واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب ... سند ملي مديريت جامع درياچه اروميه
اروميه،واحد مركزي خبر
گزارش مكتوب ... سند ملي مديريت جامع درياچه اروميه
باتوجه به شرايط بوجود آمده براي درياچه اروميه در سالهاي اخير (خشكسالي وكاهش آب ) كارشناسان پيش بيني مي كردند با ادامه اين روند در 8 تا 15 سال آينده احتمالادرياچه با خشكي گسترده مواجه مي شود واحتمال وقوع اين بحران طبيعي مسئولان كشوري و استاني را برآن داشت تا به فكر چاره انديشي شوند و با اقدامي عاجل از وقوع اين فاجعه زيانبار طبيعي جلوگيري كنند.
طي سالهاي اخير ، حدود 5/5 متر از عمق درياچه 5 هزار و 822 كيلومتر مربعي كاسته شده و ميزان آب هاي ورودي آن از حدود 5 ميليارد متر مكعب در سال به 5/1 ميليارد متر مكعب كاهش يافته است و در اثر عقب نشيني هاي ساحلي تا 10 كيلومتر شوره زار نمك در اطراف درياچه بوجود آمده كه در يكسال اخير به نواحي مركزي درياچه اروميه هم رسيده است.
امضاي سند ملي مديريت جامع درياچه اروميه كه در 27 مهر ماه با حضور وزيران نيرو و جهاد كشاورزي ، رئيس سازمان محيط زيست كشور و استانداران آذربايجان غربي ، شرقي و اردبيل در اروميه در اجلاسي موسوم به اجلاس باري انجام شد، مهمترين اقدامي است كه تا كنون در راستاي برنامه هاي حمايتي از درياچه اروميه صورت گرفته است.
براساس اين سند ، وظايف دستگاههاي ذيربط در مديريت راهبردي درياچه اروميه مشخص و بر تأمين آب موردنياز آن تأكيد شده است.
اين سند راهبردي مديريت در دو بخش ميان مدت براي 5 سال آينده و بلند مدت براي 25 سال آينده در 6 بند و 8 تبصره تدوين شده و بر اساس آن وظايف دستگاههاي ذيربط در مديريت راهبردي اين درياچه مشخص شده است .
خانم واعظ جوادي معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست در مراسم امضاي اين سند گفت : سند ملي راهبردي مديريت جامع پارك ملي درياچه اروميه را حاصل مطالعات دو ساله دانشمندان كشور عنوان كرد و گفت : با اجرائي شدن اين سند گام مهمي در مديريت يكپارچه بزرگترين درياچه داخلي كشور برداشته مي شود .
دكتر فتاح وزير نيرو نيز در سخناني با اشاره به توانمنديهاي گسترده سد سازي ، ساخت سدهاي مختلف در حوضه آبريز درياچه اروميه را در بروز مشكلات درياچه اروميه بي تاثير دانست و گفت : ساخت سد در مسير رودخانه هاي اين حوضه مانع از بروز سيلابهاي مخرب مي شود و وزارت نيرو آماده است در مواقع ضروري آب مورد نياز درياچه اروميه را از پشت سد ها رها كند .
آقاي اسكندري وزير جهاد كشاورزي نيز گفت : رعايت مسائل زيست محيطي مانع توسعه و پيشرفت نيست و بايد در عمل عزم خود را براي اجراي سند راهبردي مديريت جامع درياچه اروميه نشان دهيم .
دكتر رحيم قرباني استاندار آذربايجان غربي نيز در اين مراسم ، شتابزدگي در پر كردن خلا ها و نبود رويكرد جامع مديريتي را دو عامل مهم در تشديد بحران كم آبي درياچه اروميه عنوان كرد و گفت : اجرا شدن سند ملي راهبردي مديريت جامع درياچه اروميه و جلوگيري از هدرروي آب كشاورزي در زمين هاي اطراف درياچه تاثير بسزايي در كاهش مشكلات زيست محيطي اين درياچه خواهد داشت.
حال كه اتفاق نظر مسئولان براي نجات درياچه اروميه و خارج كردن آن از بحران به وقوع مي پيوندد توجه به اجراي بند بند اين سند ضروريست.
در اين ميان مهمترين راهكاري كه كارشناسان زيست محيطي براي بهبود وضع موجود درياچه اروميه در اين سند ارائه كرده اند انتقال آب از رودخانه هاي پر آب منطقه به اين درياچه مي باشد كه رودخانه زاب سردشت از جمله مهمترين آنهاست بطوريكه مرحله مطالعاتي آن از سال 83 نيز آغاز شده است.
سالانه بيش از 2 ميليارد متر مكعب آب با كيفيت مناسب توسط اين رودخانه خارج مي شود كه با اجراي اين طرح ، هر سال نزديك به يك ميليارد متر مكعب آب رودخانه زاب وارد درياچه اروميه خواهد شد.
رودخانه زاب سردشت كه از بهم پيوستن رودخانه هاي آواجرچاي ولاوين چاي منطقه به طول 440 كيلومتر تشكيل شده است در اين طرح مازاد آب آن با طي مسير حدود 90 كيلومتري وارد درياچه اروميه خواهد شد.
در اين راستا ، يكي از نمايندگان اروميه در مجلس به نامه 221 نماينده مجلس به رئيس جمهوري براي اجراي سريع اقدامات مورد نياز در خصوص درياچه اروميه اشاره كرده و مي گويد : دولت طبق مصوبه اي ، ميزان اعتباري كه براي انتقال آب رودخانه زاب به درياچه اروميه بصورت سالانه در نظر گرفته بسيار كم مي باشد بطوريكه با اين اعتبار اجراي اين طرح ، 12 سال طول مي كشد.
وي گفت : براي اجراي سريع طرح انتقال آب رودخانه زاب به درياچه اروميه ، سه هزار ميلياردريال اعتبار نياز است.
حال ، با توجه به موارد ذكر شده ، انتقال آب مازاد رودخانه زاب سردشت به درياچه اروميه از جمله مهمترين و موثرترين اقدامي است كه مي تواند بخش قابل توجهي از نياز درياچه اروميه به آبهاي ورودي را رفع كند.
در اين زمينه اجراي سريع و به موقع اين طرح ، موجب موفقيت آن خواهد شد در غير اينصورت علاوه بر تحميل هزينه بسيار بالا بر سرمايه هاي ملي ، نخواهد توانست كمك موثري به وضع بحراني درياچه اروميه كند.
پنجشنبه 2 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]