واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام/ حسينعلي راشد«اسلام و قرآن» راشد معرف جايگاه قرآن در زندگي مسلمانان است
گروه انديشه: كتاب «اسلام و قرآن»، اثر مرحوم «حسينعلي راشد» معرف جايگاه قرآن در زندگي يك فرد مسلمان و در دين اسلام است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، 28 سال پيش، 7 آبانماه سال 1359 هجري شمسي، حجتالاسلام «حسينعلي راشد» مفسر قرآن و عالم به علوم اسلامي، از مشاهير وعاظ معاصر و از پيشكسوتان حوزه و دانشگاه بدرود حيات گفت. استاد حجتالاسلام راشد علاوه بر احاطه بر تاريخ، ادبيات و مسائل اجتماعي در فقه و فلسفه نيز متبحر بود و مدتهاي مديد در دانشكده الهيات و معارف اسلامي آن زمان تدريس ميكرد.
حسينعلي راشد فرزند عالم بزرگوار ملاعباس تربتي در سال 1284 شمسي در تربت حيدريه در استان خراسان به دنيا آمد. در شانزده سالگي براي فراگيري علوم اسلامي راهي مشهد شد و طي ده سال از محضر اديب نيشابوري بهره برد.
او همچنين از علماي نجف، اصفهان و تهران نيز استفاده فراوان برد و سپس به وعظ و ارشاد پرداخت. راشد مدتي در اصفهان منبر رفت ولي توسط رژيم شاهي به زندان افتاد. وي از سال 1320 شمسي در راديو ايران به ايراد سخنرانيهاي اخلاقي و مذهبي پرداخت (وي نخستين روحاني و اهل منبري بود كه در سالهاي دهه 1320 هجري شمسي با راديو همكاري خود را آغاز كرد و مدت 37 سال با شيوهاي متعارف ـ فارغ از هرگونه مداهنه و مجيزگويي ـ به موعظه حسنه براي شنوندگان راديو پرداخت.) و در مدرسه سپهسالار (مدرسه شهيد مطهري) نيز حضور داشت.
ايشان براي اصلاح جامعه، تربيت فردي را مقدم بر همه چيز ميدانست و معتقد بود تا يك يك افراد جامعه تربيت نشوند، و روح ذايل اخلاقي پاك نشود جامعه اصلاح نخواهد شد. از آثار مهم راشد، علاوه بر مجموعه سخنرانيهاي ديني، ميتوان دو فيلسوف شرق و غرب: ملاصدرا و اينيشتين، سخنرانيها در راديو، فلسفه عزاداري سيدالشهدا(ع)، اسلام و قرآن (معرفي عمومي در مورد جايگاه قرآن در زندگي يك فرد مسلمان و در دين اسلام هست)، تفسير سوره حمد و بقره و فضيلتهاي فراموش شده: شرح حال آخوند ملاعباس تربتي را نامبرد.
تدريس در دانشگاه، سخنراني در منابر و راديو، نوشتن مقالات در مطبوعات و تحقيق و تأليف كتاب به منظور تبليغ و نشر دين اسلام و معرفي مكتب انبيا و اولياي الهي(ع) براي هدايت جامعه به سوي كمال حقيقي، مجموعه فعاليتهاي اين حكيم فرزانه و روحاني بود.
مرحوم راشد، آرام، شمرده و ساده صحبت ميكرد. سخنش از حديث و تاريخ بود، از اشعار عرفاني، به ويژه شعر مولاناي رومي، فراوان استفاده ميكرد و از آنها در راه اندرز مردم سود ميجست. درسخن، به شدت محافظهكار بود و سعي ميكرد كمترين تعريض يا تعريفي به هيچ مقام زندهاي از گفته او استشمام نشود و كساني كه داراي تجربه سخنرانيهاي ديني هستند، دشواري اين كار را بهخوبي ميدانند.
راشد، طي دوران طولاني انجام وظيفه ديني و فرهنگيخود، به خوبي از عهده اين مهم برآمد، اما در آخرين سالهاي تدريس در مدرسه شهيد مطهري در اثر يك ملاقات با محمدرضا پهلوي كه بعضي آن را اتفاقي ميدانستند، آماج حملات تبليغي قرار گرفت و محافظهكاري چندين ده ساله به هدر رفت.*
*منابع: پايگاه اطلاعرساني صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران؛ مؤسسه فرهنگي هنري امام صادق(ع)؛ پايگاه اطلاعرساني دانشگاه امام صادق(ع).
دوشنبه 6 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]