واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: رونق كسب و كار گدايان خارجي در زاهدان
جام جم آنلاين: يكي از معضلات فصلي شهر زاهدان هجوم متكديان پاكستاني است كه از طريق پاكستان و به صورت غيرقانوني وارد شهر زاهدان ميشوند و در حواشي شهر اسكان مييابند. اين متكديان به صورت دستهجمعي و خانوادگي وارد شهر زاهدان ميشوند و مدت اقامت برخي 6 ماه، يك سال و حتي بيشتر است.
حرفه تكديگري اين افراد به صورت باندي است و هيچ فردي حق ندارد كه خارج از باند و گروه به فعاليت بپردازد، زيرا هر فردي موظف است پول حاصله را به رئيس گروه تحويل دهد و حقالزحمه خود را دريافت كند.
متكديان به بهانه تفريح و يا مسافرتهاي درماني وارد استان شده و در كنار آن به تكديگري ميپردازند. اين امر معضلاتي چون تهديد سلامت و بهداشت شهروندان، سد معبر در معابر عمومي، فروش تعرفههاي مساجد براي جمعآوري كمكهاي مردم، ترويج خرافات در اذهان عمومي، ساخت صحنههاي وحشتناك از وضعيت بيماري و مصدوميتهاي بدنشان براي عوام فريبي، زير سوال بردن هويت شهروندان و سلب آسايش در ساعات استراحت و غيره شده است.
افرادي كه در خيابانها اقدام به گدايي ميكنند، علاوه بر آنكه باعث زشت شدن سيماي شهرستان زاهدان ميشوند، با حضور در معابر عمومي و خيابانها براي مردم ايجاد مزاحمت هم ميكنند.
اميد سروش يكي از كارگران ترمينال زاهدان است، او ميگويد: «اغلب متكديان را زنان و دختران نوجوان كم سن و سال تشكيل ميدهند كه اين افراد باعث گسترش ناهنجاريهاي اجتماعي نيز در جامعه شدهاند.»
برخي از متكديان علاوه بر گدايي در ترمينال زاهدان، اقدام به پخش و توزيع مواد مخدر و حتي مشروبات الكلي و قرصهاي روانگردان ميكنند.
فرماندار زاهدان درخصوص چگونگي ظهور متكديان در سطح شهر ميگويد: متكديان شامل چندين دسته هستند، عدهاي كه تكديگري را به عنوان حرفهاي سودآور ميبينند و درآمد مشخصي را براي خود تعريف كردهاند و دسته ديگر افراد درمانده را شامل ميشوند كه در اين ميان اولويت با كودكان خياباني است.
حسنعلي نوري افزود: دسته ديگر افراد معلول را شامل ميشود كه با استفاده از معلوليتهاي جسمي خود احساسات مردم را برميانگيزند و اقدام به گدايي ميكنند.
وي ادامه داد: تكديگران پاكستاني و بنگلادشي نيز دسته ديگري از متكديان در شهر زاهدان را تشكيل ميدهند كه معمولا در فصل تابستان به سراغ مردم ميآيند.
فرماندار زاهدان درخصوص اقدامات انجام شده، براي مهار پديده تكديگري در شهر زاهدان گفت: تلاشهايي براي هماهنگ كردن نيروي انتظامي، بهزيستي و كميته امداد براي راهاندازي مركز نگهداري ويژه تكديگران انجام شد كه متاسفانه به صورت مقطعي بود، زيرا اين امر نياز به بودجه خاصي دارد.
وي درخصوص حضور متكديان پاكستاني در سطح شهر زاهدان و راهكارهاي مبارزه با اين معضل گفت: گدايان پاكستاني به صورت فصلي وارد شهر زاهدان ميشوند، چون مردم شهر از اجاره مسكن به آنها امتناع كرده و آنها مجبورند در حاشيه شهر كه داراي كمترين امكانات است، ساكن شوند.
معاون اجتماعي و فرماندهي انتظامي استان سيستان و بلوچستان در اينخصوص به جامجم ميگويد: مهمترين دليل اين امر فقر شديد در كشورهاي همسايه مانند افغانستان، بنگلادش، پاكستان و هند است كه به علت دسترسي راحت به سيستان وبلوچستان هجوم آوردهاند.
عسگرپور درخصوص اقدامات بازدارنده نيروي انتظامي براي برخورد با متكديان ميافزايد: با توجه به طرح ساماندهي متكديان و بر اساس مصوبه شوراي عالي اداري كشور از سال 1381 به تمامي استانهاي كشور ابلاغ شده و از سوي نهادهاي ذيربط شهرداري، نيروي انتظامي، استانداري، بهزيستي، كميته امداد و اداره كل كار و امور اجتماعي نيز اجرا شده است.
به گفته وي: هر كدام از اين نهادها وظايف مشخصي را بر عهده دارند مانند سازمان بهزيستي كه متولي گرفتن، نگهداري، آموزش و حمايت از متكديان است.
وي ادامه داد: كار جمعآوري متكديان وظيفه نيروي انتظامي و كميته امداد است، اما اين فقط شامل متكديان ايراني ميشود.
وي خاطرنشان كرد: در شهرستان نيكشهر متكدي هندي زيادي وجود دارد كه در اوايل تابستان كه در كشور خودشان هوا بسيار گرم است به مدت 3 ماه به كشور ما هجوم ميآورند.
وي درخصوص پخش شدن متكديان در سطح شهر و اقدامات كنترلي براي جلوگيري از اين امر گفت: متاسفانه اين موضوع عادي است و در اين مورد ناامنيهاي فراواني را شاهد هستيم كه از جمله آنها ميتوان به شهادت آقاي ارجمندي، مسوول سازمان ثبت احوال اشاره كرد.
عسگر پور با بيان اينكه آمار متكديان در سطح شهر زاهدان بالغ بر 300 هزار نفر است، افزود: اكثر متكديان در سطح شهر نيستند و بيشتر در حواشي شهر زندگي ميكنند و متاسفانه كنترل جدي بر قسمتهاي حاشيه شهر وجود ندارد.
سرهنگ عسگر پور بيان كرد: نيروي انتظامي متكديان را جمعآوري ميكند، اما اخراج آنها با وزارت كشور است كه هميشه نيروي انتظامي در امر تحويل با مشكلاتي از جمله مريض بودن متكديان مواجه بوده است.
وي درخصوص اينكه نيروي انتظامي براي برخورد با متكديان از دستورالعمل خاصي پيروي ميكند گفت: برحسب قانون، متكديان بايد روانه زندان شوند و همچنين بخشنامههايي هم هست كه در شهر از طرف فرمانداري و در استان از طرف شوراي تامين صادر ميشود.
مدير كل دفتر امور اجتماعي و شوراهاي استان سيستان و بلوچستان هم درباره اقدامات صورت گرفته براي مهار تكديگري و متولي اصلي آن ميگويد: دستگاههاي مختلفي در زمينه ساماندهي تمامي متكديان توسط سازمانهاي متولي در حال انجام است، اما وظيفه اصلي جمعآوري آنها بر اساس مصوبات بر عهده شهرداري است.
بدون شك يكي از دلايلي كه باعث ازدياد متكديان بيگانه در سطح استان سيستان و بلوچستان شده است، عدم انسداد مرز است كه زمينه بسياري از معضلات اجتماعي از جمله حضور گدايان خارجي را در اين منطقه بوجود آورده كه پيامدهاي منفي آن نيز دامنگير مردم استان شده است.
گزارش: مجتبي حشمت زاده و شيوا سرگزي
خبرنگارجامجم
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]