واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: توافقنامه امنيتي آمريكا - عراق (صوفا) در ابهام!
بغداد - تاكنون تمامي نشست هاي رهبران عراق و نهادهاي رسمي تصميم گيرنده در اين كشور در خصوص توافقنامه امنيتي با آمريكا معروف به "صوفا" به در بسته خورده است.
به گزارش ايرنا، كارشناسان براين باورند كه موضع اخير آيت الله "سيد علي سيستاني" رهبري ديني عراق كه تلويحا خواستار به همه پرسي گذاشتن توافقنامه بعد از تصويب آن در مجلس نمايندگان عراق شده بود، بر پيچيدگي تصميم گيري در قبال صوفا، در بغداد افزوده است.
تظاهرات شنبه گذشته صدها هزار نفري شهروندان عراقي در بغداد عليه توافقنامه امنيتي، بيش از پيش سرنوشت توافقنامه امنيتي با آمريكا را ابهام انگيز كرده است.
به ويژه كه "مقتدا صدر" روحاني ضد اشغال عراق كه داراي 30 كرسي در مجلس نمايندگان عراق است، از تعبير "خائن" براي اعضاي مجلس نمايندگان در صورت تصويب اين توافقنامه، به كار برده و صوفا را در صورت تصويب لكه ننگي بر پيشاني عراق خوانده بود.
موضع يك ماه قبل "نوري المالكي" نخست وزيرعراق نيز كه از خود در امضاي توافقنامه امنيتي با آمريكا، سلب مسووليت كرده بود و تصميم گيري در خصوص آن را به مجلس ملي به عنوان نماينده ملت عراق واگذار كرده بود ، بر كلاف سردرگم صوفا افزوده است.
در طول يك هفته گذشته با وجود برگزاري نشست هاي فشرده رهبران عراق براي رسيدن به ديدگاه قطعي در خصوص توافقنامه صوفا، همه اين نشست ها با شكست مواجه شده و هيچ تصميمي تاكنون اتخاذ نشده است.
شوراي اجرايي كشور متشكل از نخست وزير و شوراي رياست جمهوري (1+3) و شوراي سياسي امنيت ملي نيز در دو نشست جمعه گذشته و ديشب يكشنبه همگي به بن بست كشيده شده و اين نهادهاي تصميم گيرنده در عراق از اتخاذ تصميم درباره صوفا خودداري مي كنند.
نشست ديشب شوراي سياسي امنيت ملي يكي ازمهمترين اين نشست ها بود كه تمامي رهبران عراق از جمله "جلال طالباني" رييس جمهوري و دو معاون وي، نخست وزير و معاونين اش،
"محمود المشهداني" رييس مجلس نمايندگان و دو نايبش، "مسعود بارزاني " رييس منطقه كردستان و رهبران فراكسيون هاي مجلس عراق حضور داشتند.
از نشست هاي مهم ديگر، نشست ائتلاف يكپارچه ملي به عنوان بزرگترين و مهم ترين فراكسيون مجلس كه دولت را دراختيار دارد، ساعاتي بعداز تظاهرات صد هزار نفري بغداد است كه با حضور نخست وزير و جمعي از وزيران دولت عراق تشكيل شد.
اين نشست به جاي اينكه گشايشي در بحران باشد، بر پيچيدگي بحران صوفا افزود. زيرا مشخص شد كه بسياري از اعضاي ائتلاف يكپارچه ملي ملاحظات مختلفي درباره صوفا دارند كه ماحصل آن اين است كه ائتلاف خواستار انجام اصلاحات و بازنگري در توافقنامه است.
ديگر فراكسيون هاي مهم مجلس مانند كردها و جبهه توافق عرب هاي سني نيز در خصوص صوفا نشست هايي داشته اند كه غير از كردها كه به طور ضمني توافقنامه را پذيرفته اند، جبهه توافق عرب هاي سني اعلام كرده است كه نسبت به پاره اي از بندها ملاحظات دارد.
قرار است در ادامه اين مشورت ها و نشست ها ، فردا سه شنبه دو نشست مهم در بغداد برگزار شود كه يكي مربوط به هيات دولت و ديگري شوراي سياسي امنيت ملي است كه سومين نشست اين شورا در كمتر از يك هفته مي باشد.
"نصير العاني" رييس ديوان رياست جمهوري عراق به روزنامه دولتي "الصباح " گفته كه قرار است در اين دو نشست هيات دولت و شوراي سياسي ديدگاه خود را درخصوص صوفا قبل ازاين كه توافقنامه به مجلس نمايندگان ارسال شود، اعلام كنند.
اكنون اين سووال مطرح است كه آيا هيات دولت و شوراي سياسي امنيت ملي عراق، موضع خود را فردا در پذيرش يا رد صوفا اعلام مي كنند يا خير و يا به مواضع بينابين اكتفا خواهند كرد.
آنچه از فضاي عمومي عراق احساس مي شود، در شرايط فعلي و با توجه به اينكه انتخابات شوراهاي استان ها در عراق در پيش است، هيچ طرفي اكنون حاضر نيست ريسك اعلام موضع قاطع درقبال صوفا را بپذيرد و به آينده سياسي خود لطمه بزند.
حتي اگر دولت و شوراي سياسي امنيت ملي توافقنامه را بپذيرند، كلاف گره خورده صوفا گشوده نمي شود زيرا فصل الخطاب تصميم گيري در خصوص صوفا مجلس نمايندگان عراق است .
روزنامه دولتي الصباح امروز نوشت: اگر صوفا به مجلس ملي عراق ارسال شود، انتظار نمي رود به تصويب نمايندگان برسد.
اين روزنامه آورده است: با توجه به مخالفت هاي اغلب فراكسيون ها با صوفا و با توجه به اينكه تصويب توافقنامه امنيتي بايد بر اساس اكثريت آرا باشد، انتظار نمي رود توافقنامه در مجلس در چنين شرايطي به امضا برسد.
در چنين فضايي اكنون حرف و حديث ها از به همه پرسي گذاشتن توافقنامه در عراق، در حال اوج گيري است.
برخي از تشكل هاي عشاير و مردمي نيز به صراحت خواهان همه پرسي صوفا شده اند اند كه از جمله آنها مجلس اعيان استان ميسان است.
برخي از رسانه هاي عراق نيز اخيرا نظرسنجي هايي انجام داده بودند كه در همه آنها، مردم عراق خواستار به همه پرسي گذاشتن توافقنامه امنيتي با آمريكا شده بودند.
اعتقاد بر اين است كه اگر سرنوشت توافقنامه امنيتي باآمريكا به همه پرسي عمومي كشيده شود، بايد به روح صوفا فاتحه خواند.
در مجلس نمايندگان عراق نيز اخيرا بارها صداي همه پرسي به عنوان بهترين راه حل براي خروج از بحران صوفا به گوش رسيده است.
در هر حال با وجود فشار شديد آمريكايي ها براي امضاي توافقنامه در بغداد به نظر نمي رسد در روزها و هفته هاي آينده اميدي به امضاي اين توافقنامه وجود داشته باشد به ويژه كه ضديت با صوفا روبه افزايش است .
خاورم 1770/2291**1368
دوشنبه 29 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 227]