واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: «جامجم» به بهانه سفر العطيه به تهران بررسي ميكند سفري براي ايجاد اعتماد ميان ايران و شوراي همكاري خليج فارس
جام جم آنلاين: رئيس شوراي همكاري خليج فارس براي گفتگو در زمينههاي مشترك دو جانبه بويژه پيگيري نظرات رئيس جمهوري اسلامي ايران در اجلاس دوحه به تهران سفر كرده و با توجه به واكنش احتياط آميز اين شورا نسبت به پيشنهاد ياد شده در اجلاس دوحه به نظر ميرسد وي براي تشريح نقطه نظرات و شفافيت مساله و ايجاد اعتماد متقابل بيشتر راهي تهران شده است.
محمود احمدينژاد، رئيس جمهور كشورمان در آذر 86 با حضور در بيست و هشتمين اجلاس سران كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس 12 محور را براي تقويت همكاريهاي ايران و كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس مطرح كرد.
اين پيشنهادات از همكاري در مسائل مربوط به تامين صلح و امنيت در منطقه تا گردشگري و ايجاد منطقه آزاد تجاري و حذف رواديد براي كشورهاي همسايه خليج فارس را شامل ميشود.
در اين طرح، احمدينژاد همچنين با محور قرار دادن امنيت گره خورده كشورهاي منطقه با يكديگر پيشنهاد انعقاد پيمان امنيتي و تاسيس سازمان همكاريهاي امنيتي را پيشنهاد كرد.
پيشنهاد رئيس جمهور كشورمان با واكنش احتياط آميز شورا مواجه شد و عبدالرحمان عطيه به عنوان رئيس آن گرچه اين پيشنهاد را همسو با طرحهاي شورا به منظور همكاري بيشتر در زمينه امنيت منطقه توصيف كرد، اما عنوان كرد ابتدا بايد نقطه نظرات تشريح و شفاف شوند تا زمينه لازم براي اعتماد متقابل بيشتر به وجود آيد.
مناسبات پر فراز و نشيب ايران و شوراي همكاري خليج فارس
شوراي همكاري خليج فارس از بدو تاسيس در رابطه با ايران مناسباتي پر فراز و نشيب داشته است، اما اين شورا بر خلاف ماهيت تاسيس ا ش كه در سال 1981 براي مقابله با آنچه كه تهديد ايران ميناميدند، از سوي 6 كشور عربستان سعودي، امارات عربي متحده، كويت، قطر، بحرين و عمان تشكيل شد، امروزه جمهوري اسلامي ايران را كشوري تاثيرگذار در تامين ثبات و امنيت منطقه دانسته و توسعه همكاريهاي دوجانبه و حسن همجواري را در دستور كار خود قرار داده، اما همواره نگرانيهايي بر اين روابط سايه افكنده است.
كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس همواره از ادعاهاي امارات درخصوص جزاير 3گانه ايراني حمايت كرده، و خواستار باز گرداندن جزاير ابوموسي، تنب بزرگ و تنب كوچك به امارات شدهاند.
اين شورا در تمامي دورهها ادعاي مالكيت امارات را بر اين جزاير به رسميت شناخته و آن را يكي از بندهاي ثابت بيانيههايش قرار داده به گونهاي كه اخيرا از ايران خواستهاند جزاير را پس دهد يا موضوع را در محاكم بينالمللي مطرح خواهند كرد.
از زمان مطرح شدن موضوع هستهاي ايران، شوراي همكاري خليج فارس نيز بر حسب شرايط از خود واكنش نشان داده است.
به عنوان مثال شيخ خليفه بن حمد آل ثاني، امير قطر كه داراي روابط خوبي با تهران است و در رايگيري شوراي امنيت به قطعنامهاي كه عليه كشورمان صادر شده بود، راي ممتنع داد در موضعگيري ديگري از فعاليتهاي هستهاي صلحآميز كشورمان انتقاد كرد.
اين شورا همچنين مهرماه امسال در نشست مشتركي كه حاشيه مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورك با وزراي خارجه آمريكا، مصر، اردن و عراق داشتند خواستار پايبندي ايران به تعهدات خود در همكاري با آژانس، استفاده از انرژي صلحآميز هستهاي و دادن تضمينهاي لازم در اين زمينه شدند.
اين كشورها به دليل روابط نزديك با كشورهاي غربي بويژه آمريكا خواستار تعليق تمامي فعاليتهاي مرتبط با غنيسازي اورانيوم و باز فرآوري شدند.
سعود الفيصل، وزير امور خارجه عربستان نيز در نوامبر 2007 به منظور حل و فصل موضوع هستهاي كشورمان پيشنهاد تاسيس يك كنسرسيوم غنيسازي اورانيوم را در يك كشور بيطرف داده بود كه كشورمان اعلام كرد اگر شرط آن توقف غنيسازي در خاك ايران است، قابل پذيرش نيست.
اما از سوي ديگر، اعضاي شوراي همكاري خليج فارس عمدتا با توجه به گره خوردن امنيت كشورهاي منطقه با يكديگر، پايبندي خود براي حل مسالمتآميز موضوع هستهاي كشورمان را اعلام و با هرگونه اقدام نظامي مخالفت كردهاند.
با توجه به حياتي بودن ثبات در منطقه، اين كشورها با وجود آنكه پايگاههايي نظامي براي آمريكاييها محسوب ميشوند، تمايلي به ايجاد ناامني ندارند، به گونهاي كه امير قطر در واكنش به وجود اختلافات ميان شوراي همكاري خليج فارس با ايران، اعلام كرد كه هيچ يك از اعضاي شوراي همكاري غير از امارات ( بر سر جزاير سهگانه) با ايران مشكل ندارند ضمن اينكه امارات از ميان كشورهاي عضو، قويترين روابط اقتصادي را با تهران دارد.
در اين ميان سفر دبيركل شوراي همكاري خليج فارس به كشورمان و توجه به ملاحظات ايران ميتواند علاوه بر تامين منافع كشورهاي اين شورا و ايران به تامين ثبات و امنيت در منطقه نيز منجر شود.
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 297]