واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
دختر و پسري که تازه ازدواج کردهاند، هر اندازه هم که از نظر اجتماعي، فرهنگي و حتي خانوادگي با يکديگر همساني داشته باشند، پس از ازدواج، با زوايايي پنهان و ناشناخته از شخصيت و روحيات يکديگر برخورد خواهند کرد که براي آنها تازگي دارد. چند ماه اول زندگي مشترک دوراني بسيار حساس و سرنوشتساز در روابط زناشويي به شمار ميرود. اين دوره اجتنابناپذير از زندگي را، «دوران خاکستري» ميناميم. دوراني که رنگ زندگي مشترک يک دست نيست، ترکيبي از دو رنگ است. درازاي دوران خاکستري در همه خانوادهها يکسان نيست، آنها که دوران نامزدي طولاني داشتهاند و امکان شناسايي زواياي پنهان شخصيت يکديگر را يافتهاند دوران خاکستري کوتاهتري دارند. خصوصيت مهم اين دوران، آشکار شدن ويژگيهاي ناپيداي ضمير و شخصيت زوجهاي جوان در مواجهه با شرايط جديد زندگي است. آثار اين بروز و ظهور، گاه خوشايند و گاه ناخوشايند است. از اين رو ميتوان گفت که دوران خاکستري بسيار شگفتانگيز است. گاه زن و مرد نسبت به يکديگر احساس جديد و غريبي پيدا ميکنند. حتي چه بسا عشق و علاقه پيش از شروع زندگي مشترک جاي خود را به نوعي دلزدگي و بيعلاقگي بدهد. حتي در مواردي، جوانههاي نفرت و اندوه و انزوا سراسر روح يکي از دو طرف را فرا ميگيرد. معمولاً زنان بيش از مردان دچار چنين حالاتي ميشوند. دختران جوان دست به گريبان وسوسه پشيمان و حرمان ميشوند و اين حس تخريب کننده و پيش رونده سراسر روح سرگردان و ذهن مبهوت آنان را فرا ميگيرد. نشانههاي بروز چنين حالتي فراوان و گونه گون است؛ کج خلقي، بيحوصلگي، بهانهجويي، کنارهگيري و بيرغبتي نسبت به همسر و بويژه واکنش سرد و منفي و حتي عصبانيت و پرخاشگري در برابر تلاشهايي که طرف مقابل براي تغيير فضا انجام ميدهد از نشانههاي متداول بروز اين حالت است.
درک درست و واقعبينانه از حالات همسر و انتخاب مناسبترين شيوه واکنش نسبت به آن، بسيار کارساز و تعيين کننده است.
بدترين شيوه در برخورد با حالات منفي دوران خاکستري، بياعتنايي و ناديده گرفتن است.
هرگز نبايد به گونهاي رفتار کرد که گويي هيچ مسالهاي غيرعادي وجود ندارد يا اگر هم وجود دارد چندان براي طرف مقابل اهميت ندارد. ناپسندتر از اين، تمسخر و ريشخند است. توسل به مسخره کردن و دست انداختن، حتي با انگيزه غمزدايي از طرف مقابل نه تنها کارساز نيست بلکه گاهي موضوع را پيچيدهتر ميکند. بايد به خاطر داشته باشيم که گهگاه روح انسان دچار وسوسه ناکامي و باخت و اغفال و حسرت و پريشاني و نوميدي ميشود، اندوهي مبهم آن را اشغال ميکند. گاهي دختري که تازه به خانه بخت آمده در مواجهه عيني با زندگي مشترک مبتلا به حس پشيماني ميگردد. دوران خاکستري در ازدواج جوانان، يکي از مهمترين نقطههاي بحراني به شمار ميرود.
درک درست و واقعبينانه از حالات همسر در چنين موقعيتهايي و انتخاب مناسبترين شيوه واکنش نسبت به آن، بسيار کارساز و تعيين کننده است. بعضيها به غلط براي آنکه رمز و راز اندوه پنهان همسرشان را در اين دوران کشف کنند با رفتاري سماجتآميز و آزاردهنده تلاش ميکنند او را سوال پيچ کنند. اين روش درست نيست. برخي نيز به شوخي و لودگي و مزهپراني متوسل ميشوند تا فضاي ذهني همسرشان را تغيير دهند. البته رفتار صميمي و شاد و محبتآميز تاثيري آرامش بخش دارد اما مسئله را حل نميکند. پس چه بايد کرد؟
توصيههاي لازم
ابتدا بايد اندازه و عمق مساله را حدس بزنيم. بايد بفهميم که همسرمان تا چه حد درگير يک مساله بحراني شده است؟ چه بسا عمق چنداني ندارد. پس از آن تلاش کنيم ماهيت آن را کشف کنيم. پيش از هر چيز بايد احتمالاتي را درباره خودمان حدس بزنيم. آيا از سخني يا رفتاري از سوي من رنجيده خاطر است؟ آيا خصوصيت ناشناختهاي از اخلاق مرا کشف کرده؟ و يا از رفتار خاصي از سوي بستگان نزديک من، مثلاً پدر و مادر يا خواهر و برادرم ناراحت و عصباني شده است؟ گهگاه نيز دختران پس از چند روز فاصله گرفتن از خانه پدري دچار حالتي شبيه غربتزدگي ميشوند و چهره پريشان ميکنند. چارهاي بجز توسل به شيوه آزمون و خطا نيست. اگر هوشمندانه برخورد کنيم با يکي دو حرکت و با ارزيابي واکنشهاي همسرمان خواهيم توانست عامل اصلي بحران را پيدا کنيم. شگفتزده نشويد! گاهي اوقات موضوعي بسيار ساده و پيش پا افتاده ميتواند منشا بروز حالات بحراني در دوران خاکستري شود.
به عنوان نمونه، خروپف مزاحم همسر در هنگام خواب!! ظاهراً مورد کماهميتي است و معمولاً راه چارهاي دارند. اما در مواردي هر چند نادر، چه بسا بيميلي و پشيماني از ازدواج در درون يکي از زوجين بارور شود. اگر ريشه مساله را کشف کنيم، شيوه برخورد آسانتر خواهد شد. در اين گونه مواقع ميبايست براي برخوردهاي سرد و واکنشي و حتي عصبي و خشن همسرتان آمادگي داشته باشيد. خويشتنداري، لحن ملايم و مهربان و صميمانه، لازمه اصلي پشت سر نهادن اين مرحله بحراني است. اگر حدس زدهايد که عامل پريشاني همسرتان، در وجود يا رفتار شماست، پس بايد از خودتان بگوييد به عنوان مثال: «از من دلخوري؟ مسالهاي پيش آمده؟ حدس ميزنم علت ناراحتي تو مربوط به من است. اين طور نيست؟» و يا: «دوست دارم با من روراست باشي، بگو. ابداً ناراحت نميشوم. اگر مسالهاي باعث ناراحتيتو شده به من بگو.» چنانچه دقيقاً متوجه عامل ناراحتي همسرتان شده باشيد ميتوانيد صريحاً به اصل موضوع اشاره کنيد:
«حوصلهات سر رفته؟» «مرا دوست نداري؟» «دوست داري امشب برويم خانه پدر و مادرت؟»
اگر زن به گونهاي رفتار کند که نشان از همراهي و همدلي او با همسرش داشته باشد گره از چهره همسرش باز خواهد شد. بايد به او نشان دهد که در وفاداري به او ثابتقدم و استوار است، توقع چنداني از او ندارد، با کم و بيش زندگي خواهد ساخت.
مراقب باشيد کند و کاو شما حالت کلنجار و سماجت پيدا نکند. سوهان روح همسرتان نشويد. با ملاطفت و نرمزباني راهي به دنياي درون او پيدا کنيد. آنچه گفته شد بيشتر به مواردي مربوط است که زن دچار افسردگي شده اما اگر بحران دوران خاکستري گريبانگير مرد شود راه حل آن آسانتر است. تاثيرگذاري بر شخصيت رواني زن به دليل عاطفه و احساس سرشار، پيچيدگيهايي دارد اما در مورد مردان که از طبيعت تحملپذير، تواناتر و کمتر احساسي برخوردارند، راه نفوذ توسط همسر، کوتاهتر است. زن ميتواند با برخورد صميمانه و عاطفي خود به سرعت به علت ناراحتي و پريشاني همسرش پي برد و موقعيت او را درک کند. اگر به گونهاي رفتار کند که نشان از همراهي و همدلي او با همسرش داشته باشد گره از چهره همسرش باز خواهد شد. بايد به او نشان دهد که در وفاداري به او ثابتقدم و استوار است، توقع چنداني از او ندارد، با کم و بيش زندگي خواهد ساخت.
البته گهگاه ممکن است علت اصلي بحران روحي مرد، يا زن کشف حقايقي باشد که پيش از آن در مورد همسرش نميدانسته مثلاً اگر متوجه شود که همسرش قبلا نامزد داشته ولي اين موضوع را از او پنهان کرده يا اگر هنوز دل در گرو محبت شخص ديگري دارد، يا به يک نقص و عيب جسمي يا رواني در او پي ببرد، موضوع بسيار پيچيده ميشود.
اما سخن در مورد دوران خاکستري و بروز حالاتي شبيه پريشاني روحي و کجخلقي در رفتار يکي از زوجين جوان است که عامل واقعي ندارد و بيشتر به نوعي ذهنيت و يا تلقي خاص از زندگي مشترک و يا از همسر باز ميگردد.
بايد پيشاپيش توجه داشته باشيم که هر عامل ابهامآور و ذهنيتساز در روابط دوجانبه ميان زن و شوهر، هر قدر هم کوچک و ناچيز، اگر از ذهن همسر جوان زدوده نشود بتدريج به يک عامل فرساينده اعتماد متقابل تبديل خواهد شد. دوران خاکستري يعني دوره کوتاه مدت اما حساس پس از آغاز زندگي مشترک، بيشباهت به دوران قبل . در دوره خاکستري، رنگ و الگوي زندگي خانوادهها تعيين و تثبيت ميشود و در حقيقت سرنوشت زندگي مشترک ترسيم ميگردد. پس در اين دوران تنها و تنها، تدبير و هوشمندي و شکيبايي کارساز است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]