واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: روز احترام به سالمندان در كشور آفتاب تابان
كشور 127 ميليون نفري ژاپن در جنوب شرق آسيا كه از جمله كشورهاي بزرگ صنعتي در جهان به شمار ميرود، در حال حاضر روند كاهش نوزادان و افزايش سالمندان را تجربه ميكند.
اين كشور آسيايي با وجود صنعتي بودن، نه مانند گذشته اما هنوز هم آداب و رسوم قديمي خود را رعايت ميكند و همواره در تلاش است تا در مناسبتهاي گوناگون، اين آداب و رسوم را در سطح محلي، منطقهاي و كشوري زنده نگه دارد. روز احترام به سالمندان يا در لفظ ژاپني «كيرو نوهي»، از جمله اين آداب و رسوم است كه در سومين دوشنبه سپتامبر هر سال در نقاط مختلف اين كشور برگزار ميشود و از تعطيلات رسمي اين كشور است.
شهروندان ژاپني نه فقط به سالمندان اين كشور، بلكه سالمندان كشورهاي ديگر مقيم اين كشور نيز احترام ويژهاي ميگذارند و امكانات رفاهي و بهداشتي خاصي كه براي افراد سالمند از جمله در مراكز مختلف تفريحي و گردشگري در نظر گرفته شده است، شامل اين افراد هم ميشود.
شهرداريهاي مناطق مختلف در سراسر اين كشور هم با برگزاري مراسم ويژهاي از افراد سالمند دعوت ميكنند و هدايايي به آنها ميدهند.
نخستين بار در سال 1951 ميلادي در ژاپن تصميم گرفته شد تا روزي را به افراد سالمند ژاپني اختصاص دهند. در آن زمان اين روز به نام روز افراد سالمند يا «توشي يورينوهي» نامگذاري شده بود. اين روز در سال 1966 به «كيرو نوهي» تغيير نام يافت و به عنوان يكي از تعطيلات رسمي اين كشور به ثبت رسيد. در اين روز، براي سلامتي و هوشياري آنها دعا ميكنند.
در جريان برگزاري مراسم مربوط به اين روز، مسئولان ژاپني، درباره اين كه چگونه ميتوانند خدمات رفاهي متناسب با اين قشر از افراد جامعه از جمله بيمه بازنشستگي، حقوق بيمه بازنشستگي، مراقبتهاي پرستاري از سالمندان و وضعيت بهداشتي آنها را بهبود بخشند، گفتوگو و تبادلنظر ميكنند.
در اين روز معمولاً برنامههاي فرهنگي و رقابتهاي ورزشي با محوريت سالمندي از جمله پيادهروي ويژه سالمندان در سطح جامعه براي اين قشر از افراد برگزار ميشود.
در برخي مدارس ژاپني از جمله مدارس ابتدايي، دانش آموزان براي پدربزرگها و مادربزرگهاي خود نقاشي ميكشند يا صنايع دستي تهيه ميكنند و به آنها و افراد سالمند ديگري كه در آسايشگاه ها زندگي ميكنند، هديه ميدهند. مردم ژاپن همچنين براساس يك سنت ديرينه موجود در اين كشور به ديدار سالمندان و افراد بالاي 61 سال كه به آنان «كانركي» ميگويند، ميروند و ضمن تبريك به آنان و برگزاري مراسم جشن، طولانيتر شدن عمر را براي آنها آرزو ميكنند.
اين تلاشها موجب شده است تا در ژاپن در مقايسه با كشورهاي غربي، نظام خانواده با وجود جريانات، ناشي از ورود مدرنيسم، همچنان داراي احترام خاصي باشند و بزرگان و سالمندان جايگاه ويژهاي را در اين ميان به خود اختصاص دهند.
البته احترام به سالمندان، تنها در برپايي اين روز و اجراي آيينهاي خاص، خلاصه نميشود و جنبههاي عملي آن قويتر است. ارتقاي سطح ارائه خدمات بهداشتي، رفاهي، عمومي و اجتماعي به افراد سالمند، برقراري بيمههاي مختلف و بالا بردن سطح فرهنگ احترام به سالمندان در جامعه از جمله اين تلاشها محسوب ميشود.
دولت ژاپن در اين چارچوب با همكاري مردم و ديگر بخشها از جمله بخشهاي خصوصي، برنامهريزيها و دستور كارهاي زيادي را به منظور ايجاد تسهيل در استفاده از امكانات عمومي و خدمات شهري براي جمعيت سالمند اين كشور مثل استفاده رايگان از اتوبوس و مترو انجام داده است.
موظف كردن تمام ايستگاههاي قطار و مترو در سراسر اين كشور به ايجاد آسانتر و پلهبرقي و ساخت اتوبوسهاي بدون پله و پايين آوردن كف اتوبوسها براي آسانتر سوار شدن سالمندان و افراد داراي ويلچر و ملزوم كردن آنها به اختصاص بخشي از صندليهاي اتوبوسها و قطارهاي شهري و برونشهري به افراد سالمند از جمله اين اقدامها است.
براساس گزارش وزارت مديريت امور داخلي و ارتباطات ژاپن، براساس برآوردهاي انجام شده در حال حاضر 20 ميليون و 170 هزار نفر از جمعيت 127 ميليوني ژاپن را افراد سالمند بالاي 70 سال تشكيل ميدهند كه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 570 هزار نفر بيشتر است.
شمار افراد سالمند 65 سال به بالا در ژاپن هم با 760 هزار نفر افزايش در مقايسه با مدت مشابه سال قبل به يك ركورد 28 ميليون و 190 هزار نفري رسيده است.
شمار زنان بالاي 80 سال در ژاپن در سطح 5 ميليون نفر قرار دارد كه دو برابر ميزان مردان سالمند در اين كشور است. جديدترين تحقيق انجام شده از سوي دولت ژاپن كه در آستانه روز احترام به سالمندان در ژاپن از سوي وزارت بهداشت، رفاه و كار ژاپن منتشر شد، نشان ميدهد تا ماه سپتامبر سال جاري ميلادي، آمار 100 سالهها نيز در اين كشور از 36 هزار نفر گذشته است. گزارشها نشان ميدهد در ژاپن به طور ميانگين در ميان هر 100 هزار نفر، سن بيش از 28نفر بالاي 100 سال است. آمارهاي منتشر شده در ژاپن نشان ميدهد كه مسنترين مرد ژاپني 112 سال و مسنترين زن ژاپني 113 سال دارد.
جمشيد رضايي
دوشنبه 6 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]