واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: پليس مرزباني در گذر زمان
تهران - خبرگزاري ايسكانيوز: مرزهاي سرزمين پهناور ايران در ادوار مختلف تا امروز به اشكال خاصي حفاظت و نگهداري شده است اين امر در قرون گذشته توسط ساكنين مرز و عشاير مرزي كه عمدتا از بين طوايف شجاع و وفادار به حكومت انتخاب مي شدند انجام مي پذيرفت .
به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار گروه اجتماعي باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز" با تثبيت نسبي مرزها و تنظيم قراردادهاي مشترك ، رسيدگي به امور مرزي از طريق وزارت امور خارجه انجام پذيرفت و با تنظيم قراردادهاي انتظامات مرزي (سرحدي) اين امر به كميسرهاي مرزي يا كلانتران مرز واگذار گرديد كه با بكارگيري پاسگاههاي مرزي وظايف محوله را انجام مي دادند .
شغل كميسري مرز ابتدا به فرماندهان قواي نظامي منطقه واگذار شده پس از شهريور 1320 سازمان كلانتران مرز به ژاندارمري وقت ملحق گرديده اداره مركزي امور مرزي كشور با توجه به اهميت ويژه آن به دفعات در تابعيت وزارت كشور ، وزارت جنگ و ژاندارمري قرار گرفت .
در هنگام تصدي امور مرزي توسط نيروهاي نظامي گردانهاي نظامي جهت حراست از مرزها در نوار مرزي مستقر و فرماندهان گردانها به عنوان مرزبان درجه 1 ، فرماندهان گروهانها به عنوان مرزبان درجه 2 و دسته ها با افراد آنها در پاسگاه هاي مرزي استقرار مي يافتند .
در سال 1350 به دليل وقوع حوادث مهم مرزي توجه مسئولين به مرز و مرزباني معطوف و با توجه به اهميت و نقش مرزباني در اوضاع داخلي كشور ، تقويت يگانهاي مرزي ضرورت پيدا نموده و جايگاه تشكيلاتي آن نيز در حد معاون ژاندارمري كل كشور ارتقاء يافت .
در سال 1362 به دليل مشكلات موجود در نوار مرزي كشور و دوگانگي امور مديريتي در مرز ، گردانهاي مرزي منطبق با تعداد مرزبانيهاي درجه 1 تشكيل و گروهانهاي مرزي را تحت عنوان مرزبانان درجه 2 با افزايش تعداد پاسگاههاي مرزي تحت پوشش قرار دادند .پس از تشكيل نيروي انتظامي در سال 1370 ، اداره مركزي مرزباني تحت عنوان اداره كل مرزباني ناجا زير مجموعه معاونت امنيت قرار گرفته و مناطق مرزي و حوزه هاي مرزي با توجه به نوع قراردادهاي مرزي وحوزه سرزميني به عنوان مرزبانان درجه 1-2 تعيين گرديدند . ضمن آنكه براي هر پاسگاه مرزي يك برجك مرزي 9 نفره برابر سازمان گروه پياده ، تعيين و سازماندهي گرديد .
در نهايت در سال 1379 با توجه به اهميت خاص مرز و مرزباني و مشكلات عديده موجود در نوار مرزي كشور و گرايش بيشتر فرماندهان مناطق مرزي به امور انتظامي ، پس از انجام مطالعات و بررسيهاي لازم و چندين سال كار كارشناسي با پيشنهاد مقامات ذيربط و تصويب فرماندهي معظم كل قوا ، ساختار جديد فرماندهي مرزباني ناجا تشكيل و راه اندازي گرديده است .
در سازمان جديد ، فرماندهي مرزباني نجا در تابعيت مستقيم فرماندهي ناجا مي باشد. ضمن اينكه ضعف و خلاءموجود ساختار استاني در استانهاي مرزي با تشكيل فرماندهي مرزباني استان رفع گرديده و امور مرزباني هاي درجه 1 در مرزهاي خشكي به فرماندهان هنگ هاي مرزي و در مرزهاي دريائي به فرمانده پايگاه هاي درياباني محول گرديد و با تحت پوشش قراردادن گروهانهاي مرزي و ساحلي تحت عنوان مرزبانان درجه 2 و پاسگاه هاي مرزي و ساحلي و برجكهاي مرزي و ساحلي حفاظت از مرزهاي كشور را عهده دار گرديده اند .
در ساختار جديد تلاش گرديده است با تصويب و احداث پاسگاه ها و برجكهاي جديد مرزي و ساحلي و رعايت فاصله متوسط پاسگاه هاي مرزي با توجه به ويژگيهاي سرزميني و جغرافيايي ، افزايش تجهيزات و سازمان شناوري پايگاهها درياباني و استفاده از تجهيزات پيشرفته و نوين در امر كنترل مرز و بكارگيري نيروهاي متخصص و متعهد در رده هاي مختلف يگانهاي مرزي ، فرماندهي مرزباني ناجا بتواند نقش اساسي خود را در حفظ مرزهاي كشور ج.ا.ا و تامين امنيت مرزي و استيفاي حقوق دولت و مرزنشينان ايفاء نمايد./146
پنجشنبه 2 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3046]