واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: روش منـاسـب بـراي مطـالعـه
مطالعه مانند هر كار يا فعاليت ديگري، نيازمند استفاده از روش درست است. رشد و شكوفايي استعدادها، توانايي و دانش هر انسان به كميت و كيفيت مطالعه او بستگي دارد. اگر به دقت بررسي كنيد، خواهيد ديد كه يكي از دلايل افت تحصيلي برخي از دانش آموختگان اين است كه شيوه مطالعه آنها بر طبق روشها و اصول صحيح نيست، نه اين كه مطالعه نميكنند، بلكه رعايت نكردن اصول بهداشت مطالعه موجب پايين آوردن سطح كارآيي و بازدهي آنان، تضعيف روحيه، كاهش اعتماد به نفس و خستگي و افسردگي از مطالعه ميشود.
واقعيت اين است كه در دنياي امروز كه عصر ارتباطات و نبرد انديشهها است و مغزها با انبوه فرايند اطلاعات اعم از كتاب، مجله، روزنامه و. .. مواجه است، نميتوان با همان روش قديمي پيش رفت. در جهان امروز مطالعه، ضرورت پيشرفت است. در اينجا به ذكر نكاتي ميپردازيم كه رعايت آنها در هنگام مطالعه تقريباً براي همه افراد مفيد و ضروري به نظر ميرسد.
هدف
قبل از شروع مطالعه، حتماً هدف خود را مشخص كنيد. هدف از مطالعه ميتواند لذت بردن از يك داستان، فهميدن يك مطلب، شركت در كنكور و يا آمادگي براي امتحان باشد.
برنامهريزي
براي كارهاي روزمره و تصميمهاي خود برنامه داشته باشيد. برنامه ريزي باعث همت و پشتكار شما ميشود و پلههاي موفقيت را تشكيل ميدهد. برطبق برنامه عمل كنيد و از اين كه نتوانستيد تمامي برنامه را در مدت مقرر تمام كنيد، مأيوس نشويد و حتماً در برنامه، ساعت جبراني داشته باشيد.
خونسردي
دلهره و اضطراب، عدم موفقيت را در بر دارد و شما را به سوي شكست خواهد كشاند، به شكست فكر نكنيد و هرگونه دلهره و اضطراب را با ايجاد فكر مثبت و اعتماد به نفس از بين ببريد.
به خاطر سپردن
سعي كنيد مطلب را بفهميد و خلاصه آن را در ذهن خود تكرار كنيد.
اجتناب از مطالعه اجباري
هنگامي كه بسيار خسته هستيد و يا بعد از مدتي كه از مطالعه خسته شدهايد، تمركز حواس خود را از دست دادهايد، بهتر است سعي نكنيد مطالعه خود را به صورت اجباري ادامه دهيد زيرا اين امر باعث دلزدگي شما از مطالعه ميشود.
علاقه
اگر مطلب را باعلاقه براي فهميدن يا براي درك مطلب با يك هدف مشخص بخوانيد آنها را بهتر درك ميكنيد و بيشتر به خاطر خواهيد سپرد.
تمركز حواس
براي به خاطر سپردن و به ياد آوردن هر مطلب بايد تمركز حواس داشته باشيد. زماني كه حواس به چيز ديگري متوجه است، حافظه نميتواند مطلبي را به خاطر بسپارد يا به ياد آورد.
فهميدن مطالب
حتي الامكان سعي كنيد كه مطالب را بفهميد و به خاطر بسپاريد، زيرا مطالبي كه طوطي وار حفظ شدهاند خيلي زود فراموش ميشوند.
فشار نياوردن به حافظه
از فشار آوردن به حافظه خود و متراكم كردن زمان فراگيري جداً بپرهيزيد. در فعاليتهاي ذهن بين هر 30 تا 40 دقيقه يك بار، به مدت 5 دقيقه استراحت كنيد.
تكرار
تكرار مهم ترين و اساسي ترين مرحله يادگيري است.
طبقه بندي مطالب
هر قدر نكات به خاطر سپرده شده به هم مرتبطتر باشند و منظمتر طبقه بندي شوند بهتر در خاطره ميمانند و به ياد آوردن آنها راحتتر است.
خط كشيدن زير عبارات مهم
خط كشيدن زير عبارات مهم در بازخواني و تمركز بيشتر روي آنها مؤثر است.
زمان مطالعه
با توجه به اين كه تحقيقات نشان داده است مطالعه در هنگام شب، قبل از خواب و صبح زود كارآمدتر است، پس بيشتر در اين مواقع مطالعه و سعي كنيد زمان مشخصي در هر روز براي مطالعه در نظر بگيريد، به طوري كه در آن زمان به هيچ كار ديگر نپردازيد و آمادگي كامل براي مطالعه داشته باشيد.
وضعيت بدن در هنگام مطالعه
نشستن پشت ميزكار بهترين وضعيت مطالعه است، لذا از دراز كشيدن پرهيز كنيد كه تمركز حواس را از بين ميبرد و مـوجب خواب آلودگي ميشود.
يادداشتبرداري
با يادداشت برداري و خلاصهنويسي ميتوانيد مطالبي را كه نياز به انديشه و تفكر بيشتري دارند و بايد آنها را حفظ كنيد راحتتر به خاطر بسپاريد.
تندخواني
سعي كنيد تند خواني را بياموزيد و تمرين كنيد. تندخواني باعث صرفه جويي در وقت و تمركز حواس ميشود.
برقراري پيوند بين مطالب آموخته شده
بين مطالب جديدي كه ميخواهيد ياد بگيريد و مطالبي كه قبلاً آموختهايد، پيوند برقرار كنيد تا مطالب جديد سازمان يافته در ذهنتان جاي بگيرند.
تصويرسازي ذهني و تجسم عيني
در هنگام مطالعه براي يادگيري مطالب از تصويرسازي ذهني و تجسم عيني استفاده كنيد اين تصاوير در به خاطر آوردن مطالب نقش به سزايي دارد.
وقت كافي براي مطالعه
ميزان يادگيري با مدتي كه صرف آن ميشود، رابطه نزديك دارد. بنا براين توصيه ميشود كه براي مطالعه وقت كافي در نظر بگيريد.
از حفظ خواندن
از حفظ خواندن مطالبي كه قبلاً ياد گرفتهايد براي شخص ديگري كه بتواند اشتباهات شما را اصلاح و جاافتادگيهاي آن را گوشزد كند، بسيار مفيد است.
برگه نكتهها
استفاده از برگه نكتهها ( نوشتن نكتههاي مهم و داراي اهميت خاص و دادن تعريفي از آن به زبان خودتان براي ديگران) نيز ميتواند شگردي براي مطالعه باشد.
تغذيه مناسب
ذهن آدمي همچون اعضاي ديگر بدن براي فعاليتهاي خود روزانه به مواد غذايي و اكسيژن كافي نيازمند است. بايد با تغذيه مناسب، انرژي مورد نياز بدن را تأمين كند. همچنين تغذيه مناسب يكي از عوامل مؤثر در افزايش كارآيي حافظه است.
استفاده از نقشهها و تصاوير
سعي كنيد از نقشهها و تصاوير و نمودارهاي كتاب، حد اكثر استفاده را بكنيد.
ساده كردن
مطالب دشوار را به قسمتهاي سادهتر و كوچكتري تقسيم كنيد.
استفاده نكردن از دخانيات
استفاده از سيگار و دخانيات نه فقط موجب خستگي زودرس جسم و روان ميشود، بلكه عمل طبيعي نظام عصبي و حافظه را مختل ميكند، بنابراين منطقي نيست كه دخانيات را وسيلهاي براي رفع خستگي يا عاملي براي افزايش تمركز حواس بدانيم، چرا كه سيگار با كم كردن ميزان اكسيژن مغز، بازدهي آن را كاهش ميدهد.
آرامش ذهني و عاطفي
وجود سلامت و آرامش ذهني و عاطفي شرط اصلي مطالعه خوب است.
بنا براين بايد تلاش كنيد كه در آرامش فكري هر چه بيشتر به مطالعه بپردازيد و در پي ايجاد آرامش فكري و بهداشت رواني باشيد.
كبري ايليايي
يکشنبه 5 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]