واضح آرشیو وب فارسی:مهر: سهم ايران در واردات و صادرات كمتر از يك درصد است
ساري - خبرگزاري مهر : عضو هيئت علمي گروه اقتصاد بازرگاني دانشگاه مازندران گفت: بر اساس آخرين آمارهاي ارايه شده توسط سازمان تجارت جهاني، سهم ايران در صادرات و واردات جهاني كالا كمتر از يك درصد است.
به گزارش خبرنگار مهر، دكتر سعيد راسخي بعد از ظهر دوشنبه در سمينار بررسي نقش ايران در اقتصاد جهاني كه به مناسبت روز ملي صادرات در دانشگاه مازندران برگزار شد، افزود: با توجه به نيازهاي متنوع بشري و پراكندگي جغرافيايي امكانات اقتصادي، تجارت خارجي جزء لاينفك اقتصاد جهاني است.
وي با بيان اينكه به عقيده بسياري از اقتصاددانان، تجارت خارجي موتور رشد اقتصادي به شمار مي رود، افزود: به رغم اينكه سهم نفت و گاز در صادرات ايران قابل ملاحظه است ولي در بخش صادرات و واردات جهاني اين سهم ناچيز است از اين رو توسعه صادرات غير نفتي، نيازمند تلاش بيشتر است.
وي عنوان كرد: در اين ميان، گروه محصولات سوختي و معدني بيشترين سهم را از صادارت و گروه كالاهاي كارخانه اي بيشترين سهم را از واردات كشور دارا هستند.
راسخي همچنين سهم كشور در صادرات و واردات جهاني خدمات را كمتر از نيم درصد دانست و افزود: در اين ميان، خدمات حمل و نقل بالاترين سهم را از صادرات خدمات و خدمات مسافرتي بالاترين سهم را در واردات خدمات به خود اختصاص مي دهند.
عضو هيئت علمي گروه اقتصاد نظري دانشگاه مازندران با اشاره به اينكه اين جايگاه با توجه به ظرفيت هاي اقتصادي ايران و پذيرش استراتژي توسعه صادرات در خور و شايسته كشور نيست، اظهار داشت: در حال حاضر عمده كالاهاي صادراتي مبتني بر نفت و گاز يا مربوط به خام فروشي است در حاليكه با فرآوري محصولات مي توان به ارزش افزوده بالاتري دست يافت.
به گفته وي همچنين با شناسايي امكانات و مزيت ها و رفع موانع بر سر راه توليد و صادرات مي توان درآمدهاي بيشتري در مقايسه با صادرات نفت به دست آورد.
راسخي نگاه كوتاه مدت را مترادف با از دست رفتن بازارهاي هدف و كاهش بيشتر سهم ايران در بازارهاي جهاني دانست افزود: اگر استراتژي تجارت خارجي توسعه صادرات است بايد ساير سياست هاي اقتصادي در راستاي اين استراتژي طراحي و اجرا شوند.
وي همچنين ارتقاي تكنولوژي توليد را زمينه ساز دستيابي به رقابت پذيري و ارزش افزوده بالاتري در صادرات محصولات بيان كرد و گفت: گروه محصولات پويا كه بالاترين رشد صادرات كشورهاي پيشرفته صنعتي را به خود اختصاص داده اند نتيجه بارز بهره گيري از اين شيوه است.
راسخي به لزوم برنامه ريزي براي صادرات كالا و خدمات مبتني بر هر دو مزيت نسبي و رقابتي اشاره و خاطرنشان كرد: با استفاده از اين استراتژي مي توان از گرفتاري كشور در دام تقسيم كار بينالمللي جلوگيري كرد.
وي تعامل بيشتر با كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه، جذب بيشتر سرمايه گذاري مستقيم خارجي به ويژه در صنايع كارخانه اي، نوآوري به جاي توليد صرف، به كارگيري ظرفيت هاي همگرايي هاي اقتصادي همچون اكو، گروه دي هشت و سازمان كنفرانس اسلامي، ارتقاي كمي و كيفي مخارج تحقيق و توسعه با محوريت دانشگاه ها را از ديگر موارد شايان توجه در زمينه صادرات برشمرد.
دوشنبه 29 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]