واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: گزارشي از اعتراض ايران به مذاكرات غرب با طالبان تهران نگران معامله پنهاني
گروه سياسي؛ احتمال مذاكره دولت افغانستان با گروه طالبان با هشدار شديد ايران همراه شده است. اين هشدار پس از آن از سوي وزارت خارجه ايران خطاب به كشورهاي غربي مطرح شد كه يكي از فرماندهان ارشد انگليسي در افغانستان اعلام كرد براي پايان دادن به شورش ها در افغانستان به مذاكره و معامله با طالبان نيازمند هستند. اما اين تنها عامل نگراني تهران از اين حيث نبود، چرا كه پس از اعلام اين خبر از سوي ژنرال مارك كارلتون اسميت، خبرهاي ديگري مبني بر ميانجيگري عربستان سعودي براي برقراري صلح ميان طالبان و دولت افغانستان منتشر شد. ظاهراً پيش از انتشار رسمي اين خبر نمايندگان طالبان با نماينده دولت افغانستان در عربستان سعودي ديدار كرده بودند. اين گونه بود كه «عبدالسلام ضعيف» يكي از سفيران بلندپايه اسبق طالبان و پس از آن رابرت گيتس وزير دفاع امريكا به تاييد اين موضوع پرداختند و گيتس نيز ضمن تاييد اين خبر گفت از هرگونه اقدام سازنده يي در اين خصوص استقبال مي كند. البته در اظهارات وزير دفاع امريكا نكته يي نيز وجود داشت و آن استقبال امريكا از مذاكره با طالبان و نه مذاكره با القاعده بود. در كنار اعلام حمايت امريكا برنار كوشنر وزير خارجه فرانسه نيز چندي پيش از گفت وگو با طالبان حمايت كرد و براي پيشبرد گفت وگوهاي مذكور شرطي مبني بر اينكه ملاعمر نيروهاي افراطي اش را كنار بگذارد، تعيين كرد. پس از برنار كوشنر نوبت وزير خارجه دانمارك بود كه از گفت وگوهاي بدون شرط ميان طالبان و دولت افغانستان براي پايان دادن به جنگ داخلي در اين كشور حمايت كند. همراه با اين اعلام حمايت ها چند مقام نظامي از جمله ژنرال ژان لوئيس جورجلين فرمانده نيروهاي نظامي فرانسه و ژنرال جان كرادوك فرمانده امريكايي نيروهاي ناتو در افغانستان و حتي ژنرال ديويد پترائوس بلندپايه ترين مقام نظامي امريكا اظهار داشتند مذاكرات با برخي از اعضاي گروه طالبان مي تواند راهي براي كاهش خشونت ها باشد. به هر حال مذاكره ميان وزراي سابق افغانستان و رهبران طالبان با ميانجيگري عربستان اواخر ماه گذشته در مكه صورت گرفت. گفته مي شود عبدالقيوم كرزي برادر بزرگ حامد كرزي رئيس جمهوري افغانستان در گفت وگو با گروه طالبان حضور داشته است. با اين وجود ملاعمر در بيانيه يي اعلام كرده است چند مقام سابق طالبان كه در عربستان سعودي با مقامات افغان ديدار كرده اند، از «امارت اسلامي» نمايندگي نمي كنند. به گزارش كريستين ساينس مانيتور رهبر طالبان همچنين از آنها به نام كساني كه «در بازداشت خانگي قرار دارند يا تسليم شده اند»، ياد كرده است. ايران نيز در چنين حال و هوا و شرايطي از مذاكرات گذشته و شايد پيش رو ميان طالبان و دولت افغانستان البته با حمايت كشورهاي غربي نسبت به گفت وگو با اين گروه تروريستي هشدار داده است. منوچهر متكي وزير خارجه روز يكشنبه در اين باره با بيان اينكه امروز تمامي دنيا مي داند استراتژي نيروهاي خارجي در افغانستان شكست خورده است و ما به آنها نصيحت مي كنيم كه شكست جديدي را تجربه نكنند، افزود؛ «به غربي ها توصيه مي كنيم به ضرب المثل ايراني كه مي گويد آنها كه باد مي كارند، توفان درو مي كنند، توجه كنند. افراط گرايي مقوله يي نيست كه در يك منطقه بماند و آن را نمي توان محدود كرد.» وزير امور خارجه ايران افزود؛ «غرب نبايد فكر كند مي تواند افراط گرايي را در مرزهاي افغانستان، پاكستان و آسياي مركزي محدود كند.» وي هشدار داد كه اين افراط گرايي روزي به غرب و اروپا نيز صدمه خواهد زد.
مذاكره امريكا با طالبان كارساز نيست
روز گذشته نيز حسن قشقاوي سخنگوي وزارت خارجه مذاكرات امريكا با گروه هاي افراطي در افغانستان را كارساز ندانست و تصريح كرد؛ اگر يك منحني از بهانه هاي آغاز اشغال سرزمين هاي اطراف ما در مورد مبارزه با افراط گرايان و نيز مبارزه با آن رسم كنيم، شكست منطق اشغال گرايانه آنها را مي بينيم كه در اين خصوص مماشات با افراط گرايان نمي تواند كارساز باشد. به گزارش ايسنا وي افزود؛ طرف غربي بايد پاسخ دهد شعارهايي كه براي مبارزه با تروريسم داده و مذاكرات امروز چه تناسبي با يكديگر دارد و آنها بايد پاسخگوي سياست زيگزاگي و ضد و نقيض خود باشند. به هر ترتيب تمامي اين هشدارها در حالي صورت مي گيرد كه روابط ايران و افغانستان از زمان سقوط طالبان به طور چشمگيري بهبود پيدا كرده است.
تهران در سال 2001 در قانع كردن جناح هاي مختلف افغان براي تشكيل يك دولت انتقالي نقش داشت و قول صدها ميليون دلار كمك را داد. دو كشور همچنين در زمينه مبارزه با قاچاق مواد مخدر همكاري مي كنند. هرچند در اين بين سوءظن هايي ميان دو كشور باقي است. يكي از اين سوءظن ها بدبيني تهران به اتحاد كابل و واشنگتن است و به باور بسياري تهران درست به همين دليل با حضور نيروهاي امريكايي در خاك افغانستان مخالفت مي كند. همچنان كه حسن قشقاوي سخنگوي وزارت خارجه ديروز در نشست هفتگي اش با خبرنگاران تاكيد كرد؛ انتظار ما اين است كه نه تنها امريكا بلكه همه قدرت ها در افغانستان مداخله نكنند و به حاكميت ملي اين كشور احترام بگذارند و رفع اشغال كنند. وي افزود؛ روند اشغال باعث توليد روزافزون مواد مخدر و بي ثباتي در افغانستان شده است. اما اگرچه ايران بارها از حضور طالبان در منطقه و در همسايگي خود در افغانستان ابراز نگراني كرده است، امريكا نيز در نقطه مقابل نسبت به همكاري تهران و طالبان بارها هشدار داده است. چندي پيش نيز در اين راستا جان نگروپونته معاون وزارت امور خارجه امريكا از چين به دليل آنچه صدور سلاح به طالبان خواند، انتقاد كرد. ابراز نگراني امريكا از فروش سلاح هاي چيني پس از آن صورت گرفت كه 10 تن سلاح در استان هرات افغانستان كشف شد. اين سلاح ها در نزديكي مرز ايران در بخش غوريان كشف شد كه شامل مين هاي زميني، توپخانه، خمپاره و نارنجك بود. او ايران را نقطه انتقال سلاح هاي چيني به طالبان ذكر كرد. پس از آن رابرت گيتس وزير دفاع امريكا اظهار داشت واشنگتن هيچ مدركي دال بر اثبات اين مساله كه دولت ايران نقش مستقيمي در رساندن سلاح به شورشيان طالبان دارد به دست نياورده است و شوراي رهبري طالبان با انتشار اعلاميه يي هرگونه دريافت كمك از سوي دولت ايران را تكذيب كرد و پس از آن سفير ايران در كابل نيز با رد اين ادعا گفت اين موضوع «هيچ گونه سند و مدركي ندارد» و «بر اساس يك تصور ذهني» مطرح شده است. به رغم اين سوءظن ها و بدبيني ها دولت افغانستان به نزديكي با ايران به دليل اشتراكات فرهنگي و تاريخي تاكيد مي كند. تهران اميد ديگري هم به انصراف كابل از گفت وگو با طالبان دارد و آن هشدار رنگين دادفر اسپنتا وزير امور خارجه افغانستان است كه هفته گذشته هشدار داد مذاكره با شورشيان تنها در صورتي مي تواند به نتيجه برسد كه دولت از يك موضع سياسي قوي با آنها وارد گفت وگو شود. اسپنتا در اظهاراتي تند هم به دولت هاي خارجي هشدار داد اگر در پي «تسليم كردن اين خاك (افغانستان) به دشمنان هستند» بهتر است از افغانستان بيرون بروند.
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]