واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جامعه - حمايت از بيماران اچآيوي از توان ما خارج است
جامعه - حمايت از بيماران اچآيوي از توان ما خارج است
گروه اجتماعي – نيكي محجوب:مشكلات بيماران اچآيوي مثبت و مقابله با اين بيماري نيازمند اطلاعرساني دقيق، آموزش و تامين بودجه است. در طول سالهاي اخير به گفته كارشناسان فعاليتهاي مثبتي در اين حوزهها صورت گرفته اما همچنان مشكلاتي پيش رو است كه نيازمند برنامهريزي صحيح و همكاري نزديك دولت، سازمانهاي غيردولتي و نظرسنجي از بيماران است. اعلام آمار جديد افراد اچآيوي مثبت در ايران كه بيش از 18 هزار نفر برآورد شده، نشاندهنده نيازمندي به برنامههاي مختلف براي ارائه خدمات به بيماران و خانوادههاي آنهاست، در همين خصوص و مسائل مرتبط با اچآيوي دكتر عباس صداقت رئيس اداره ايدز با ارزيابي مثبت از برنامه جامع راهبردي براي كنترل اچآيوي ايدز ميگويد: ايدز در كشور داريم. اين بيماري تنها يك بيماري نيست، يك معضل اقتصادي، اجتماعي و مقداري سياسي نيز هست. به همين دليل تنها يك ارگان، يا يك دستگاه نميتواند وظيفه كنترل اين بيماري را داشته باشد. از طرف ديگر با توجه به اينكه بيماري كاملا مبتني بر الگوهاي رفتاري و عوامل تاثيرگذار اجتماعي است، تحت كنترل گرفتن آن توسط يك ارگان دور از ذهن است. در اين حوزه بسياري از دستگاهها به حسب فعاليتهايشان درگير اين موضوع هستند.
صداقت با اشاره به اينكه اين درگيريها به معناي همكاري است، افزود: ارتباط نزديك داريم. دستگاههاي زيادي هستند كه در اين حوزه فعالند، عمدهترين شركاي وزارت بهداشت، بهزيستي، آموزش و پرورش، انتقال خون، سازمان زندانها، هلالاحمر و وزارت رفاه هستند. در برنامه راهبردي كه براي كنترل اين بيماري تعريف شده است، چهار گروه اصلي تعريف شدهاند، جمعيت عمومي، گروههاي در معرض خطر، گروههايي با رفتارهاي پرخطر و بيماران اچآيوي مثبت.
سازمانهاي همكار بر حسب هدف تعريف شده برنامههاي عملياتي را در سطح استانها ابلاغ ميكنند، در اين بخش آموزش و پرورش و رسانههاي جمعي نقش بسيار مهمي ايفا ميكنند. ما انتظار داريم اين فعاليتها پررنگتر شود.
ممكن است در ابتداي كار كمي مشكلات وجود داشته باشد. در ارتباط با متخصصان و ساير دستگاهها، هر زمان رسانهها بخواهند، ما از هيچ كمكي دريغ نميكنيم. اگر در خصوص گزارش از زندان، بهزيستي و... نيازي به كمك باشد ما كانالي به آنها معرفي ميكنيم. دبيرخانه كارگروه كشوري ايدز بر شفافسازي و شفاف صحبت كردن تاكيد دارد. اعتقاد داريم براي اصلاح الگوي رفتاري و رواج الگوي صحيح، رسانهها كمك شاياني ميتوانند انجام دهند، البته رسانههاي نوشتاري حضورشان مرتب است، اما كافي نيست، راديو نيز فعاليتش خوب است اما سيما بايد نقش پررنگتري داشته باشد. 70 ميليون جمعيت عمومي كه 60 درصد آنها جواناند. جوانان كنجكاو و بيشفعال هستند و مبادرت به رفتارهاي پرخطر ميكنند. بحث رسانههاي شنيداري و تصويري خيلي تاثيرگذار است. از آنجايي كه اين طيف سطوح مختلف دارند، مطالبات و علاقهمنديهاي مختلفي دارند كه برنامهسازيها بايد برايشان متنوع باشد.
برنامههايي در قالب سريال، انيميشن، ميزگرد تخصصي علمي، تيزرهاي مختلف و ميانپرده ميتواند به اطلاعرساني و آموزش كمك كند. قرار است كتابي نيز به زودي منتشر شود، اين كتاب با عنوان «راهنمايي براي اچآيوي - ايدز» براي رسانههاي همگاني در جمهوري اسلامي ايران با همكاري دفتر مقابله با ايدز سازمان ملل UNAIDS گردآوري شده است. در نظر داريم با هماهنگي سازمانهاي مرتبط با رسانهها كارگاههاي فني، تخصصي در خصوص ايدز و مسائل مختلف آن چون انگ و تبعيض و... برگزار كنيم. رئيس اداره ايدز در پاسخ به اين سوال كه نگاه سنتي، انگ و تبعيض موجود نيازمند مشاوره است، اما مراكز مشاوره ايران در برخي استانها با مشكلات زيادي روبهرويند، گفت: بر اساس برنامه تدوينشده همه استانها حداقل يك مركز مشاوره بيماريهاي رفتاري دارند. در حال حاضر در كشور 70 مركز مشاوره بيماريهاي رفتاري و 20 خط مشاوره تلفني با شماره 08696 داريم كه از هر استاني ميتوان با اين شماره با مركز مشاوره استان تماس گرفت، در اين تماسها نيازي به مراجعه حضوري نيست. در مراكز مشاوره سه اصل استوار است، محرمانه بودن، داوطلبانه و مبتني بر مشاوره فرد. بر اساس برنامه كشوري پس از اينكه مشخص شد فرد بيمار است، براي تخمين وضعيت بيماري داروهاي پيشگيري در اختيار آنها قرار ميگيرد. مشاوره با خانواده بيمار و همسر بيمار از ديگر فعاليتها پس از تشخيص است. در برنامه امسال ارتقايكيفي نيز مورد توجه قرار گرفته است، مراكز بهداشتي تا يكي، دو سال آينده كاملا با موضوع اچآيوي آشنا ميشوند. طبيعي است كه خدمات تخصصي، آزمايش محرمانه و... در مراكز مشاوره به همين دليل مورد توجه قرار ميگيرد. در نظر داريم مشكلات را حل كنيم اگر مراكزي هم دچار مشكلاتي هستند، به طور خاص اطلاعرساني شوند تا ما نيز به شكل ويژه اقدام كنيم.
صداقت در خصوص مشكلات بيماران نيز گفت: در بحث درمان و تبعيض، بيماران دچار مسائل و مشكلاتي هستند. اين بيماران نياز به حمايتي دارند كه از توان ما خارج است: اعتباري كه در حال حاضر در اختيار وزارت بهداشت است، 40 تا 50 درصد آن براي تامين داروي بيماران هزينه ميشود. اين اعتبار پاسخگوي برنامههاي پيشگيري و حمايتي نيست. سازمانها و دستگاههاي ديگر كه در ارتباط با بحث حمايت اجتماعي هستند مامور انجام اين فعاليتها هستند. بهزيستي، تامين اجتماعي، خدمات درماني، كميته امداد و وزارت رفاه فعالان اين حوزه هستند. البته وزارت رفاه تا حدي فعال شده است و در زيرنظر كميته كشوري كنترل بيماري فعاليت دارد. بخشي از فعاليت اين كميته با رويكرد توانمندسازي افراد مبتلا و حمايتهاي اجتماعي تشكيل شده كه وزارت رفاه به همين منظور منابعي را در اختيار دارد.
رئيس اداره ايدز وزارت بهداشت، با اعلام اينكه موارد زيادي از كودكان اچآيوي در ايران نداريم، در خصوص وضعيت اين كودكان گفت: خوشبختانه در حال حاضر بحث كودكان و انتقال از مادر به كودك خيلي جدي نيست. براي بحث آموزش اين كودكان وزارت آموزش و پرورش بخشنامهاي به كليه مدارس ارائه كرده كه هيچ كودكي نبايد صرفا به خاطر ابتلا به بيماري يا ابتلاي والدينش به بيماري محروم از تحصيل شود. اگر جايي مدرسه كوتاهي كند، ما كانال ارتباطي مييابيم تا مشكل را حل كنيم، اين از مواردي است كه رسانهها ميتوانند براي تغيير با باورهاي غلط كمك كنند. افراد مبتلايي كه در محيط كار، خانواده و خارج از خانه دچار تبعيض ميشوند، مشكلاتي برايشان به وجود ميآيد كه اين تبعيض ميتواند براي برنامه كنترل كشوري تهديد به حساب آيد. اين افراد به هر حال دچار تبعيض هستند، اگر آنها نتوانند جايگاهشان را در جامعه بيايند و از حقوق شهروندي برخوردار نشوند، به حاشيه ميروند و چرخش ويروس نميتواند به راحتي كنترل شود. يكي از سياستهاي سازمان جهاني بهداشت، بالا بردن اعتماد به نفس افراد مبتلاست، توانمندسازي اين افراد به كنترل عدم انتقال ويروس به ديگران كمك ميكند.
بر اساس آخرين برآورد شهريورماه سال جاري از اول برنامه كنترل تا شهريورماه 116 نفر كودك شش تا 18 سال به ثبت رسيدهاند. در كشورهايي كه اپيدمي گسترده است اين مساله چالش جدي است اما در ايران فعلا زياد مهم نيست. در حال حاضر اولويتهاي ديگري داريم كه به آن ميپردازيم، الگوي انتقال استفاده از سرنگ و سوزن مشترك در مصرفكنندگان تزريقي مواد از مشكلات مهم است. صداقت در پاسخ به اينكه آيا هنوز الگوي انتقال به موج سوم (ارتباط جنسي) تغيير يافته است يا خير، گفت: هنوز جهشي نداشتهايم، اما با توجه به تجربيات ديگر كشورها ثابت شده كه رفتارهاي پرخطر با يكديگر همپوشاني دارند. نميتوانيم پيشبيني كنيم الگوي انتقال ممكن است در حال تغيير باشد. بايد در خصوص انتقال از روابط جنسي محافظت نشده هم فكر كرد و اقداماتي را در نظر گرفت.
به همين منظور از سال گذشته ارائه خدمات آموزشي به همسران مصرفكنندگان مواد مخدر به طور جدي توسط هلالاحمر آغاز شد. در فاز اول 20 شهر اين طرح را به اجرا گذاشتند كه ستاد مبارزه با مواد مخدر و سازمان زندانها نيز همكاري داشتند. در سالجاري فاز دوم اين طرح در كل كشور اجرا ميشود.
چهار مركز نيز به شكل پايلوت خدمات مشاوره و كاهش آسيب ويژه زنان ارائه ميدهد، زنان در معرض خطر و زنان مصرفكننده مواد مخدر گروههاي تحت آموزش هستند. كليه پرسنل اين مراكز زن هستند اين تجربهاي است كه هيچ يك از كشورهاي منطقه نداشتهاند و اولين تجربه در ايران است.
رئيس اداره ايدز در خصوص اينكه آيا در اين گروه زنان تنفروش نيز قرار دارند، گفت: اطلاعاتي در مورد اين گروه از زنان نيست، اما از آنجايي كه فرضيه عوامل ايجادكننده مشترك هستند، اين خدمات به زنان در معرض خطر ارائه ميشود.
صداقت با تاكيد بر كمبود اعتبارات در خصوص مشكل عدم بيمه بيماران اچآيوي مثبت نيز اعلام كرد: از آنجايي كه اعتبارات بسيار محدود است درخواست داريم سازمانها و مراجع قانونگذار اعتبار بخش سلامت را بيشتر كنند. بر اساس برآورد انجام شده ما دو برابر بودجه مصوبه و تخصيص داده شده نياز به بودجه داريم. حجم زيادي از بودجه صرف دارو ميشود. اعتباري براي بحث حمايتي نداريم. از طرفي وظيفه مستقيم براي حمايت اجتماعي و خدمات حمايتي براي وزارت بهداشت تعريف نشده است. كليه گروههاي آسيبپذير از سوي وزارت رفاه و سازمانهاي ذيربط حمايت اجتماعي دريافت ميكنند، اگر كميته راهبردي فعالتر شود اين افراد ميتوانند جزء گروههاي آسيبپذير قرار بگيرند. زيرا هزينههاي مختلفي به اين افراد و خانوادههايشان تحميل ميشود، هرچند كليه خدمات سرپايي اين بيماران رايگان است. ايران اولين كشور در منطقه است كه چنين برنامهاي را به اجرا درآورده، داروهاي اين بيماران نيز رايگان و موجود است.
وي در خصوص مشكلات دارويي بيماران اچآيوي مثبت گفت: در يك مقطعي اين مشكل پيش آمد اما اين مشكل با همكاري معاونت سلامت و پيشگيري كاملا حل شد.
صداقت در خصوص خدمات بستري به بيماران اچآيوي مثبت با اعلام اينكه اعتبار خاصي براي ارائه خدمات بستري به بيماران نداريم، گفت: از سوي ديگر طرح خودگرداني بيمارستان نيز در حال اجراست. همكاران ما در تلاش هستند و اين بيماران را به بيمارستانهاي دانشگاهي معرفي ميكنند تا به طور رايگان يا تخفيف زياد مشكلاتشان حل شود. البته اين موضوع بايد در قالب برنامه به اجرا درآيد. در حال حاضر در استانها با هماهنگي درون استاني تجربيات خوبي داشتيم. در برخي استانها موضوع بيمه حل شده است.
حمايت از بيماران سبب مهار چرخش ويروس و كنترل آن ميشود. بايد به اين نكته توجه داشت كه اين ويروس نيست كه بيمارش را انتخاب ميكند، ويروس در هر منطقه و استاني وجود دارد و اين فرد است كه با مبادرت به رفتارهاي پرخطر ويروس را انتخاب ميكند. اگر رفتارهاي پرخطر باز شود به رفتار كمخطر تبديل ميشود. در اين حوزه رسانهها ميتوانند با اطلاعرساني باورهاي غلط را تغيير دهند.
سه شنبه 30 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 358]