تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):براستى كه اين زبان كليد همه خوبيها و بديهاست پس سزاوار است كه مؤمن بر زبان خود م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827906248




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تبليغ ديني در فضاي مجازي؛ آسيب‌ها و ظرفيت‌ها/ 26تغيير نگرش غرب به اسلام با تبليغ دين در فضاي مجازي محقق مي‌شود


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تبليغ ديني در فضاي مجازي؛ آسيب‌ها و ظرفيت‌ها/ 26تغيير نگرش غرب به اسلام با تبليغ دين در فضاي مجازي محقق مي‌شود
گروه وبلاگ و IT: فضاي مجازي زمينه انتشار گسترده پيام‌هاي ديني را براي مخاطبان جهاني فراهم كرده‌است به گونه‌اي كه تغيير نگرش غرب به اسلام با تبليغ صحيح و اصولي دين در اينترنت محقق مي‌شود چراكه فضاي مجازي در امتداد دنياي واقعي و گاه فراتر از آن در حركت است.
تبليغ شاخه‌اي از ارتباطات است كه مي‌توان آن را در رساندن پيام به كمك هر وسيله ممكن خلاصه كرد اما بروز آن در دين اسلام با هويت اين مكتب ارتباط پيدا مي‌كند به نحوي كه روح كلي دين است كه آموزش و امر ‌به معروف و نهي ‌از منكر و حتي جهاد جلوه‌هاي مختلف آن به شمار مي‌رود.

پيچيدگي تبليغ در جهان حاضر را از ابعاد مختلف مي‌توان بررسي كرد؛ يكي از اصلي‌ترين محورهاي اين پيچيدگي تحول شگرف وسائل ارتباطي در قرن جديد است و به دليل اتكاي كامل تبليغ بر وسائل ارتباطي هرچه اين ابزارها كمال بيش‌تري يافته‌اند، تبليغ نيز امكانات و افق‌هاي جديدي پيش روي خود داشته است.

بهترين دستاوردهاي وسايل جديد ارتباطي براي تبليغ، سرعت و مداومت انتشار پيام تبليغي و فراگير بودن آن براي مخاطبان در سطح جهان و فراهم آمدن شكل‌ها و قالب‌هاي كاملاً متنوع براي بيان و القاي يك مطلب واحد است.

مطالعه راه‌هاي نفوذ در افكار عمومي و ارزيابي ميزان و نحوه تأثير هريك از ابزارهاي نفوذ به‌طور مستقيم يا غيرمستقيم به تبليغ مربوط مي‌شود و اصولاً به‌عنوان يك ركن اصلي در تغيير افكار عمومي در كنار عواملي ديگر مانند فرهنگ خانواده، رهبري حوادث مهم، شايعه و غيره درج شده است كه اغلب هرجا سخن از نفوذ در افكار عمومي مي‌شود نام تبليغ تداعي مي‌شود و برعكس.

گسترش اينترنت در جامعه اسلامي

يكي از حقايقي كه مانع گسترش اينترنت به‌عنوان يكي از موثرترين ابزارهاي تبليغ دين در كشورهاي اسلامي شده، تفوق مطالب اينترنتي انگليسي زبان است.

هرچند كه موضوعات عربي زبان رو به ازدياد است و نرم‌افزارهاي موجود عربي براي استفاده از شبكه ارتقا يافته‌اند، كاربراني كه انگليسي صحبت نمي‌كنند در توانايي براي دستيابي به منابع اينترنتي عقب مي‌مانند.

با اين وجود تعداد پايگاه‌هاي اينترنتي سازمان‌هاي اسلامي محلي كه از زبان محلي براي ارائه منابع به غيرانگليسي زبان‌ها استفاده مي‌كنند، رو به افزايش است.

همچنين در كشورهاي اسلامي خصوصاً كشور ما در مورد مخاطب، خواست، سليقه، گرايش و نياز او كمتر به‌طور جدي مطالعه مي‎شود، اما «در دنياي امروز مطالعه در مورد مخاطبان، بخش قابل توجهي از بودجه‎هاي جاري رسانه‎ها را جذب مي‎كند و مؤسسات با سابقه با ديد علمي و جدي به اين مقوله مي‌پردازند.»(قاضي‌زاده، 1387)

از نقطه‌نظر تاريخي نيز، پيامبر اسلام روش‌هاي مختلفي را براي آشنا كردن مردم و جوامع با دين اسلام به‌كار برده است؛ در عصر حاضر نيز از فناوري، راديو، نوارهاي صوتي و تلويزيون به‌طور گسترده براي انتشار قرآن، حديث و تعاليم اسلامي در سراسر دنيا استفاده مي‌شود.

بنابراين با توجه به اينكه اينترنت به‌عنوان پديده‌اي مقرون‌به صرفه و سريع‌ترين روش ارائه دانش، اطلاعات و اخبار در دنيا ظهور كرده است، مي‌تواند به‌عنوان ابزار مناسبي براي نشر عقايد و مذهب اسلامي به‌كار رود.

علاوه بر آن مسلمانان در اين فضا به‌سادگي مي‌توانند به غير مسلمانان روش زندگي را بياموزند و تلقي صحيح از اسلام را در ديدگان غرب عوض كنند، البته بايد افزود كه اين مزيت در صورت بي‌توجهي مي‌تواند تهديدي براي بعد تربيتي و اخلاقي جامعه اطلاعاتي نيز محسوب ‌شود.

تبليغ دين در اينترنت

بايد در نظر داشت كه نمي‌توان براي فضاي مجازي متولي خاصي را معرفي كرد و يا فعاليت‌ها را كنترل كرد اما مي‌توان هنجارهايي را براي كاربران در استفاده از آن قرار داد؛ امروزه به موازات شيوه‌هاي مرسوم تبليغ ديني، فضاي مجازي در اين مهم رقابت گسترده‌اي را با اين شيوه‌ها آغاز كرده ‌است لذا بايد به تبليغات و فعاليت ديني كه نتيجه آن پرورش ديني است، در فضاي حقيقي توجه بيشتري داشت.

«در محيط سايبر توصيه مي‌شود مسئولان ديني تربيت خودمدارانه را ترويج دهند كه اصطلاح لاتين آن قدرت نه گفتن است»(اشپيگلمن شاي‌لي) بنابراين در محيط سايبر راهنمايي و ارشاد مهم است نه تعيين تكليف، و الزام، «اصولا آن جايي كه حق انتخاب افزايش پيدا مي‌كند فقط راهنمايي مهم است اما وقتي حق انتخاب محدود است، الزام معني‌دار مي‌شود.»(آشنا، 1385)

در حال حاضر فعاليت هزاران وب‌سايت ديني و مذهبي كه اطلاعات مرتبط با مذاهب را در دسترس عموم مردم دنيا قرار مي‌دهند، شبكه‌اي از وبلاگ‌ها، فروم‌ها يا تالارهاي گفت‌و‌گو كه در آن‌ها به سوالات مردم پاسخ داده مي‌شود باعث شده است مردم به منابع و كتب مقدس ديني دسترسي راحت‌تري داشته باشند و كنترل اين فضاها كه محتواي وسيع ديني توليد مي‌كنند تنها از راه همان تربيت خودمدارانه حاصل مي‌شود.

«از سوي ديگر در رويكرد تعاملي كه در اين فضا مورد اهميت است، نه تنها بايد به كميت مخاطبان پيام‌هاي توليدي توجه شود بلكه بايد به تعداد نظرات و چگونگي آنها از سوي مخاطب توجه شود.»(آشنا، 1384) پس در رويكرد تعاملي از شيوه‌هاي سنتي تبليغ ديني كه به‌صورت متكلم وحده و بدون نيازسنجي مخاطب و براساس خواسته‌ها و سليقه‌هاي مبلغ بود گذر كرده و با توجه ‌به بازخوردهاي كاربران در مورد پيام‌ها به بازسازي پيام ديني مي‌پردازيم. اگر دين اسلام كه دين حق است به شايستگي تبليغ نشود، افكار و عقايد باطل بر فكر و قلب انسان‌ها چيره مي‌شود از اين‌رو مكتب اسلام مانند ديگر مكاتب براي جذب افراد جديد نياز به تبليغ و بيان زيبايي‌هاي خود دارد.

شكي نيست كه امروزه براي تأثيرگذاري تبليغات دين اسلام، بايد از ادبيات و رسانه روز كه اينترنت است، استفاده كرد. انتقال پيام ديني در اينترنت با در نظر گرفتن ماهيت جهاني مي‌تواند موجب تغيير نگرش غرب به اسلام و تبديل آن به گفتمان صلح‌جويانه شود. رسيدن به اين هدف در سايه انتشار سريع و صحيح اطلاعات ديني و تبليغ آن در فضاي مجازي محقق مي‌شود. همچنين توجه به مخاطب، ضعف‌ها و موانع امروزي در ارائه تبليغات ديني بسيار ضروري است و بايد قبل و در حين برنامه‎‌سازي و برنامه‎ريزي از طريق فرآيند پژوهش علمي از مشاركت و نظرات مخاطبان در بهتر شدن برنامه‎ها استفاده شود.

منابع:

- شاي لي، اشپيگلمن رابطه مذهب اسلام و گسترش اينترنت

- سيد عبدالرسول علم الهدي، تبليغات و فعاليت‌هاي ديني در اينترنت

- عاملي، سيدسعيدرضا، 1387، رويكرد دين به فضاي مجازي

- آشنا، حسام‌الدين، 1385، جامعه اطلاعاتي؛ چالشي نو براي اسلام گرايان، نامه دين و ارتباطات، شماره سوم

- قاضي‌زاده، علي‌اكبر، ملاحظاتي در باب مخاطب و ويژگي‎هاي فردي و اجتماعي آن، نشريه پژوهش و سنجش، ش 26. ص 98

- كرمي، صابر، 1387، تبليغ؛ روح كلي اسلام

- سلطاني، ايرج، نقش پژوهش در مخاطب‌شناسي، نشريه پيام مديران، ش 9 و 10، ص 5
 دوشنبه 29 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن