واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جامعه - فعاليت خبرنگاران ايراني بيبيسي مصداق اقدام عليه منافع ملي است
جامعه - فعاليت خبرنگاران ايراني بيبيسي مصداق اقدام عليه منافع ملي است
گروه اجتماعي: ديروز معاونت مطبوعاتي وزارت ارشاد در اطلاعيهاي رسمي، خبرنگاران تلويزيون فارسيزبان بيبيسي را كه هنوز كار خود را آغاز نكرده، «افرادي معلومالحال» ناميد و فعاليت خبرنگاراني را كه در دو سال اخير براي كار در اين تلويزيون جذب شدهاند، «مصداق بارز اقدام عليه منافع ملي يك كشور» خواند. چندي پيش نيز مديران معاونت مطبوعاتي وزارت ارشاد اعلام كرده بودند كه به هيچوجه اجازه تاسيس يا فعاليت دفتري را در داخل كشور، به بنگاه سخنپراكني بريتانيا نخواهند داد.
تاسيس تلويزيون فارسيزبان به دليل نفوذ بسيار زياد در بين مردم، كاري بسيار حساس به حساب ميآيد و حتي سران نظام جمهوري اسلامي از جمله مهدي كروبي هم نتوانستهاند شبكهاي تلويزيوني در ايران راهاندازي كنند. از دو سال پيش بيبيسي تصميم گرفته است كه براي پنج سال بهطور آزمايشي يك شبكه تلويزيوني فارسيزبان براي مخاطبان ايراني، افغان و تاجيك خود تاسيس كند و كلاسها و جلسات مصاحبه خود را براي استخدام برگزار كرده و نيروهاي خود را نيز استخدام كرده است. اين شبكه به زودي قرار است كار خود را با ساعتهاي محدودي در روز شروع كند و به همين دليل زمان برنامههاي راديوي بيبيسي هم كاهش يافته است. چندماهي است كه با جدي شدن فعاليت تلويزيون بيبيسي فارسي، وزارت ارشاد با موضعگيريهايي با چنين تصميمي مخالفت كرده است. اوج اين جهتگيريها، اطلاعيه رسمي وزارت ارشاد است كه با لحني بسيار تند به خبرنگاران ايراني جذب شده توسط بيبيسي حمله كرده است. در اين اطلاعيه كه ايرنا و خبرگزاري فارس نيز آن را منتشر كردهاند، آمده است: «برابر گزارشهاي موثق واصله، متاسفانه شبكه فارسي زبان BBC انگلستان با هدف تهيه مقدمات فعاليت خود، اقدام به برقراري ارتباطات مشكوك و غيرموجه كرده و با ناديده گرفتن قوانين مربوطه، سعي در جذب برخي افراد معلومالحال و برنامهسازي درباره موضوعات مشكوك دارد. انجام فعاليتهاي غيرقانوني و ايجاد ارتباط با برخي افراد داراي سابقه فعاليت ضدامنيتي، مصداق بارز اقدام عليه منافع ملي يك كشور بوده و ادامه اين رويه، بيانگر انگيزههاي سوء طراحان شبكه مذكور است. با توجه به تامين مالي سازمان راديو و تلويزيون BBC توسط دولت انگلستان و سابقه منفي دولت آن كشور در نقض حاكميت دولتهاي مستقل و مداخلات استعماري آن، اين نگراني نزد افكار عمومي قوت گرفته است كه تاسيس شبكه تلويزيوني فارسي زبان BBC، در ادامه حركت مداخلهجويانه و فرصتطلبانه دولت انگليس در امور داخلي و حاكميتي جمهوري اسلامي ايران و ايجاد نفاق و تشتت قومي و مذهبي ميان اقشار مختلف مردم شريف ايران و در تعارض با منافع ملي صورت گرفته است. در اين چارچوب ضمن درخواست هشياري مردم عزيز ايران، از همه خبرنگاران رسانههاي گروهي تقاضا دارد نسبت به تحركات مشكوك و غيرقانوني شبكه تلويزيوني فوق يا ساير شبكههاي غيرمجاز، مراقبتهاي كافي را اعمال كرده و از اقدامات غيرمتعارف و خلاف رويه قانوني اجتناب ورزند.»
روزنامه كارگزارن در گفتوگو با كامبيز نوروزي حقوقدان و مدرس حقوق مطبوعات به بررسي اطلاعيه وزارت ارشاد پرداخته است. به گفته نوروزي اصولا تشخيص جرم برعهده دادگاه است و هيچ شخص حقيقي يا حقوقي صلاحيت آن را ندارد كه جرمي را تشخيص بدهد. او درباره جرم اقدام عليه منافع ملي كشور كه تلويحا براي خبرنگاران احتمالي شبكه تلويزيوني بيبيسي فارسي در اطلاعيه وزارت ارشاد ذكر شده، ميگويد: «هر جرمي داراي عناصر قانوني، مادي و معنوي معيني است كه در قانون مشخص شده و اگر عمل كسي مشتمل بر اين عناصر نباشد نميتوانيم بگوييم مرتكب جرم شده است. به همين دليل نفس فعاليت در يك رسانه به هيچ عنوان نميتواند جرم باشد بلكه مطلبي كه در آن رسانه منتشر ميشود ممكن است داراي عناوين مجرمانه باشد. از لحاظ قانوني فعاليت در يك رسانه غيرايراني فينفسه نميتواند جرم تلقي شود.»
نوروزي در پاسخ به اين سوال كه آيا فعاليت در يك كشور خارجي كه طبق قانون آن كشور قانوني محسوب ميشود، در داخل ايران ميتواند مبناي مجرم شناخته شدن افراد باشد، ميگويد: «طبق ماده پنج قانون مجازات اسلامي، هر ايرانياي كه در خارج از قلمرو حاكميت ايران مرتكب جرم اقدام عليه حكومت جمهوري اسلامي شود، در ايران قابل تعقيب كيفري است. علاوه بر اين اگر قسمتي از جرم در خارج از ايران انجام شود و نتيجه آن در داخل ايران حاصل شود نيز قابل تعقيب است.» با اين حال نوروزي ميافزايد: «نفس همكاري با يك رسانه منتقد ضدايراني نميتواند دليلي براي جرم تلقي شود و نيز اقدام عليه امنيت ملي هم جرمي براي چنين فعاليتهاي مطبوعاتي محسوب نميشود.»
او فارغ از اينكه اطلاعيه وزارت ارشاد چه اتهاماتي را به خبرنگاران شبكه تلويزيوني بيبيسي وارد كرده است، ميگويد: «جامعه ايران بايد بيش از هر رسانهاي از رسانههاي داخلي استفاده كند. باز شدن ميدان براي رسانههاي فارسيزبان و افزايش رسانههاي فارسيزبان غيرايراني در ايران، اتفاق خوبي نيست اما واقعيتهاي جهان امروز به ما ميگويد كه نميتوانيم در برابر امواج بينالمللي رسانهها مقاومت كنيم. تنها شيوه موثر براي جلوگيري از چنين اتفاقي، اين است كه رسانههاي آزاد و متكثر و متنوع داشته باشيم. اگر جامعه ايران بتواند نيازهاي خود را با رسانههاي داخلي برآورده كند، ميزان اقبال به رسانههاي فارسيزبان غيرايراني، كاهش پيدا خواهد كرد. ما اين تجربه را در سالهاي 76 تا پايان دهه 70 داشتهايم.»
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]