واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نماينده يونسكو در ايران: يونسكو در دو پروژه بازسازي بم، همكاري دارد
نماينده سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي (يونسكو) در ايران گفت: يونسكو در پروژه بازسازي ديوارها و زيباسازي محوطه و چشم انداز ارگ بم با ايران همكاري دارد.
در ساعت پنج و 28 دقيقه صبح روز جمعه پنجم دي ماه 82 ، زلزله مهيبي به قدرت شش و سه دهم ريشتر در شهر تاريخي بم كه در فاصله حدودي هزار كيلومتري جنوب شرق تهران، پايتخت ايران واقع است، اتفاق افتاد و بسياري از محله هاي آن را ويران كرد. ارگ تاريخي بم در اين زلزله ويرانگر به شدت تخريب شد
"چونلي هان"، روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ميراث فرهنگي ايرنا تصريح كرد: پس از وقوع زلزله در شهر بم، يونسكو براي بازسازي ارگ بم، همكاري خود را با نهادهاي تخصصي و گروه هاي متخصصين ايراني آغاز كرد.
وي در حاشيه كنفرانس مطبوعاتي كه به مناسبت روز سازمان ملل متحد در مقر سازمان ملل در تهران برگزار شد، در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اظهارداشت: با توجه به خسارات شديد وارد شده به ارگ بم، حجم كار در اين منطقه بسيار بالاست و همكاري يونسكو با سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و ساير ارگان ها، بسيار گسترده است.
چونلي هان، افزود: بازسازي بم به روش هاي سنتي ساخت و ساز ايراني صورت مي گيرد و به همين دليل، عمليات بازسازي آن به كندي پيش مي رود.
وي گفت: تيم هايي از كارشناسان ژاپني، ايتاليايي، فرانسوي و آلماني، در عمليات بازسازي ارگ بم، با يونسكو همكاري دارند.
نماينده يونسكو در ايران، افزود: ارگ بم، جزو فهرست آثار تاريخي در خطر يونسكو بود، كه با ورود اين سازمان به بازسازي آن، از اين فهرست خارج شد.
چونلي هان، در پاسخ به چگونگي برگزاري كارگاه هاي آموزشي يونسكو براي بازسازي بم، گفت: اين سازمان تاكنون كارگاه هاي متعدد آموزشي با موضوع هاي مديريت، راهسازي، توريسم و بازسازي برگزار كرده است و بر كيفيت آموزش فني براي بهتر شدن مديريت بم، نظارت دارد.
يونسكو در 16 نوامبر 1945 با هدف ايجاد صلح در اذهان بشريت تاسيس شد. دفتر منطقه اي يونسكو در تهران نيز در سال 2003 ميلادي تاسيس شده و چهار كشور افغانستان، ايران، پاكستان و تركمنستان را پوشش مي دهد.
ايران در سال 1945 به عنوان يكي از اعضاي بنيانگذار سازمان ملل متحد، به اين سازمان جهاني پيوست و در طول 61 سال گذشته در زمينه هاي مختلفي با اين سازمان همكاري داشته است.
گروه هاي موضوعي بيماري ايدز، جنسيت، تقويت ظرفيت ها براي اهداف توسعه هزاره، تقويت حكومت مداري مطلوب و حقوق بشر و توسعه پايدار، در قالب تيم هاي كاري سازمان ملل متحد در ايران مشغول فعاليت است.
مديريت بلايا و بازدهي انرژي، تسهيل انتقال دانش و فن آوري، بهبود كاركرد اقتصادي و اشتغال زايي، مديريت بلايا و ارتباطات سازمان ملل، از ديگر تيم هاي كاري مستقر در ايران سازمان ملل است.
نگاهي گذرا به ارگ تاريخي بم
----------------------------------
ارگ تاريخي بم، به مساحت تقريبي دويست هزار متر مربع، از جمله بزرگترين مجموعه بناهاي خشتي است كه بيش از بيست قرن مورد سكونت اهالي شهر بم قرار گرفته است. اين ارگ تاريخي از گونه هاي معماري متعددي از جمله ديوار حصار، برج و بارو و دروازه هاي متعدد، مسجد، بازار، تكيه، كاروانسرا، مدرسه، حمام، زورخانه و محله هاي مسكوني با خانه هاي اعيان نشين يا عامه نشين، بخش حاكم نشين شامل سربازخانه، اصطبل، آسياب، خانه فرمانده قشون و بخش اقامت حاكم شامل خانه حاكم، عمارت چهارفصل و برج ديدباني تشكيل شده است.
اگرچه درباره تاريخچه شكل گيري اين ارگ تاريخي بين دوره هاي اشكاني و حتي قبل از آن در دوره هخامنشي اختلاف نظر وجود دارد، اما اغلب بناهاي آن كه در زمان قبل از زلزله برپا بودند به دوره تيموري تا قاجار نسبت داده مي شود. با اين وجود بخشهايي همانند ايوان مسجد جامع با مقياس متفاوت و عظيم خود دوره هاي بسيار قديمي تر (همانند قرن چهارم هجري در دوره سامانيان تا قرن هفتم هجري در دوره سلجوقيان) را يادآوري مي كنند. نهايتا ارگ بم در دوره قاجار خالي از سكنه شد.
ارگ بم به دلايل متعدد از جمله دارا بودن گونه هاي متعدد بناهاي تاريخي و محله هاي مسكوني و شيوه تركيب و اتصال آنها با يكديگر و شكل قرار گيري بناها بر روي شيب تپه و ختم شدن كل مجموعه در انتها به عمارت منحصر به فرد چهار فصل در بالاترين نقطه، داراي ارزشهاي فراوان معماري و شهر سازي است. در عين حال وجود لايه هاي مختلف مسكوني بيش از بيست قرن به اين مجموعه ارزش ويژه باستانشناسي داده است.
در پي حادثه زلزله بم، ارگ بم به عنوان بخشي از بم و منظر فرهنگي آن توسط يونسكو در سال 2004 در فهرست ميراث جهاني در معرض خطر قرار گرفت (مركز ميراث جهاني و ثبت ارگ بم).
اين مجموعه منحصر بفرد، بعد از زلزله بشدت ويران شده است، اما اين پايان داستان ارگ نيست. به قول استاد ارزشمند سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مرحوم "محمد مهريار" زلزله بم عزاي معماران و عروسي باستانشناسان است. زلزله باعث آشكار شدن لايه هاي زيرين ساخت و سازهاي خشتي شده كه مورد توجه ويژه باستانشناسان قرار گرفته است. اما معماران نيز درسهاي فراواني براي آموختن پيش رو دارند. بخشهايي از ارگ از جمله اصطبل و سربازخانه تخريب نشده اند و زلزله در آنها مقطع طبيعي ايجاد كرده است. اين فرصت مغتنمي براي شناخت سازه تاريخي بويژه اجراي سقف و طاق و كانه پوشهاي بام است. شيوه رفتار زلزله در بناي تاريخي و علت تخريب و سالم ماندن بخشهاي مختلف بناها نيز براي معماران درسهاي ارزشمندي براي آموختن فراهم كرده است.
اما چيزي كه در انتها مي توان گفت، اين است كه ارگ بم بنايي متعلق به همه مردم است و حفاظت از اين بنا وظيفه همه مردم ايران و سازمانهاي جهاني است كه در زمينه حفاظت از ميراث بشري فعاليت مي كنند.
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 148]