واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نقش رسانه ملي در مقابله با تجملگرايي و مصرفگرايي / 10«تكاور» كارگردان:راهكار موضعي و مقطعي در رسانه ملي معضل تجملگرايي را حل نميكند
گروه هنر: براي مقابله با روند تجملگرايي راهكارهاي موضعي از جانب رسانه مسئله را از بين نميبرد بلكه فقط براي مدت كوتاهي روي آن سرپوش ميگذارد و همچنان آسيبهاي اجتماعي ادامه خواهد داشت.
«مسعود تكاور» كارگردان، بازيگر و تدوينگر تلويزيون و سينما در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري قرآن (ايكنا) گفت: مقوله تجملگرايي در جامعه موقعيت مشخصي براي خود دارد و متاسفاه اشاعه اين معضل هم يك واقعيت اجتنابناپذير شده است. ابتدا به ساكن بايد اين مسئله روشن شود كه اين معضل از كجا نشأت ميگيرد و بايد ريشههاي آن را در گوشه و كنار جامعه جستجو كرد.
وي در ادامه افزود: مشكل اصلي تجملگرايي بازنمايي آن در تلويزيون نيست بلكه اين مسئله ريشههاي اقتصادي دارد. نميتوان فقر اقتصادي را با نمايش ندادن آن در رسانه خط زد. حتي اگر تلويزيون وسايل لوكس و زرق و برقهاي ظاهري را به نمايش نگذارد باز هم نميتوان مدعي شد كه اين معضل در جامعه وجود ندارد. در واقع اين كار پاك كردن صورت مسئله است كه بدين شكل حل نخواهد شد.
كارگردان سريال «آواز ققنوس» تصريح كرد: براي حل اين مشكل چندين راه حل وجود دارد كه برنامهريزي در دو قالب بلند مدت و موضعي بخشي از آنهاست. اگر برنامهسازان از نمايش آنچه در جامعه رخ ميدهد اجتناب كنند و بسياري از واقعيات را منعكس نكنند كه بعضا ممكن است از جذابيتهاي بصري بالايي هم برخوردار باشد، در واقع راه حل موضعي را در پيش گرفتهاند.
بازيگر فيلم «مسافران» در ادامه مطلب فوق خاطرنشان كرد: راه حل موضعي مسئله را از بين نميبرد و آن را حل نميكند بلكه فقط براي مدت كوتاهي روي آن سرپوش ميگذارد. از اين منظر معضل تجملگرايي همچنان وجود دارد و بعد از گذر مدت زماني، از جاي ديگري سر باز ميكند و همچنان آسيبهاي اجتماعي ادامه خواهد داشت.
وي در ادامه افزود: لذا صدا و سيما و يا هر مرجع ديگري كه با مردم در ارتباط است نميتواند با نشان ندادن اين معضل ادعا كند كه مسئله را حل كرده و يا به تعديل آن كمك كرده است. بايد مشكل را از پايه ريشهكن كرد و اين نيازمند هدفمداري طولانيمدت است.
تدوينگر فيلم «كودك شاعر»متذكر شد: آنچه از تلويزيون پخش ميشود بازنمايي تجملات نيست بلكه اگر هم موردي به نظر آيد اشاعه مصرفگرايي و اسراف است. اين اتفاقي است كه در برخي سريالها و مجموعههاي تلويزيوني ديده ميشود .
كارگردان سريال «خط شكن» تاكيد كرد: يكي از ابعاد و لايههاي كارشناسي اين بحث ريشه در رونق اقتصادي دارد. اگر مصرف را حذف شود در واقع اقتصاد را فلج شده است. تا زماني كه مصرف نباشد رونق اقتصادي بوجود نميآيد و اين يك نكته كليدي است.
اين كارگردان باتوجه به وضعيت اقتصاد در جامعه يادآور شد: يك نگاه اقتصادي وجود دارد و آن تفاهم تقسيم منصفانه پول با توجه به اصل قانون اساسي است كه برابر با اين سرفصل است؛ تلاش بيشتر، رونق اقتصادي بيشتر و اين حق طبيعي افراد است كه در ازاي تلاش و زحمتي كه متحمل ميشوند، حق و حقوقي هم بابت مصرف داشته باشند.
كارگردان فيلم «پروانههاي پشت ديوار» در تكميل مطلب فوق اذعان كرد: ما در جامعهاي زندگي ميكنيم كه اقتصاد بيماري دارد و در حال حاضر تلاش و نگاه منصفانه نميتواند ميزان درآمد را افزايش دهد، بنابراين ضعف اصلي در اين بخش از جامعه است.
كارگردان تلهفيلم «سفري ديگر» به نقش تلويزيون اشاره كرد و گفت: تلويزيون در اين وانفسا مقصر نيست بلكه ميتواند با ساخت فيلمها و سريالهايي در اين حوزه به مردم نحوه زندگي صحيح، مناعت طبع و سعه صبر را آموزش دهد و آن را دروني كند.
بازيگر سريال «عقيق» يادآور شد: قاعده و قانون مصرف را نميتوان از بين برد بلكه بايد روش صحيح مصرف را آموزش داد و تبليغات ارزشمندي در اين زمينه توليد كرد. بطور مثال در حوزه تبليغات ميتوان كالاهاي ايراني را پررنگتر و برجستهتر از اجناس خارجي تبليغ كرد و براي اين كار بودجه مناسبي هم در نظر گرفت، زيرا نتايج مفيدي در پي خواهد داشت.
تكاور در پايان خاطرنشان كرد: متاسفانه تلويزيون تا به حال تصميم درست و قاطعانهاي در اين مورد اتخاذ نكرده است. مسئله اصلي اين است كه بايد ابتدا نسبت به موضوع شناخت پيدا كرده، آنرا روشن كرده و در مرحله بعد براي آن راهكاري جويا شود و با آن مقابله كند. در اين راستا تلويزيون ميتواند نقش موثري داشته باشد.
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3574]