واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: چربي بدن ما كجا ذخيره مي شود؟
تحقيقات ثابت كرده است كه زنان با چربي شكمي بالا نسبت به زناني كه اين مقدار چربي را در بخش ران و كپل دارند، بيشتر در معرض خطر ابتلا به تصلب شراين هستند.
بسياري از ما فكر مي كنيم كه چربي هاي بدن ما در شكم تجمع مي كنند و از اين نكته غافليم كه چربي فقط در شكم تجمع نمي كند و در بسياري ديگر از اعضاي بدن هم ممكن است تجمع كنند.
چربي هاي ذخيره شده در بدن دو نوع است، كه يك نوع از آن اصلا قابل ديدن نيست در حالي كه نقش موثري در كيفيت سلامت فرد دارد.
زماني كه متخصصان رژيم لاغري در مورد چربي صحبت مي كنند،منظور همان دو نوع چربي است: چربي زير پوستي و چربي احشايي يا دروني.چربي هاي زير پوستي ، چربي هايي هستند كه شما دقيقا ميتوانيد ببينيد و حتي لمس كنيد. يعني آن مقدار چربي كه مي توان با دست گرفت (دقيقا مثل شكل) .
اين نوع چربي در تمام نقاط بدن وجود دارد و در بعضي از نقاط بدن مثل ران، زير كتف و شكم با حجم بيشتري وجود دارد.اما به طور كلي در تمام نقاط بدن حتي كف پا نيز وجود دارد.
مقدار متعادل از اين نوع چربي براي بدن لازم است و مي تواند مفيد باشد . مثلا بدن را از سرما حفظ مي كند. ولي مقدار زياد آن نيز مضر و درد سر ساز است . چرا كه موجب افزايش وزن و بروز چاقي مي شود .همين وضعيت سبب مي شود كه فرد اعتماد به نفس خود را را جع به ظاهر يا فيزيك شخصي خود از دست بدهد. خوشبختانه اين نوع چربي با رعايت رژيم هاي ويژه شكمي قابل رفع است.
اما نوع دوم چربي (چربي دروني يا احشايي) خطر ناك تر است و به سختي زدوده مي شود.اين نوع چربي اطراف ارگانهاي بدن را فراگرفته است، مثلا اطراف قلب، كبد و ساير ارگانهاي مهم.بايد گفت ممكن است علي رقم اينكه فرد لاغر است اما به مقدار زياد از اين نوع چربي داشته باشد. اين نوع چربي به صورت مخفي است ولي بايد گفت كه نقش موثري در كاستن عمر افراد دارد.
چربي احشايي زياد، از جمله علائم سندرم متابوليك يا سندرم X است . ساير علائم اين اختلال عبارتند از: فشار خون بالا، كلسترول و سطح انسولين بالا.
داشتن تنها يكي از اين شرايط كافي است كه فرد مبتلا به بيماري هاي جدي و خطرناك شود. اما مجموع اين علائم مي تواند به طور تصاعدي باعث بروز بيماري شود.
چربي احشايي ارتباط مستقيمي با انواع بيماري ها دارد كه بعضي از آنها عبارتند از: فشار خون بالا، سكته مغزي ، سكته قلبي، كلسترول بالا، ديابت، سرطان سينه و زوال عقل.
يكي از مهم ترين دلايل كشنده بودن چربي احشايي ، به دليل نقش منحصر به فرد آن در التهاب (نوعي پاسخ ايمني به هر نوع بيماري مزمن)است . چربي احشايي علاوه بر چاقي، نقش موثري در تصلب شراين زنان بزرگسال دارد.تحقيقات ثابت كرده است كه زنان با چربي شكمي بالا نسبت به زناني كه اين مقدار چربي را در بخش ران و كپل دارند، بيشتر در معرض خطر ابتلا به تصلب شراين هستند.
و اما دليل اين حقيقت: مقدارتقريبي از چربي احشايي در اطراف كبد باعث افزايش توليد كلسترول LDL (كلسترول نوع بد)مي شود . اين نوع چربي در ديواره رگها جمع شده و ايجاد پلاك مي كند . در طول زمان پلاك ها موجب التهاب و باريك شدن مجاري رگها مي شود. باريك شدن مجاري رگ ها باعث افزايش فشار خون، فشار آوردن به قلب و آسيب به مويرگ ها مي شود. و سرانجام اين وضعيت باعث افزايش خطر توليد لخته خون و ايجاد گرفتگي و سكته مي شود.
چربي احشاي همچنين باعث ايجاد مقاومت انسولين مي شود، وضعيتي كه نهايتا موجب بيماري ديابت مي شود.مقاومت انسولين وضعيتي است كه در آن سلولهاي بدن به هورمون انسولين پاسخ نمي دهد و از طرفي غده پانكراس تحت فشار براي توليد بيشتر انسولين به منظور زدودن گلوكز خون مي شود. در طول زمان ، اين وضعيت باعث بروز ديابت با درجه بالا مي شود و اين نوع از ديابت نيز آسيب جدي به سيستم گردش خون، قدرت بينايي، حافظه مي زند و باعث عدم بهبود زخم مي شود. همچنين ثابت شده است كه افراد داراي چربي شكمي بالا 145% بيشتر از ساير افراد در معرض خطر زوال عقل هستند . دليل اين امر نيز همان التهاب است.اين مقاله مي تواند تا اندازه اي به شما انگيزه كنترل و زدودن چربي شكمي را بدهد. اما ممكن است، علي رقم تمرينات ورزشي منظم و كاهش كالري مصرفي باز هم نتوانيد از شر اين نوع چربي رها شويد.تحقيقات ثابت كرده كه براي رهايي از هر دو نوع چربي احشايي و زير پوستي بايد از چربي هاي صحيح تغذيه كرد . منظور از چربي هاي صحيح ، روغن هاي اشباع نشده است كه در علم پزشكي به آن موفا (MUFAs)نيز مي گويند.
پنجشنبه 2 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]