واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: رامهرمز در معرض خطر عواملي كه بافتهاي تاريخي را تهديد ميكنند
جام جم آنلاين: گودبرداري يكي از اهالي شهر رامهرمز در بافت قديمي اين شهر كه با صدور مجوز از سوي شهرداري رامهرمز انجام گرفته بود، به كشف تعدادي سفال، لايههاي تاريخي، سرمهدان و كوزههايي نقشدار متعلق به دوران پيش از اسلام منجر شد.
اين تخريب در ادامه تخريبهاي اخير بافت تاريخي رامهرمز در بخش بازارگرد اين شهر، افكار عمومي و انجمنهاي دوستدار ميراث فرهنگي خوزستان را به شدت نگران كرده است.
به گفته سخنگوي انجمن دوستداران ميراث فرهنگي خوزستان (تاريانا) ، يگان حفاظت اداره ميراث فرهنگي رامهرمز ، كارشناسان و انجمن دوستداران ميراث فرهنگي رامهرمز پس از اطلاع از اين واقعه در محل حاضر و مراقبت از اين محل را به عهده گرفتند.
همچنين آثار كشف شده نيز پس از حضور نيروي انتظامي محل، به مقر اين نيرو منتقل شدند و در حال حاضر در نيروي انتظامي اين شهر نگهداري ميشوند. اين شهروند رامهرمزي با مجوز شهرداري اقدام به ساخت و ساز در زمينهاي خود كرده بود.
براساس گفتههاي مجتبي گهستوني، اداره ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري رامهرمز در پاسخ به استعلام شهرداري و در مجوز صادر شده از سوي خود، تنها حفر يك متر از عمق زمين را مجاز دانسته است، اما تصميم مالك بر حفاري بيشتر در عمق نزديك به 2 متر به كشف اين آثار منجر شد.
همچنين براساس مطالعات اوليه كارشناسان باستانشناسي اداره ميراث فرهنگي رامهرمز، سفالهاي كشف شده مربوط به دوران پيش از اسلام است، اما آنها اعلام قطعي تاريخ اين سفالها را منوط به حضور رسمي كارشناسان دانستهاند.
گهستوني با اشاره به تخريب پيدرپي بناهاي قديمي در شهرهايي كه بافت تاريخي دارند، به تخريب مدام بافت قديم رامهرمز اشاره كرد و گفت: تخريب بافت قديم در رامهرمز مدتي است شدت گرفته به گونهاي كه تخريب در راستههاي بازار قديم رامهرمز موسوم به گردلو (بازارگرد) يا رضاخاني همه را نگران كرده است.
به گفته سخنگوي انجمن دوستداران ميراث فرهنگي، تخريب خانههاي قديمي در اطراف بازار سنتي رامهرمز به عنوان يكي از شهرستانهايي كه داراي بافت تاريخي مهم است، از زماني آغاز گشت كه توسعه شهري در بافت قديم آغاز شد و بسياري از مالكان اين بناها ترغيب شدند با فروش يا تخريب خانههاي خود به ساخت مغازه، خانههاي مدرن يا پاساژ اقدام كنند.
تعريف متفاوت سازمان ميراث فرهنگي و شهرداري از بافتهاي تاريخي، يكي از موثرترين عوامل تخريب اين بافتهاي مهم و ارزشمند كشور به شمار ميرود.
آنچه در نگاه ميراث فرهنگي به بافت تاريخي تعريف ميشود، در نگاه كارشناسان شهرداري بافت فرسوده معنا مييابد كه هرچه زودتر بايد تخريب و معماري جديد و مدرن امروزي جاي آن را بگيرد. اين نگاه متفاوت در بسياري از شهرهاي قديمي كشور از جمله در كرمانشاه، گرگان، رشت و... از مهمترين عوامل تخريب هر روزه بافتهاي تاريخي كشور است.
گهستوني معرفي نشدن بافت قديم شهر رامهرمز كه از جمله شهرهاي تاريخي كشور با برخورداري از محوطه هاي دوره عيلام به بعد است ثبت نشدن بافت گسترده قديم شهر و بررسي و شناسايي هرچه بيشتر اين شهر تاريخي كه طي چند سال اخير چندين بار بر اثر برخورد با بيلهاي مكانيكي، محوطههاي باستاني با قدمت بسيار در آن كشف شده و اختصاص ندادن اعتبارات كافي به مالكان خانههاي تاريخي موجود در بافت را از جمله دلايل فرسايش و تخريب بيش از پيش در اين بافت دانست.
به گفته كارشناسان اداره ميراث فرهنگي، بافت قديم بازار رامهرمز كه پيش از انقلاب سرپوشيده بود، داراي معماري سنتي جنوب غربي ايران با ويژگيهايي چون طاقهاي جناقي، گنبددار و مصالح سنتي (شامل گچ، خشت و سنگ) است كه به دليل كم توجهي مسوولان وقت و توسعه شهري در معرض شديد تخريب قرار دارد.
همچنين به گفته گهستوني چندي پيش يكي از مغازههاي شاخص سنتي كه در شمال شرقي بازار قرار داشت، به دليل كمانگيزگي مالكان در نگهداري آن، تخريب شد كه اگر سازمان ميراث فرهنگي به وعدههاي خود براي فراهم آوردن امكانات بانكي به ساكنان عمل كرده بود اين تخريب انجام نميگرفت.
گهستوني تخريب حمام خان مربوط به دوره قاجاريه، مدرسه توحيد، بقعه خواجه خضر، تل برمي، قدمگاه امام رضا(ع)، قلعه امير مجاهد و حفاري در جوبجي، تپههاي قراول، روستاي سرتلي و تخريب و حفاري در قلعه دا و دختر و... را بخش اندكي از تخريبهاي انجام شده در رامهرمز عنوان كرد.
زهرا كشوري
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 196]