واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
سیاهخروس پرندهای است از خانوادهٔ سیاهخروسان (Tetraonidae)، راستهٔ ماکیانسانان (Galliformes). سیاهخروسها در مناطق معتدل و زیرقطبی نیمکرهٔ شمالی زندگی میکنند و جزء پرندههای شکار هستند.
شاخه : طنابداران phylum : Chordata
رده : پرندگان Class : Aves
راسته : ماكیان سانان Order : Galliformes
خانواده : سیاه خروس Family : Tetraonidae
جنس : تترائو Genus : Tetrao (lyrueus)
گونه : سیاه خروس قفقازی Species : T.mlokosiewiczi
نام انگلیسی : Caucasian Black Grouse
مشخصات:
(طول بدن بین ۳۸ تا ۵۲ سانتی متر) دمcm ۱۹ – ۱۵ و پهنای بال ۶۲-۵۸ سانتیمتر است. نر و ماده آنها از یكدیگر متفاوتند . رنگ عمومی بدن پرنده نر سبز سیاه بوده ولی در قسمت گردن و بالای بدن نمای آبی دارد. در پرنده نر شاهپرهای كناری دم به طرز خاص و زیبایی به سمت پایین پیچ خورده است و از فاصله نزدیك تاج سرخ بالای چشم آن قابل تشخیص است . رنگ عمومی بدن ماده حنایی یا زردكمرنگ یا قهوهای روشن با خطوط تیره عرضی و دم آن طویل ، بدون خمیدگی و تقریباً چهارگوش است. نابالغ از ماده قابل تشخیص نیست منقارآنها سیاه و پاها قهوهای تیره هستند.
▪ عادات و زیستگاه:
سیاه خروسها پرندگانی اجتماعی بوده در دستجات پاییزی و در زمستان دیده میشوند. اینها تقریباً همیشه تك جنس هستند . پرواز سیاه خروسها سریع ، مستقیم و توأم با بال زدنهای قوی است . زیستگاه آن بوته زارها و علفزارها بالاتر از حد رویش درخت و جنگلهای كوهستانی است.
در ارتفاعات جنگلی ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ متر زیست مینماید . ولی گاهی در ارتفاعات ۳۷۰۰ متر نیز دیده شده است . در زمستان به جنگلهای نقاط كم ارتفاعتر كوچ میكند. روی زمین ومعمولاً در زیر بوتههای كوتاه یا در پای صخرهها آشیانه میسازد.
▪ رژیم غذایی:
تغذیه سیاه خروس از برگ ، جوانه و میوههای سته است. در تابستان، حشرات بیشتر خوراك سیاه خروسهای جوان را تشكیل میدهند.
▪ تولید مثل:
سیاه خروس قفقازی در فصل جفتگیری پر سر وصدا است . لانه به عمق تقریبی cm۵ از مقداری گیاهان خشك ، توسط ماده ساخته میشود. حدود ۱۲-۲ تخم با اندازههای mm ۳۷-۳۴* ۵۲-۴۷ و به وزن gr ۳۱ براق و صاف ، نخودی رنگ با خالهای قهوهای مایل به قرمز در آن قرار میگیرد. تخمگذاری در اردیبهشت و بر روی زمین در زیر بوتهها یا اغلب زیر قلوه سنگها انجام میشود. دوران جوجه كشی حدود ۲۵-۲۰ روز بوده و فقط ماده روی تخمها میخوابد . جوجهها پس از تفریخ،برای رشد احتیاج زیادی به والدین ندارند (Precocial)و پسا ز۱۴-۱۰روزگی میتوانند پرواز كنند.
▪ پراكندگی:
این گونه در ایران بومی ارسباران است و علاوه بر این در تركیه و قفقاز دیده میشود. بقای این گونه زیبا و خاص ، علاوه بر حفاظت آن به نگهداری جنگلها كه زیستگاه پرنده را تشكیل میدهند بستگی تام دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]