واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: واردات 68 ميليارد دلاري ايران
سرمايه: در حالي كه عده اي از كارشناسان اقتصادي در ايران ميزان واردات را بيش از 72 ميليارد دلار در سال 87 برآورد كرده اند، مراكز اقتصادي و مطالعاتي معتبر جهاني، اين واردات را بين 67 تا 75 ميليارد دلار تخمين زده اند.نكته حائز اهميت آن است كه اگرچه طبق پيش بيني واحد اطلاعات اكونوميست تراز تجاري ايران جز سال 87 كه رقم 2/33 ميليارد دلاري را ثبت خواهد كرد در سال هاي بعد از آن روند صعودي خواهد داشت، اما به خاطر روند نزولي كاهش قيمت نفت كه درآمد ارزي ايران را حدود 54 ميليارد دلار در سال جاري كاهش خواهد داد،
ممكن است اقتصاد ايران با كسري بودجه ارزي مواجه شود و قادر به تامين منابع مورد نياز واردات بيش از 70 ميليارد دلاري نباشد و در نتيجه دولت بايد واردات كالاهاي غيرضروري و لوكس مانند خودرو، ميوه، آبميوه، مبلمان و... را كاهش دهد.
واحد اطلاعات اكونوميست پيش بيني خود در خصوص واردات ايران در سال جاري را با بيش از 9 ميليارد دلار افزايش معادل 67 ميليارد و
800 ميليون دلار اعلام كرده است.
اكونوميست در گزارش ماه سپتامبر خود ميزان واردات ايران در سال گذشته را 56 ميليارد و 600 ميليون دلار برآورد و پيش بيني كرد اين شاخص در سال جاري به 67 ميليارد و 800 ميليون دلار خواهد رسيد.
به اعتقاد اكونوميست واردات ايران سال به سال افزايش خواهد داشت به طوري كه در سال 88 واردات
71 ميليارد دلاري و در سال 89 واردات 72 ميليارد و 800 ميليون دلاري براي كشور به ثبت خواهد رسيد كه با تدوام روند صعودي اين شاخص در سال 1390 معادل 75 ميليارد و 700 ميليون دلار خواهد بود.
سال 1391 سالي است كه رقم 78 ميليارد و 900 ميليون دلار براي مجموع واردات ايران به ثبت خواهد رسيد كه نسبت به سال 86 افزايش 23 ميليارد و 300 ميليون دلاري نشان مي دهد.
با توجه به پيش بيني هاي انجام شده در خصوص صادرات و واردات ايران طي سال جاري و سال هاي آتي، متوجه مي شويم طي سال 87 تراز تجاري ايران به 45 ميليارد و 700 ميليون دلار خواهد رسيد كه بالاترين ميزان طي دهه كنوني بوده و خواهد بود.
اين در حالي است كه در گزارش پيشين اين ميزان 53 ميليارد و 300 ميليون دلار پيش بيني شده بود كه كاهش هفت ميليارد و 600 ميليون دلاري را نشان مي دهد.
به اعتقاد اكونوميست كاهش 12 ميليارد و 500 ميليون دلاري تراز تجاري ايران در سال 88 را به 33 ميليارد و 200 ميليون دلار خواهد رساند كه دليل اصلي چنين كاهشي نزول صادرات از 113 ميليارد و 500 ميليون دلار به 104 ميليارد و 200 ميليون دلار اعلام شده است.
در سال 89 تراز تجاري ايران معادل 43 ميليارد و 300 ميليون دلار خواهد بود كه با 10 ميليارد و 700 ميليون دلار افزايش در سال 1390 به 54 ميليارد دلار خواهد رسيد.
پيش بيني شده طي سال 1391 تراز تجاري 55 ميليارد و 500 ميليون دلاري براي كشور به ثبت برسد.
اين در حالي است كه به نظر مي رسد برآورد ميزان صادرات ايران ظرف چند سال آينده بر مبناي بهاي نفت قبل از سقوط آن بوده است و اكنون با سقوط بهاي نفت و به نصف رسيدن آن ظرف سه ماه به نظر مي رسد كه تراز تجاري ايران ظرف سال جاري و چند سال آينده شكل ديگري به خود بگيرد و در صورت كاسته نشدن از ميزان واردات حتي ممكن است تراز تجاري منفي نيز شود.
دو روز پيش محمود بهمني رئيس كل بانك مركزي به كاهش 54 ميلياردي درآمد ارزي از محل صادرات نفت در سال جاري اشاره كرد كه اثر مستقيم كاهش بهاي اين كالا به علت سقوط تقاضا براي آن در بازارهاي جهاني است.
به اين ترتيب بر ميناي سخنان بهمني اگر فكري به حال روند واردات كشور نشود تراز تجاري ايران در سال جاري با احتساب كاهش 54 ميليارد دلاري درآمد نفتي، منفي هشت ميليارد و 300 ميليون دلار خواهد بود.
بهمني در صحبت هاي دو روز پيش خود راهكارهايي را براي مقابله با كاهش درآمد ارزي نظير كاهش واردات و افزايش صادرات غيرنفتي پيشنهاد كرد: «راهكارهايي كه براي اجراي موفق آنها بايد سياست هاي جاري دولت از جمله سياست هاي پولي و مالي دولت در زمينه تزريق پول به اقتصاد كشور و تلاش در جهت افزودن ارزش ريال در مقابل ارزهاي ديگر تغيير كند. »
ارزش ريال در مقابل ارزهاي ديگر از مسائل ديگري بود كه بهمني در سخنان خود به آن اشاره كرد و گفت: به هر طريق ممكن بحث غيرواقعي نرخ ارز را مختومه كرديم و اجازه نداديم اين اتفاق بيفتد.
اكنون با وضعيت به وجود آمده در عرصه درآمد ارزي و نرخ بالاي تورم در كشور كاهش ارزش ريال در مقابل ارزهاي ديگر در جهت تشويق و تقويت صادركنندگان و افزايش رقابت پذيري كالاهاي ايراني مي تواند اقدامي باشد كه بررسي آن مورد توجه قرار بگيرد.
دوشنبه 29 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 288]