تلاشهاي آژانس در تقويت همكاريهاي فني در اين حوزه بايد به عنوان يك موضوع مهم و اولويتدار پيگيري شود.
نماينده دائم ايران در سازمان ملل با انتقاد از پايبند نماندن كشورهاي توسعه يافته به تعهدات خود بر اساس ان.پي.تي افزود: براساس ماده 4 اين معاهده دولتهاي عضو معاهده، متعهد به تبادل حداكثري مواد، تجهيزات و اطلاعات فني و علمي براي استفاده صلحآميز از انرژي هستهيي هستند ولي با وجود اين الزام، سطح همكاري كشورهاي دارنده فنآوري هستهيي با كشورهاي در حال توسعه رضايتبخش نبوده و كشورهاي عرضه كننده فنآوري هستهيي با تشكيل «باشگاه دارندگان هستهيي» مانع از دسترسي اعضاي در حال توسعه ان.پي.تي به فنآوري توليد برق هستهيي شدهاند.
او افزود اكنون بر عهده آژانس است تا اقدام به كاهش اين محدوديتها و توسعه برنامه همكاريهاي فني خود كند و نقشي قاطع، متوازن و غير تبعيضآميز در اجراي مفاد ان.پي.تي و پادمانها ايفا كند.
خزاعي در ادامه، سياسي كردن برنامه همكاريهاي فني آژانس را نقض اساسنامه اين نهاد و مانع از اجراي مسووليتهاي آژانس خواند و با اشاره به اظهارات البرادعي درباره پيامدهاي رنسانس هستهيي و اين كه كشورهايي كه بر فنآوري غنيسازي اورانيوم مسلط ميشوند قادر خواهند بود توانمندي ساخت سلاح هستهيي را در مدت كوتاهي به دست آورند، گفت: خطر و چالش واقعي كه نبايد مورد غفلت قرار بگيرد فعاليتهاي هستهيي كشورهاي غير عضو ان.پي.تي است كه داراي برنامه ساخت سلاح هستهيي هستند.
وي تاكيد كرد: بايستي از ايجاد اين ذهنيت جلوگيري شود كه عضويت كشورها در معاهده ان.پي.تي تبديل به مانعي در استفاده صلحآميز آنها از انرژي هستهيي خواهد شد.
نماينده دائم ايران در سازمان ملل نسبت به روند خطرناكي كه عليه جهانشمولي معاهده منع اشاعه در جريان است هشدار داد و گفت بر اساس اين روند كشورهاي خارج از ان.پي.تي نه تنها براي عضو شدن در اين سازمان تحت فشار قرار نميگيرند، بلكه به نوعي تشويق نيز ميشوند و به آنها از طريق همكاري هستهيي پاداش داده ميشود؛ كما اين كه به رژيم صهيونيستي به عنوان مثال اجازه دستيابي به سلاح هستهيي و بياعتنايي به اراده و خواست كشورهاي خاورميانه براي ايجاد منطقه عاري از سلاحهاي هستهيي داده شده است.
سفير كشورمان در سازمان ملل در ادامه گفت: ايران به عنوان عضو معاهده منع اشاعه هستهيي ان.پي.تي، توسعه فنآوري هستهيي براي مقاصد صلحآميز را يك حق غيرقابل انكار ميداند و بنابراين منابع انساني و مادي وسيعي را در بخش نيروي هستهيي سرمايهگذاري كرده است.
او افزود: اين سياست ايران مبتني بر طراحي درازمدت براي پاسخ به نيازهاي روبه رشد انرژي در آينده است و همان طور كه ما بارها تكرار كردهايم، برنامه هستهيي ايران كاملا صلح آميز بوده، هست و باقي خواهد ماند؛ چنان كه تمام گزارشات منتشر شده توسط آژانس از نوامبر 2003 بر اين ماهيت صلحآميز دلالت ميكند.
خزاعي با اشاره به اين كه در نتيجه همكاري كامل و شفافيت ايران در اجراي «طرح كاري» مورد توافق بين ايران و آژانس، و حل تمام موضوعات باقيمانده، بايستي اجراي پادمانها در ايران عادي شود، افزود: اقدام دبيرخانه آژانس در رعايت و اجراي تفاهمات دوجانبه، چنان كه در «برنامه كاري» مورد توافق قرار گرفته است، حائز اهميت اساسي است.
وي در ادامه با رد آن چه كه به عنوان مطالعات ادعايي مطرح شده است، گفت: آن چه تحت اين عنوان مطرح شده است چيزي جز اسناد ساختگي نيست كه توسط يك كشور خاص در اختيار آژانس قرار گرفته است و هيچ ربطي به موضوعات راستي آزمايي ناشي از اجراي پادمانهاي ناظر بر فعاليتهاي هستهيي ندارد.
نماينده دائم ايران در سازمان ملل متحد افزود: با وجود اين موضوع و در حالي كه اصل و يا حتي تصوير مدارك مربوط به اين ادعاها به ايران ارائه نشده است، ايران براي نشان دادن حسن نيت خود، ارزيابياش را درباره اين مطالعات ادعايي در اختيار آژانس قرار داده است.
خزاعي در ادامه سخنانش، ارجاع پرونده هستهيي ايران به شوراي امنيت، و صدور برخي قطعنامهها را ناشي از غرضورزيها و ملاحظات سياسي معدود بانيان اين اقدامات دانست كه به دنبال محروم كردن مردم ايران از حقوق لاينفك خود هستند و افزود: چنين غرضورزيهايي با آن چه كه به عنوان نگرانيهاي به اصطلاح «منع اشاعه» ناميده ميشود، بي ارتباط است و بنابراين تقاضاي تعليق غنيسازي، غير قانوني بوده و فراتر از اختيارات شوراي امنيت و مباين با مفاد معاهده ان.پي.تي است. ملت ايران هيچگاه تقاضاهاي غير قانوني را نميپذيرد.
خزاعي گفت: سياست برخي قدرتها در اصرار بر تعليق به عنوان پيش شرطي براي مذاكره هيچ ربطي به واقعيتهاي جاري ندارد و يك سياست غيرمنطقي و شكست خورده است.
وي افزود: اين كشورها به جاي تكيه بر اهرم اقتصادي و فشارهاي سياسي، بايد راهحلي مبتني بر واقعيتها، نگرانيها و تكاليف مشترك پيدا كنند كه به عنوان تنها راه چاره عملي پيگيري شود.
خزاعي در پايان گفت: جمهوري اسلامي ايران مصمم به اعمال حق غيرقابل انكار خود در پيگيري اهداف صلحآميز فنآوري اتمي و توسعه جنبههاي مختلف صلحآميز اين فنآوري از جمله چرخه سوخت بر پايه دانش بومي است و هيچ چيز به جز اعمال حقوق غيرقابل انكار خود را طلب نميكند.
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]