واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: حقايقي مستند در سينما حقيقت
يكي ديگر از جشنواره هاي دنياي تصوير جشنواره سينماي مستند است. سينما حقيقت ملموس تر و واقعي ترين نوع از اين صنعت مدرن است.سينماي مستند نيز تا سال پيش يكي از بخش هاي جزئي و حاشيه اي جشنواره هاي بزرگ فيلم بوده است، تا اين كه بالاخره اين نوع توليدات نيز چارچوب و هويت اصلي خود را به دست آورده و براي دومين بار در 11 شهريور سال 1387 جشني مستقل براي توليدات خود ترتيب دادند.سينما حقيقت به علت كامل تعريف نشدن و شناخته نشدن هميشه در حاشيه بوده و جايگاهي مستقل و مشخصي نداشته است تا جايي كه خيل عظيمي از مردم همچنان از اين نوع فيلم سازي هيچ اطلاعاتي ندارند و در اذهانشان اين نوع از آثار را صرفا كارهايي تحقيقاتي و كسالت بار مي دانند.
جشن امسال سينما حقيقت با استقبال چشم گيري از مستندسازان آغاز شد به نوعي كه 232 فيلم با زمان 9 هزار دقيقه در اين جشنواره شركت كردند.از آن جايي كه اين نوع فيلم سازي بيشتر جنبه فردي و مستقل دارد 113 فيلم از اين جنبه پشتوانه اي داشته اند موضوع روستا و زندگي روستاييان از مسائلي بوده كه هميشه دست مايه اوليه و اساسي فيلم سازي در همه قالب ها بوده اند اما اين روزها در سينما شاهد اين موضوع و محوريت آن نيستيم و اين به علت كم رنگ شدن روز به روز نقش روستاييان و عشاير در چرخه اقتصادي و توليدي كشور است كه روي صنعت سينما نيز تاثير گذاشته است.سينماي مستند نيز در گذشته به طوري مبسوط و گسترده به سنن و آداب و توليدات عشاير و روستاييان مي پرداخته در اين جشنواره صرفا 21 اثر درباره اين موضوع داشته است كه آن ها نيز به كم رنگ شدن زندگي در روستاها و حضور پيرمردها و پيرزن ها پرداخته است.اين واقعه يكي از دستاوردهاي بزرگ اما غم انگيز جشنواره بوده است (به تصوير كشيدن، مرگ زندگي روستايي) كه اميدواريم گوش شنوايي و چشم بينايي باشد.
*چيزي از فيلم هاي مستند:
1-تهران هزار داستان(احمد ميراحسان): رديابي و بررسي شهر تهران در ادبيات داستاني محوريت و موضوع اصلي اين مستند است.
2- سفرنامه (كيوان آزاد): درباره منوچهر صفرزاده طراح و نقاش چيره دست معاصر است كه آثار فيگوراتيو او موفق به كسب مجوز براي نمايش نشده است.
3-ايل راه(سعيد تازي): تنها فيلمي كه اين جشنواره به كوچ عشاير پرداخته و شكل امروزي آن را به تصوير كشيده است.
اهميت و نقش نسبتا موثر زنان در تصميم گيري ها و ضعيف شدن جايگاه سنتي مرد در تعيين تكليف نكته بارز فيلم است كه به طور مكرر به آن پرداخته شده است.
4-گذرگاه تهران: (كاوه بهرام مقدم)
5- شهري كه بود(مهدي كريم پور): تراژدي دردناكي از ويراني شهر مسجد سليمان و تخليه تدريجي آن پس از به پايان رسيدن ذخاير نفتي شهر.
6- زهرا دختر هاجر(فاطمه حيدري): لحظه هايي كوتاه از زندگي يكنواخت و فقيرانه پيرزني خاركن و مادر بيمارش است.
7-آسمان سياه شب(اميد بنكدار و كيوان علي محمدي): با زباني متفاوت و ساختار شكن به بررسي بيماري آلزايمر مي پردازد.
8-444 روز (محمد شيرواني): به گروگان گيري سفارت آمريكا در تهران پس از سي سال مي پردازد.
9-تينار(مهدي منيري): فيلمي زيبا و عاطفي از زندگي دشوار قاسم پسر نوجوان كوه نشين مازندراني است كه حضور نامادري اش به رانده شدن او از كانون خانواده، زندگي در آغل و كار دشوار چوپاني انجاميده.
و اما حاشيه ها:
1-اين طور كه در اكثر رسانه ها گفته شده اين جشنواره با چشم پوشي از تاخير در شروع و ريتم كند از ديگر جشنواره هاي برگزار شده كم خطاتر بوده است.
(البته اين حضورها جزو اصلي و نمك جشن ها و جلسات در ايران شده است، اگر شورش نكنند.)
2- مستند سازاني چون خسرو شكيبايي، ناصر تقوايي، رخشان بني اعتماد نيز حضور داشته اند(بدون آن ها هيچ صفايي نداشت)
و جوايز:
بهترين مستند بلند و بهترين كارگرداني مستند بلند: تينار (مهدي منيري)
(او باز هم پيروزي عواطف و احساسات، اين شيوه ايراني هاست)
*بهترين مستند كوتاه و بهترين پژوهش: ميدان بي حصار (روح ا... مولوي)
*بهترين فيلم برداري: سيد حسن سيدي پريشان(تينار)
*بهترين تدوين: محمد معين كريم اديني (تينار)
*بهترين صداگذاري: محمد صالح نوروز نژاد و علي خطيبي نيا (تينار)
اين طور كه مسلم است تينار از سينماي حقيقت بايد ديني باشد.سينماي حقيقت و توليداتش جايگاه سرنوشت سازي در امور و مسائل اجتماعي و سياستگذاري هاي كشور دارد و به علت مستند بودن و حقيقي بودن اين آثار با بررسي و تحقيق بر روي آن ها مي توان براي تصميم گيري ها، چاره جويي ها و يا صرفا مشكل يابي ها به آن ها استناد و اقدام كرد.متاسفانه اين نوع از توليدات در كشور و سينماي ما دچار بي مهري ها و چالش هايي است كه با برگزاري اين جشنواره ها حل نمي شود اما باري از آن برداشته مي شود.اميدواريم تداوم اين جشن ها شروعي باشد بي پايان براي فعاليت هايي درخشان در اين عرصه.
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]