تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):از دنیای شما سه چیز محبوب من است: 1- تلاوت قرآن 2- نگاه به چهره ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829657724




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

اقتصاد - پسته ايران قرباني بيماري هلندي


واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: اقتصاد - پسته ايران قرباني بيماري هلندي


اقتصاد - پسته ايران قرباني بيماري هلندي

ايران، بزرگ‌ترين توليدكننده پسته جهان، امسال احتمالا به دليل يكي از بدترين برداشت‌هاي اين محصول در تاريخ جمهوري اسلامي، مقام خود را به ايالات متحده واگذار مي‌كند.پسته، اصلي‌ترين كالاي صادراتي ايران خارج از بخش نفت است كه سال گذشته بيش از يك ميليارد دلار براي ايران درآمد به ارمغان آورد. اين محصول در استان خشك كرمان كه ۱۴۰ هزار پسته‌كار دارد، باعث اشتغال‌زايي فراوان است. بر اساس گزارش‌ها، هواي بسيار سرد در زمان جوانه زدن درخت‌هاي پسته در ماه آوريل (فروردين) ضربه‌اي كاري به محصول سال ۲۰۰۸ وارد كرد. كشاورزان مي‌گويند اين محصول در مقايسه با ركورد سال پيش كه ۲۸۰ هزار تن ثبت شده است، ۷۵ درصد كاهش خواهد داشت. به گفته پسته‌كاران استان كرمان، كمبود محصول باعث بالا رفتن قيمت پسته شده است، اما اين افزايش قيمت جبران‌كننده اين كمبود نيست. محصول بد پسته امسال در پي كم آبي شديدي خواهد بود كه ايران را وادار به واردات ميليون‌ها تن گندم و رويارويي با مشكل كمبود برق در اين چهارمين توليدكننده بزرگ نفت خام جهان كرده است. بهروز آگاه، كه پدربزرگش پيشگام صادرات پسته خندان در دهه ۱۹۳۰ به شمار مي‌رود، در اين باره گفت: «ما هيچ وقت چنين افتي در ميزان محصول نداشته‌ايم. براي پسته‌كاران ايران، اين يك بحران است.» آگاه انتظار دارد درآمد صادرات پسته به ۳۵۰ تا ۴۰۰ ميليون دلار كاهش يابد و سرمازدگي امسال نيز بر محصول سال آينده ميلادي تاثير منفي بگذارد. گرچه اكنون قيمت پسته در بازارها پس از يك دوره ركود بالا رفته است، تورم دو رقمي سالانه ۲۷ درصد و افزايش هزينه‌ها از سود پسته‌كاران به شدت مي‌كاهد. در اين ميان، ثبات نسبي ريال ايران در برابر دلار آمريكا نيز باري را از دوش فروشندگان پسته در خارج از اين كشور برنداشته است. مهدي آگاه، عموي بهروز و يكي از اعضاي هيات مديره صنف پسته ايران، معتقد است: اقتصاد ايران مبتلا به بيماري هلندي است. در بيماري هلندي، ارزش يك ارز بر اثر صادرات فراوان نفت يا گاز بالا مي‌رود و به توان ديگر بخش‌ها براي رقابت در سطح بين‌المللي ضربه مي‌زند. مهدي آگاه با اشاره به يكي ديگر از اقلام صادراتي ايران گفت: «صنعت قالي‌بافي همين الان هم بازي را به بيماري هلندي باخته است.»

پسته، قرباني جذابيت نفت
به گفته سعيد ليلاز، تحليلگر اقتصادي در تهران، واردات ايران نسبت به صادرات غيرنفتي آن رشد سريع‌تري دارند و اين موضوع باعث مي‌شود كه كشور به قيمت نفت حساس‌تر شود. قيمت نفت كه در ماه ژوئيه ۱۴۷ دلار در هر بشكه بود، اخيرا در اثر بحران اقتصادي جهاني به زير ۹۰ دلار رسيده است. ايران براي تامين بودجه خود و پرداخت قيمت فزاينده كالاهاي وارداتي، به درآمد حاصل از نفت تكيه فراوان دارد. پيش‌بيني شده است كه واردات كالا به ايران در بين سال‌هاي ۲۰۰۵ و ۲۰۱۰ دو برابر شود و به ۸۳ ميليارد دلار برسد. ليلاز در گفت‌وگو با خبرگزاري «رويترز» گفت: «ما اكنون نسبت به ۱۰ سال قبل، سه برابر بيشتر به درآمد نفت متكي هستيم و اين تغيير بسيار بزرگي است.»
صندوق بين‌المللي پول در ماه اوت گذشته در گزارشي هشدار داد: در صورتي كه قيمت نفت تا ۷۵ دلار كاهش يابد، ممكن است مازاد حساب جاري ايران در ميان مدت به كسر بودجه سوق يابد. اما براي پسته‌كاران ايراني، مهم‌ترين مسئله در حال حاضر، كمبود محصول امسال در شرايطي است كه تقاضا براي آن از سوي مشتريان جديد در كشورهايي چون چين و روسيه افزايش يافته است. معمولا در فصل برداشت در ماه سپتامبر در باغ‌هاي بزرگ پسته از صدها كارگر عمدتا افغان استفاده مي‌كنند، اما در اين فصل انبارها نيمه خالي است و ماشين آلات بي‌استفاده مانده‌اند. علي عليزاده، مدير يك كارگاه تميز و خشك كردن پسته در كرمان، گفت: «مجبوريم عذر كارگرها را بخواهيم.» او انتظار دارد صادرات شركتش تا حدود ۷۰ درصد افت داشته باشد.
ايران در جنگ پسته با آمريكا
اما انگار مشكل پسته در ايران كه نرخ رسمي بيكاري در آن حدود ۱۰ درصد است، كافي نبوده، كه اكنون بعدي سياسي نيز به آن اضافه شده است. بر اساس گزارشي كه پيش از اين در رسانه‌هاي ايراني منتشر شد آمده بود: احتمال دارد امسال ايالات متحده براي اولين‌بار بيش از ايران پسته توليد كند. در اين گزارش به نقل از محمدحسين كريمي‌پور، مدير كميسيون كشاورزي اتاق بازرگاني ايران،‌ آمده بود: «آمريكايي‌ها دارند از تمام ابزارهاي تبليغاتي و قدرت مالي خود براي پيروزي در اين بازار استفاده مي‌كنند.» ايالات متحده در دهه گذشته توليد خود را دوبرابر كرد و در سال ۲۰۰۷ آن را به حدود ۱۹۰ هزار تن رساند كه بخش اعظم آن در ايالت كاليفرنيا به عمل مي‌آيد. به دليل اينكه معمولا يك سال خوب پسته با يك سال ضعيف همراه است، انتظار مي‌رود كه محصول پسته كاليفرنيا در سال جاري به حدود ۱۰۰ هزار تن افت كند، اما اين باز هم از پيش‌بيني‌هايي كه براي ايران مي‌شود، بيشتر است.
ريچارد ماتويان، مدير صنف پسته غرب آمريكا، گفت: «در صورتي كه مشكل آب و هوايي رخ ندهد،‌ انتظار داريم سال آينده محصول‌مان به حدود ۱۹۵ هزار تن برسد.» در گزارشي ديگر نيز اشاره شده بود كه ايالات متحده تلاش مي‌كند «با متزلزل ساختن تجارت و بازرگاني در ايران جايگاه خود در جنگ جهاني توليد و صادرات پسته را بهبود بخشد.»
«كم‌آبي، بزرگ‌ترين مشكل»
مهدي آگاه و ديگر پسته‌كاران استان كرمان تاثير توليد پسته كاليفرنيا را آن اندازه نمي‌دانند و مي‌گويند: كمبود آب، بزرگ‌ترين عامل نگراني براي آنهاست. محسن جلال‌پور، از اتاق بازرگاني كرمان، گفت: كمبود آب كه پس از سال‌ها كاهش در ميزان بارندگي مي‌آيد، مي‌تواند ميزان محصول را شديدا كاهش دهد.
صنف پسته‌كاران اميدوار است دولت ايران از طرح انتقال توليد اين محصول به ديگر نقاط كشور كه آب بيشتري دارند حمايت و پشتيباني كند. مهدي آگاه مي‌گويد: «اگر اين كار را بكنيم... ديگر ترسي از رقابت آمريكايي‌ها نخواهيم داشت.» پسته‌كاران آمريكايي ممكن است از آب و زمين استفاده موثرتري بكنند، اما پسته‌كاران ايراني مي‌گويند پسته هيچ جا نمي‌تواند با مزه و طعم پسته آنها رقابت كند. مهدي آگاه مي‌گويد انتظار دارد ايران سال آينده دوباره مقام اول جهان را كسب كند.
 يکشنبه 28 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[مشاهده در: www.iribnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن