واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: دبير ششمين جشنواره تئاتر رضوي خبر كردبخش بينالملل به هفتمين جشنواره تئاتر رضوي اضافه ميشود
گروه هنر: براساس ايدهاي كه سال گذشته مطرح شده بود تلاش براي افزودن بخش بينالمللي به جشنواره انجام شد اما به دليل كمبود ظرفيتهاي استاني قادر به پذيرايي از مهمانان خارجي و اسكان آنها نبوديم و سال آينده اين بخش نيز به جشنواره افزوده ميشود.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، در نشست خبري ششمين جشنواره تئاتر رضوي كه صبح امروز دوشنبه 6 آبان در سالن كنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد، «حسين پارسايي» رئيس مركز هنرهاي نمايشي در آغاز سخنان خود گفت: جشنواره تئاتر رضوي به عنوان بخشي از بدنه تئاتر حرفهاي كشور با محور موضوعي و ديني فعاليت خود را ادامه ميدهد. خزاعي به عنوان دبير دو دور متوالي كشور كار خود را با هدف تمركززدايي جشنوارهها كه از سوي مركز هنرهاي نمايشي اعمال ميشود، ادامه داده و اكنون ميتوان گفت تئاتر رضوي در مسيري قرار گرفته كه سرعت، حركت و راندمان خوبي براي توليد و عرضه پيدا كرده است چراكه تعداد زيادي از توليدات تئاتر كشور برخوردار از مفاهيم رضوي است.
وي ادامه داد: همه ما آموزههاي ديني را از كودكي و به صورت شفاهي و آموزشي دريافت كردهايم و دين در متن جامعه و رفتارهاي جامعه ما جاري است. جشنواره تئاتر رضوي براي تداوم اين مورد بستر مناسبي است. بسياري معتقدند تئاتر ديني مرزي ندارد و تفكيكناپذير است. به نظر من نميتوان گفت تئاتر و تئاتر ديني چراكه تئاتر ديني به تقويت باورهاي ديني ما و تئاتر رضوي به تقويت اخلاق و آداب رضوي ميپردازد و تنها كافي است تئاتر امروز ما بتواند از اين ظرفيتها استفاده كند تا ثابت كند تئاتر كشور همواره منبعث از انديشههاي بلند ديني است و اين جشنواره جشنوارهاي است كه مبلغ اين تفكر است.
مدير مركز هنرهاي نمايشي افزود: جشنوارههاي ديني كه در چند سال گذشته شكل گرفته و آمار نشان ميدهد كه رو به رشد بودهاند، تفكر استفاده از ظرفيتهاي محتوايي جامعه و پرداخت غيرمستقيم را دستور كار خود قرار ميدهند به هر صورت ميتوان از برگزاري چنين جشنوارهاي دستآوردهايي را انتظار داشت كه براي تئاتر كشور مفيد باشد.
وي تأكيد كرد: بسياري از مقامات و مديران ارشد فرهنگي به دليل باورهاي مشترك ديني و دغدغههاي مشترك در عرصه فرهنگ، حمايت جدي از اين جشنواره دارند و حضورشان در مراسم مختلف و پشتيباني آنها دليل محكمي است كه جشنواره تئاتر رضوي خود را به مردم نزديك كرده و در سطح قابل قبولي ارائه ميشود. بايد براي تنومند شدن تئاتر ديني و داشتن جريان تاثيرگذار اجراي عمومي آثار اين جشنوارهها استمرار يابد.
در ادامه اين نشست «محمد خزاعي» دبير دوره پنجم و ششم جشنواره در ارائه گزارشي از برگزاري جشنواره گفت: دبيرخانه جشنواره از ارديبهشت سال جاري فعاليت خود را آغاز كرد و براساس فراخوان زودرسي كه منتشر كرد، استقبال هنرمندان نسبت به سال گذشته رشد 30 درصدي داشت.
وي ادامه داد: 405 اثر در محورهاي مختلف جشنواره به دبيرخانه رسيد. در ميان اهداف مختلف، جشنواره امسال يك هدف را بيشتر مورد توجه قرار داده و آن پاسداشت فرهنگ رضوي، گسترش و ترويج اين فرهنگ، تقويت جريان تئاتر ديني براساس گسترش جشنواره تئاتر رضوي و تأثير انديشههاي والاي امام رضا(ع) در فرهنگ معاصر است.
خزاعي افزود: جشنواره در 4 بخش كلي برگزار ميشود كه شامل بخشهاي صحنهاي، آيينها، تعزيه و توليد متون نمايشي است. براساس ايدهاي كه سال گذشته مطرح شده بود تلاش براي افزودن بخش بينالمللي به جشنواره انجام شد اما به دليل كمبود ظرفيتهاي استاني قادر به پذيرايي از مهمانان خارجي و اسكان آنها نبوديم. سال آينده اين بخش نيز به جشنواره افزوده ميشود.
اين مقام مسئول تشريح كرد: از 405 اثر رسيده، 243 اثر در بخش صحنهاي از 20 استان كشور بود. 57 اثر در بخش توليد متون نمايشي از كل كشور رسيد و در بخش تعزيه 104 اثر رسيد كه در نهايت 6 اثر براي نمايش در محوطه باز تئاتر شهر برگزيده شد.
وي ادامه داد: هيات داوري 66 گروه را مورد بازبيني قرار داد كه در نهايت 13 نمايش به جشنواره راه پيدا كردند. دو نمايش در بخش ميهمان به نامهاي «از بم تا امام رضا(ع)» كار امير آتشاني و «عاشقستان» كار علامرضا جهانپا از مشهد خواهيم داشت و نمايش «مسافران مرو» هم كار سيدجواد هاشمي در بخش ويژه جشنواره در تالار گلشن بجنورد به روي صحنه ميروند. مراسم افتتاحيه نيز در تالار وحدت 9 آبان و مراسم اختتاميه در بجنورد 11 اين ماه برگزار ميشود.
خزاعي در تشريح برنامههاي جنبي جشنواره توضيح داد: از برنامههاي جشنواره امسال قدرداني از فعالان حوزه تئاتر ديني است كه در سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي براساس تصميم شوراي سياستگذاري و ستاد برگزاري جشنواره قدرداني ميشوند. اين افراد محمد احمدي، ميلاد اكبرنژاد، مهدي متوسلي، حسين فدايي حسين، سعيد تشكري، سعيد شاپوري نمايشنامهنويس، علي ترابي، وليالله ترابي استاد تعزيه،سعيد ذهني آهنگساز، محسن شاهابراهيمي طراح صحنه، مرحوم عنايتالله شهيدي پژوهشگر، براتالله شيباني نمايشنامه نويس و كارگردان، ابوالحسن ميرزاعلي استاد پردهخوان، جواد هاشمي نمايشنامهنويس و كارگردان و شهاب مصفا نمايشنامهنويس هستند.
وي اظهار كرد: نمايشگاه عكسي نيز از عكاسان فعال اين عرصه در 6 دوره برگزاري جشنواره در تالار گلشن برپا خواهد شد كه 76 عكس از 4 عكاس را شامل ميشود.
دبير ششمين جشنواره تئاتر رضوي در ادامه اين نشست گفت: داوران بخش صحنهاي علي نصيريان، تاجبخش فناييان و محمود عزيزي هستند. بازبينان سياوش طهمورث، محمد حيدري و علي رويينتن، هيات انتخاب گروههاي تعزيه و آيين محمدحسين ناصربخت، عظيم موسوي و داوود فتحعليبيگي، بازخوانان متون نمايشي محمدامير ياراحمدي، سعيد شاپوري و مهدي متوسلي و بازخوانان نمايش صحنهاي نادر برهاني مرند، نصرالله قادري و خسرو حكيمرابط بودند.
وي يادآور شد: از برنامههاي خوب امسال تعامل با مركز هنرهاي نمايشي راديو است كه گيلآبادي مدير اين مركز به نمايشهاي برگزيده خود جوايز مجزا اهدا ميكند و با گروههاي برگزيده براي اجراي راديويي قرارداد ميبندد. 13 نمايش نيز براي ضبط تلويزيوني به شبكه 2 معرفي شدند كه پس از جشنواره ضبط و پخش خواهد شد. اين بخشنيز با حمايت ضرغامي رئيس سازمان صدا و سيما انجام ميشود.
خزاعي افزود: علاوهبر اين در ايام برگزاري جشنواره، ويژه برنامههايي از شبكه 1، پس از برگزاري جشنواره از شبكه 3، و برنامههاي صبحگاهي و دوقدم مانده به صبح از سيما و برنامه نشاني از راديو جوان به صورت زنده به پوشش خبري جشنواره ميپردازند.
در ادامه نشست پارسايي درباره كيفيت پايين آثار دوره گذشته جشنواره و برنامههاي مركز هنرهاي نمايشي براي ارتقاي نمايشهاي امسال گفت: تئاتر امروز كشور از نبود متون نمايشي قوي رنج ميبرد. ما نويسندگان و آثار خوب انگشتشمار داريم. اين مسئله آسيب جدي تئاتر كشور است كه حل عمده آن به دوش خود هنرمندان است. در اين ميان وقتي موضوع نيز خاص ميشود و جريان آن نيز جوان است و كامل نشده، طبيعي است كه سطوح جوانتر و كمتجربهتر نمايشنامهنويسان پا به اين عرصه ميگذارند.
وي ادامه داد: مساله بعدي ساختار است. هميشه وقتي ميخواهيم به مسئله ديني بپردازيم با غيبت قهرمان اصلي داستان روبهرور ميشويم چون او معصوم است و در صحنه نميتوان نمود عيني از او را نمايش داد. هنرمندان براي اينكه ساختاري را مناسب اجرا، مفهوم را معاصرسازي ميكنند و اينجا است كه به دليل تجربي بودن اين كار مفهوم و ساختار دچار ناهماهنگي ميشود.
اين مقام مسئول تصريح كرد: ما هنوز خيز مناسبي براي ارائه مفاهيم ديني حرفهاي متاثر از دين برنداشتهايم و بيشتر پرداخت مستقيم به قصص و تاريخ اسلام در دسترس ما است كه آن هم روايت صرف است. دين بايد در متن جامعه و در دسترس باشد اما در شرايط حاضر اقدامات جاري جريان دارد به اين ترتيب كه هر سال متوني نوشته ميشود و در گذر زمان به تكامل ميرسد.
پارسايي در پايان گفت: اين نمايشها كه با باورها و اعتقادات هنرمندان و مخاطب هماهنگ است بايد با ساختارهاي نوين عرضه شود. ما در اين مرحله نقص داريم و در همين جا به خزاعي پيشنهاد ميكنم جلسات آسيبشناسي را براي بررسي نمايشها بعد از اجراها برگزار كند و مشخص شود چرا ما در عرصههاي مختلف تئاتر ديني به كليشهها ميپردازيم.
دوشنبه 6 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]