تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر خانه‏اى كه ميهمان بر آن وارد نشود، فرشتگان واردش نمى‏شوند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855395276




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

حقیقت نماد وجود است


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:

چیستی حقیقت وگلینی

</B></B>
«اریک وگلین» در1901 در آلمان زاده شد و تا 1938 در همان‎جا زیست. در این مدت، به تحصیل، تدریس و تحقیق پرداخت و حاصل پژوهشی دوران اقامتش در آلمان، کتاب‎های متعددی است که از جمله معروف‎ترین آن‎ها، «تاریخ‎ اندیشه‎های سیاسی» است. وی در 1938 از دست گشتاپو به آمریکا گریخت و در دانشگاه‎های حاشیه‎ای آمریکا به تدریس پرداخت. وگلین علی‎رغم تأثیر از «مارکس وبر»، از منتقدان اصلی او هم به شمار می‎رفت. وگلین را به اعتبار حجم و کیفیت کارهای تاریخی با «ویل دورانت» مقایسه می‎کنند. این فیلسوف را در قلمرو فلسفه تاریخ، هم ردیف «هگل» و «توین بی» ‎می‎دانند. در زمینه مسایل فلسفی، وی را هم عرض‎ «هیدگر» و «برگسون» می‎دانند. بعضی او را بزرگ‎ترین فیلسوف قرن 21 دانسته‎اند. عده‎ای هم، او را پایان بخش انقلاب کوپرنیکی در تاریخ نوین، قلمداد می‎کنند. او به زبان‎های انگلیسی، ایتالیایی، فرانسوی، روسی، عبری و یونانی مسلط بود. «هانا آرنت»، کتاب‎ «اندیشه نژاد‎پرستی» وگلین را بهترین تحلیل در این زمینه دانسته است. کتاب «علم جدید سیاست» وی در فهرست پر فروش‎ترین کتاب‎های سیاسی ثبت شده است. وگلین در مجموع 33 کتاب در 15 هزار صفحه دارد که مهم‎ترین آن‎ها کتاب چند جلدی و سخت فهم «نظم و تاریخ» است.

مفاهیم اصلی نظریات وگلین

1- اعاده مقدس: در چاره‎جویی و حل بحران حقیقت تجددی، باید وجودشناسی افلاطون را مبنای واقعیت‎های تاریخی و انسانی دانست. از نظر وگلین، در نزد افلاطون، هر‎گونه نظریه‎پردازی در باب انسان یا تأسیس اصولی عام و بدیهی که از درون تجربه‎ای اصیل و واقعی سر برآورد، آغاز می‎گردد، االبته وگلین هشدار می‎دهد که منظورش از اعاده و بازگشت به کارهای او، احیای لفظی یا ادبیات و نوشته‎ها و دیگر اقوالش نیست، بلکه رویکرد به اصول آن است.

2- موازنه آگاهی: مقصود، حفظ تعادل آگاهی میان قطب‎های مختلف تجربه وجودی است. منظور از قطب‎های مختلف تجربه وجودی، دو جهان حسی و ماورای حسی است. هرگونه ممانعتی از تجربه حسی و یا تجربه متعالی، به عدم تعادل آگاهی و مسخ واقعیت منتهی می شود. از این‎رو، باز نگاه داشتن باب تجربه‎های مختلف، شرط دست‎یابی به حقیقت وجود و معرفت درست است.

3- واقعیت ثانویه: به تصویری گفته می‎شود که حقیقت تجددی از واقعیت ارایه می‎کند که در واقع، واقعیت ناب نیست. واقعیت آن است که حقیقت تجددی با ایجاد واقعیتی ثانویه، در چالش با حقیقت هستی قرار می‎گیرد و تولید بحران می‎کند، زیرا محدود کردن دانش به علم حسی و کنار گذاشتن متافیزیک، در صورت اصیل آن، اشکال جابه‎جایی واقعیت جنبی به‎جای واقعیت اصیل را فراهم آورده است.

4- هستی برزخی: وجود یا همان آگاهی در برزخ است که میان وجود مادی و وجود ماورایی قرار دارد.

5- تجربه متعالی: همان روح برزخی است که کانون تجربه، واقعیت و نمادسازی است.

6- وحدت در دوگانگی: وجود و نماد یادآور دو قطب‎اند، اما مانند ریشه و ساقه‎اند، یعنی رابطه بین این دو، ثنویت نیست، بلکه وحدت در دوگانگی است.

7- تجدد: صورتی از انحراف مسیحایی است. در حقیقت، تصویری از دنیوی شدن مسیحیت به‎شمار می‎رود.

8- تاریخ: امری فرای تجربه انسانی است. پس، معنای آن برای تجربه انسان غیرقابل دست‎رسی است و انسان تنها می‎تواند معنای تاریخ را از طریق وحی از خدایی بیاموزد که ابتدا و انتهای تاریخ است.

حقیقت پیشینی در نگاه وگلین

در نگاه وگلین، سیر تاریخ آگاهی بشر، سه مرحله دارد:

1- آگاهی اساطیری که در آن وجه متعالی و وجه فیزیکی انسان جدا ناشده است و آدمیان با خدایان‎ یکسان‎اند. این آگاهی تا 800 سال قبل از میلاد را در بر می‎گیرد.

2-آگاهی متافیزیکی که در آن دو نوع آگاهی مذهبی و فلسفی شکل می‎گیرد و در نتیجه، انسان خود را در تماس با قطب الهی می‎بیند. این دوره از آگاهی بشر تا قبل از تجدد ادامه داشته است.

3-آگاهی غنوسی که در آن، آدمیان، خدایان را از جهان بیرون می‎کنند و مرز مشخصی بین دو جهان قدسی و فیزیکی سامان می‎یابد و عصر تجدد پدید می‎آید.

در واقع در عصر تجدد، حقیقت و آگاهی بر دوآلیسم من و جهان، ذهن و عین و مثال و واقع استوار می‎گردد.

به عقیده وگلین در دوره تجدد، نگاه به حقیقت دو گونه است:

الف- تفسیر معرفت‎شناسانه از حقیقت، مثل نظر «آگوست کنت» که در آن حقیقت در پرتو عقل و بر پایه آن، شکل می‎گیرد و حاصل آن، تجدد است. به عبارتی تجدد، حاصل کوشش حقیقت یابی عقل است.

ب- تفسیر وجود شناسانه از حقیقت، مثل نظریه «میشل فوکو» که در آن تجدد به هیچ وجه به عقل مربوط نمی‎شود، بلکه آن‎چه واقع می‎شود تحول در ذهن معرفتی است.

وگلین سپس نتیجه می‎گیرد: نقد از تجدد یا آگاهی و حقیقت برخاسته از تجدد، دوگونه بوده است:

1- دسته‎ای به بازنمایی بحران تجدد و آگاهی و حقیقت برآمده از تجدد برخاسته‎اند، مانند مارکس وبر.

2- دسته‎ای به عمق بخشی تجدد، آگاهی و حقیقت برآمده از تجدد برخاسته‎اند، مثل میشل فوکو.

خلاصه این که در دوران تجدد، دوآلیسم بر فضای معرفت‎شناسی حاکم است که در آن، بیرون قطعیت دارد و از اصالت برخوردار است و در واقع، درون، موضوعیت خود را از دست می‎دهد.

وگلین و ناکامی‎های حقیقت تجددی

وگلین اشکالات اساسی زیر را بر حقیقت مدرنیته و تجدد وارد کرده است:

- سخن گفتن از دوپارگی و تقابل‎هایی چون من، جهان و سنت و مدرنیسم موجب انحراف ‎اندیشه و مانع تفکر سازنده است.

- انحراف و انحطاط غرب، تنها به‎دلیل فساد در اخلاق یا بحران در اقتصاد و سیاست نیست، بلکه بحران غرب بر معرفت دوآلیسم استوار است.

- مشکل اصلی روش‎های شناخت حقیقت درعصرتجدد، مقابله آن با متافیزیک و بیرون بردن آن از علم واقعی است.

- معرفت‎شناسی دوپایه‎ای، موجب بحران‎های جدی، ازجمله جنگ، فروپاشی و فساد اخلاقی در غرب شده است.

- حقیقت‎شناسی مبتنی بر دوآلیسم، جزمیت غیرقابل باوری را وارد معرفت نموده است و با مطلق بخشی به یک نظام فکری، واقعیت گریزناپذیر تحول تجربه‎های انسانی و نمادهای مرتبط به آن را رد می‎کند.

- دوآلیسم‎اندیشی، انحرافی از واقعیت ذاتی انسان و جهان است که توسط غنوسیه، یوآخیم و لوتر ایجاد شده است.

- آن‎چه دوآلیسم ارایه می‎کند، حقیقت و واقعیت نیست، بلکه تصویری توهمی و محو شده از آن است. بنابراین، وگلین آن را واقعیت ثانویه یا کسوف واقعیت می‎نامد.

- آن‎چه در نظریه‎های تکاملی قرون 18 و 19 دست‎یابی به عینیت و حقیقت تلقی شده است، به محاق بردن واقعیت و واژگونی حقیقت است.

- تمامی جریان‎ها و دیدگاه‎هایی که در دوره تجدد در باب حقیقت سخن گفته‎اند، علی‎رغم تمایزات موجود، در واژگون نشان دادن حقیقت، اشتراک نظر دارند.

به اعتقاد وگلین، معرفت‎شناسی تجدد، محدود ساختن محتوای آگاهی به تجربه حسی است، نه تجربه متعالی.

او به دلیل اعتقاد به عدم صداقت مارکس، کنت و فروید در طرح سوال‎های اساسی و پاسخ به آن‎ها، آن‎ها را فیلسوفان بی‎سواد خطاب کرده است.

وگلین، «پوپر» را دزد خطاب کرده است. چون وقت او را برای مطالعه کتاب جامعه باز دشمانش یعنی «نازله بوالهوسانه» تلف کرد.

او دیدگاه‎های‎ هیدگر را مبنی بر تبدیل هستی به یک نظام بسته، بی‎بنیاد ساختن و قطع ارتباط آن با جهان متعالی و امتناع از اقرار به‎وجود تجربه‎ایمانی؛ تجربه‎ای که امکان مشارکت روح را در هستی ممکن می‎سازد، رد می‎کند.

وگلین به هیچ‎رو با عقل روشن‎گری که عقل غیرایمانی و در تقابل با مذهب است، سازگاری ندارد و نمی‎تواند وظیفه هدایت انسان را در مسیر کمال نظری و عملی به او بسپارد.

ویژگی وگلین تنها آن نیست که به انتقاد بپردازد، بلکه جنبه ایجابی ‎اندیشه او بیشتر از بعد سلبی آن است. در واقع، نقد او از تجدد دوآلیسم‎گرا متوقف نمی‎شود، بلکه بنیان دیگری را جای آن می‎گمارد. او عقیده دارد چالش با پدیدار‎شناسی، نقطه عطفی درتقلاها و دست و پنجه نرم کردن‎های وی با مسئله آگاهی و یافتن جای‎گزینی برای آن است.

چیستی حقیقت از دیدگاه وگلین

تشخیص بیماری و بحران حقیقت در تجدد، تنها وجهی از کل‎ اندیشه‎های وگلین است، زیرا او معتقد است: «مرض‎شناسی اگر به درستی انجام گیرد، درمان را ممکن‎تر می‎سازد.» در واقع، آسیب‎شناسی، عضو لاینفک هر کار حقیقت‎جویانه است، البته دست‎یابی به دیدگاه وگلین از حقیقت، دشوار است؛ به‎همان دلایلی که پیش از این بر شمردیم، به‎ویژه به‎دلیل تغییر دایم در نظریه‎ها و صعوبت زبان و ‎اندیشه‎های او، لذا تصاویر مختلفی ازحقیقت وگلینی می‎توان دریافت:

الف- تصویر اول: حقیقت نماد، وجود است. بین نماد‎ها و وجود، ثنویت و دوگانگی نیست. نماد‎ها یعنی هنر، مذهب، قانون، رسوم و... به بیان دیگر، نماد‎ها چیزی جز اشاره نیستند. وجود یعنی تجربیات یا داده‎های الهی نهادینه شده در ذات انسان و جهان. بر طبق موارد ذکر شده، ما با دو قطب فرضی وجود و نماد مواجهیم، اما بین نماد‎ها و وجود، پیوند محکمی برقرار است. به این معنا که بین این دو، وحدت را می‎یابیم. در واقع، نماد‎ها و وجود، درختی واحدند، یعنی این‎که وجود به نماد‎ها عطا شده و نماد‎ها به‎وجود عطا شده‎اند. وجود، نمادینه و نماد‎ها، موجودند.

ب)تصویر دوم: انسان نمی‎تواند نقطه‎ای ارشمیدسی در خارج از وجود برای نگاه به خویش و دیگران بیابد، بلکه آگاهی انسان با دست‎یابی او به حقیقت در ظرف وجودی‎اش شکل می‎گیرد. وجود در آدمی، از جسم کران‎مند تا روح بی‎کرانه امتداد دارد، لذا حقیقت میان آن‎چه هست و نیست، میان جهل و دانش و زمان و بی‎زمانی، سیال است. بنابراین، حقیقت؛ هستی برزخی دارد. انسان نیز با برخورداری از چنین هستی برزخی، دست به نمادسازی یا معناسازی می‎زند، چون این نمادسازی و معناسازی در پیوند با تجربه خاص و مشخصی شکل می‎گیرد، دارای ماهیتی منظردار است؛ پس تصویری که از حقیقت توسط نماد‎ها عرضه می‎شود، نمی‎تواند آخرین دریافت از حقیقت باشد. در نتیجه آن‎چه حاصل تلاش وگلین است، تلاشی برای کشف حقیقت است، اما نکته مهم آن است که حقیقت وگلینی، آن گونه که گفتیم پدید می‎آید.

ج)تصویر سوم: حقیقت از تجربه اصیل و واقعی انسان سر برمی‎آورد و هیچ تجربه وجودی را نمی‎توان نادرست دانست. تجربه اصیل و واقعی انسان، همان تاریخ یا وجود است که قبل از این، از سوی انسان تجربه شده است و در ضمیر او قرار دارد، لذا هر نظریه‎ای در باب حقیقت، باید مرتبط با تاریخ و از ماهیت تاریخی برخوردار باشد. بنابراین، دنیای نمادها انعکاس تجربه تاریخی انسان است. پس، آگاهی، ظهور، صورت‎های نمادین و پیدایی اشکال مختلف، از دل تجربه‎های وجودی انسان است و چون تجربه تاریخی انسان در هر دوره با دوره دیگر متفاوت است، حقیقت صور مختلف می‎یابد. به هر روی، دنیای نمادین انسانی، صوری است که در رابطه با واقعیت حیات تاریخی انسان قرار دارد.

د)تصویر چهارم: جهان آگاهی انسان، از درون تجربه جهان‎های متکثر وجود یا مشارکت در قلمروهای مختلف آن سر بر‎می‎آورد. مراد از جهان متکثر وجود یا مشارکت در قلمروهای مختلف، گستره جهان حسی و ماورای حسی است، یعنی وجود انسانی، وجود برزخی است که در آن جسم و روح به تجربه‎های مختلف دست می‎یابند و حاصل تجربه را در قالب نماد‎ها، صورت می‎بخشند.

بازتاب سیاسی حقیقت وگلین

حقیقت وگلینی منظرهایی از بازتاب‎های سیاسی را نشان می‎دهد:

الف- منظر اول: قدرت یکی از نماد‎های برآمده از وجود است که شکل دهنده نظم اجتماعی و پیدایش انتظام جمعی است. نظم اجتماعی فوق، به نوبه خود ترکیب پیچیده‎ای دارد و شامل هنر، قانون و دیگر صور نمادین است. دولت هم یک نماد است که از درون واقعیت‎های تاریخی و اجتماعی برمی‎آید. چنین دولتی به جنگ روی نمی‎آورد و دچار بی‎ثباتی نمی‎شود.

ب- منظر دوم: تاریخ و تحولات تاریخی، توالی تجلیات و تظاهرات وجود انسانی است. در واقع محتوای تاریخ به معنای عینیت بخشی به ‎وجود انسانی است. این وجود، در تلاش برای دست‎یابی به نظم آرمانی در حوزه روح و جامعه است. انسان در جست‎وجوی حقیقت به تجربه‎های متعددی از نظم دست می‎یابد که حاصل آن، پیدایش تمدن‎ها و نظامات مختلف اجتماعی است. تاریخ، منظومه‎ای از صور متعدد نظم انسانی است که هر زمان بسته به تجربه وجودی انسان، می‎تواند در هیئتی تازه ظاهر شود.

ج- منظر سوم: درک وحی و مذهب توسط انسان، در قیاس با فهم علمی و فلسفی و درک اسطوره‎ای، کامل‎ترین معرفت است، زیرا:

1- تجربه مذهبی، در کانون درک و نیل به نظم اجتماعی قرار می‎گیرد.

2- دوره‎بندی‎های تاریخی را از یونان به خاورمیانه منتقل می‎کند.

3- در این جابه‎جایی، بر اهمیت و مبدئیت تاریخ پیامبران تأکید می‎شود.

4- به این ترتیب، صورتی از نمادسازی معرفتی، یعنی وحی و تاریخ مرتبط به آن، وارد حوزه فلسفه سیاسی می‎شود که عکس آن چیزی است که در تجدد روی داده است






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 392]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن