واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: توصيه دانشمندان علم تغذيه براي حل بحران غذايي جهان
تهران / واحد مركزي خبر / اقتصادي 1387/08/06
در حالي كه كشورهاي جهان براي تغذيه شمار فزاينده اي از مردم گرسنه با مشكلات اساسي روبرو هستند، قيمت دانه هاي غذايي به شدت در نوسان است. در همين حال دانشمندان علم تغذيه راه حلي جديد را براي بحران غذايي جهاني پيشنهاد مي كنند كه گسترش تغذيه با سيب زميني يكي از اين راه حلهاست.
به نوشته پايگاه اينترنتي روزنامه نيويورك تايمز، دانه هاي غذايي مانند برنج و گندم بخش اصلي رژيم غذايي را در اغلب نقاط جهان تشكيل مي داده و سكه رايج كمك هاي غذايي بوده است اما اكنون شماري از دانشمندان و كارشناسان به شكل فزاينده اي متقاعد شده اند كه سيب زميني بايد نقش بسيار بيشتري را در تغذيه باثبات كشورهاي در حال توسعه ايفا كند.
به گفته اين دانشمندان، كشورهاي فقير مي توانند سيب زميني بيشتري را به عنوان مكمل و يا حتي جايگزين دانه هاي غذايي كه اغلب از نقاط دور وارد مي شوند و تحت نوسانات شديد بازار قرار مي گيرند، كشت كنند. حتي قبل از افزايش قابل توجه قيمتها در ماههاي اخير، دولت ها در كشورهاي مختلف از چين گرفته تا پرو و مالاوي رفته رفته از مردم خواستند به كشت و تغذيه از سيب زميني به عنوان راهي براي تامين امنيت غذايي و تامين درآمد روستايي روي آورند. توليد سيب زميني در چين از سال 2005 تا 2007 پنجاه درصد افزايش يافت و دولت كشت سيب زميني را راهي براي رهايي از فقر ناميده است. در پرو جايي كه سيب زميني از قبل هم بخشي از رژيم غذايي مردم بوده است، آلن گارسيا رئيس جمهور اين كشور برنامه تبليغاتي را براي توسعه تغذيه سيب زميني در شهرها رهبري كرده است. در مدارس، زندان ها و غذاخوري هاي ارتش پاپاپان كه نوعي نان سيب زميني است سرو مي شود مساله اي كه موجب رشد مصرف سيب زميني در اين كشور به ميزان بيست درصد در سالجاري شده است. تنها يك دهه قبل بخش زيادي از سيب زميني توليدي در جهان در كشورهاي توسعه يافته و اغلب در آمريكا و اروپا مصرف مي شد. امروز چين و هند در گذشته كه از مصرف كنندگان بزرگ سيب زميني نبوده اند در رده هاي اول و سوم در اين زمينه قرار گرفته اند. در سال 2005 اولين بار كشورهاي در حال توسعه بخش زيادي از سيب زميني جهان را توليد كردند. در اين ميان دانشمندان زيادي در جهان مانند دكتر پاملا آندرسون مدير مركز تحقيقات سيب زميني در پرو به بحث درباره پيشرفتها در زمينه كشت سيب زميني از جمله توسعه گونه هاي مقاوم در مقابل آفات و خشكسالي براي استفاده در كشورهاي فقير پرداخته اند. از سوي ديگر از نقطه نظر برنامه هاي سنتي كمك رساني غذايي كه بر اساس آنها غذا از منابع به صرفه تامين و به نقاط نيازمند ارسال مي شود، سيب زميني در اين باره محدوديت هايي دارد. از آنجا كه سيب زميني به راحتي خراب مي شود و براي حمل سنگين است، گروه هايي مانند برنامه جهاني غذا از استفاده از آن پرهيز مي كند. كشت سيب زميني در كشورهاي آفريقايي به شدت در سالهاي اخير افزايش يافت و در هند هم فقط در دو سال قبل ميزان برداشت سيب زميني با دو برابر افزايش به 20 تن در هكتار رسيده است زيرا بعضي شركتهاي بين المللي دانه هاي بهتري بين كشاورزان خرد توزيع كردند. مركز بين المللي تحقيقات سيب زميني تلاش مي كند به كشورهاي فقير كمك نمايد خطوط توليد دانه هاي سالم سيب زميني مختص خود داشته باشند. به گفته دكتر آندرسون، وقتي كه گياه سيب زميني كاشته مي شود امنيت غذايي به وجود مي آيد. اين كار اقتصاد محلي را تقويت مي كند، به جاي آنكه فقط ماده غذايي توليد كند.
دوشنبه 6 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 127]