واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: سياست - سفر سياسي قاليباف به ژاپن
سياست - سفر سياسي قاليباف به ژاپن
شيرين افشار: محمدباقر قاليباف، شهردار تهران كه يكي از نامزدهاي احتمالي رياستجمهوري در انتخابات سال آينده محسوب ميشود، به تازگي و در سفري كه به دعوت رسمي دولت ژاپن به توكيو داشته، جلسات گفتوگوي بسياري با روزنامهنگاران و نمايندگان رسانههاي خبري بينالمللي داشته و درباره بسياري از مسائل مربوط به ايران ابراز نظر كردهاست. سفر پرسر و صداي قاليباف به ژاپن در روزهايي كه او عنوان هشتمين شهردار جهان را از آن خود كرده، گمانهزنيها براي نامزدي او در انتخابات رياستجمهوري آينده را بيشتر كرده و به نظر ميرسد مقامات ژاپني و نمايندگان رسانههاي اين كشور نيز شهردار فعلي تهران را در قامت رئيسجمهوري آينده ايران ميبينند و از اين روست كه تحليلهاي قاليباف درباره مهمترين مسائل ديپلماتيك پيش روي ايران از جمله فعاليتهاي هستهاي، تورم و مشكلات اقتصادي ايران براي آنان جذاب و قابل تامل بوده است. شهردار تهران در گفتوگو با سه رسانه معتبر ژاپني، با اشاره به همان انتخابات رياستجمهوري تاكيد كرده كه «سياستمدار خوب كسي است كه كارهاي بزرگ را با كمترين هزينه براي مردم انجام دهد و توسعه را با آرامش ملت پيش برد». قاليباف پس از بيان اينكه «رئيسجمهور بعدي ايران بايد بر بهبود اوضاع زندگي مردم عادي متمركز شود»، افزوده: «من بر اين باورم كه در دولت بعدي، هركس بر سر قدرت باشد، بايد به اقتصاد و مسائل توسعه به شكلي كه بتوان كشور را بهطور جامعي توسعه داد، توجه كند.» قاليباف كه گمان ميرود رقيب سرسختي از جناح اصولگرا در مقابل محمود احمدينژاد باشد، در ديدارش از توكيو درباره طيف وسيعي از موضوعات موضعگيري كرده، وي خواستار خروج نيروهاي آمريكايي از عراق شده و گفته كه «ابرقدرتها» بايد به نقش ايران در ثبات به منطقه اعتراف كنند، از برنامه هستهاي صلحآميز ايران دفاع و تاكيد كرده كه اين برنامه در چارچوب مقررات آژانس بينالمللي انرژي اتمي است و افزوده «فكر ميكنم بايد از كشورهايي نگراني داشت كه عضو آژانس بينالمللي انرژي اتمي نيستند و داراي تسليحات هستهاياند. ايران بايد به فعاليتهاي هستهاياش ادامه دهد و نهايت تلاش را به كار گيرد تا از طريق نظارت آژانس اقدامات اعتمادساز كاملي را انجام دهد.
وي گفته كه «تهران از گفتوگو با آمريكا آن طور كه مورد حمايت باراك اوباما است، استقبال ميكند.» به واقع قاليباف ابراز اميدواري كرده كه باراك اوباما در صورت پيروزي در انتخابات رياستجمهوري آمريكا، به آنچه درباره تمايلش به گفتوگو با ايران گفته، عمل كند. شهردار تهران به خبرنگاران گفته كه «هرگونه گفتوگويي ميان ايران و آمريكا بايد به نفع هر دو طرف و بدون هرگونه اعمال فشاري صورت گيرد» و افزوده «فكر ميكنم جامعه جهاني، جامعه ايراني و جامعه آمريكايي از چنين گفتوگويي نفع خواهند برد.» اوباما در ماههاي نخست نامزدياش براي رياستجمهوري آمريكا گفته بود كه واشنگتن بايد وارد ديپلماسي مستقيم با ايران شود و او به عنوان رئيسجمهوري حق دارد با هر كس در هر زماني و هر مكاني كه فكر كند آمريكا را ايمن نگه ميدارد، ملاقات كند.»
محمدباقر قاليباف به رسانههاي معتبر ژاپني از جمله شبكه ملي تلويزيون ژاپن (NHK)، خبرگزاري كيودو و روزنامه يوميوري ؛ توضيح داده كه ريشه تورم در ايران به سه عامل «ضعف در توليد، وابستگي به نفت و هزينههاي بالاي دولت» مربوط است و در خصوص روابط شخصياش با رئيسجمهور فعلي گفته كه «آقاي احمدينژاد رئيسجمهور كشور ماست و همه وظيفه داريم كه از وي حمايت كنيم. اما اين نكته را مورد تاكيد ويژه قرار ميدهم كه چون آقاي احمدينژاد را دوست دارم جايي كه وي اشتباه كند، حتما انتقاد خود را هم مطرح خواهم كرد. اما بايد صراحتا بگويم كه برخي رويكردهاي ايشان را در حوزه سياست داخلي و خارجي قبول ندارم. البته اين در عرصه سياست يك امر كاملا عادي است كه افراد و مديران با يكديگر اختلاف سليقه داشته باشند.» گفتوگوي خبري شهردار تهران با خبرنگاران شبكه تلويزيوني NHK بيشتر حال و هواي مباحث سياسي و اقتصادي داشته چنانكه قاليباف دو مسئله بسيار مهم در اقتصاد امروز ايران را خصوصيسازي با هدف كاهش هزينهها و همچنين جذب سرمايهگذاريهاي داخلي و خارجي براي اجراي پروژههاي مهم عنوان كرده و گفته كه «واقعيت اين است كه هماكنون شرايط اقتصادي كشور مطلوب نيست و ما به دليل تورم پديد آمده دچار مشكلاتي شدهايم.» وي در پاسخ به سوالي در مورد دلايل تورم گفته «به اعتقاد من اين تورم دو دليل عمده دارد؛ اول ضعف در توليد و ديگري وابستگي به نفت.»
قاليباف در پاسخ به سوالي در مورد نگاه خود به سياستهاي اقتصادي دولت احمدينژاد تصريح كرده كه «هر اقدام اقتصادي موافقين و مخالفيني دارد. اما بايد توجه داشت كه افزايش توليد ميتواند ضمن به حركت درآوردن چرخهاي اقتصاد كشور مشكل بزرگ اشتغال را هم حل كند. دوم اينكه بايد به سمت جذب سرمايههاي خارجي پيش رفت و سوم اينكه به هر حال دولت بايد هزينههاي خود را كم كند و اين كم كردن هزينهها تنها با كاهش تصدي دولت بر بخشهاي مختلف امكانپذير است.» شهردار تهران در پاسخ به سوال ديگر خبرنگاران NHK پيرامون سياست دولت ايران مبني بر توجه خاص به مناطق محروم گفته كه «اين رويكرد حتما سياست خوبي است اما اگر توجه دولت در راستاي توليد و اشتغال باشد حتما بسيار بهتر خواهد بود. به اعتقاد من سياستهاي فعلي در موضوعات مهم و كليدي همچون اشتغال كارآيي چنداني ندارد و ايجاد تحول در آنها ضروري است.» قاليباف در پاسخ به سوالي پيرامون پيشبيني دهمين دوره انتخابات رياستجمهوري در ايران گفته كه «حتما يك رقابت جدي و داغ را در انتخابات دهم رياستجمهوري شاهد خواهيم بود. اما در خصوص تقسيمبندي شما از فضاي سياسي ايران به دو بخش محافظهكار و اصلاحطلب بايد بگويم كه چندان موافق اين نظر نيستم. شما بايد به اين نكته توجه داشته باشيد كه در كشور ما مردم بيشتر، افراد را ميشناسند نه احزاب را. بر همين اساس به اعتقاد من كسي ميتواند اعتماد مردم را در جريان انتخابات به سوي خود جلب كند كه هم دغدغه توسعه و پيشرفت جامعه را داشته و هم روابط بينالملل را اصلاح نمايد. بنابر اين دولت آينده با هر فرد يا تفكري كه تشكيل شود نهايتا بايد اين اهداف را مد نظر قرار داده و به آن جامه عمل بپوشاند.»
قاليباف در پاسخ به اصرار خبرنگار كيودو مبني بر اينكه «فارغ از پاسخهايي ديپلماتيك و سياسي بگوييد آيا در عرصه انتخابات حاضر خواهيد شد يا خير؟» جواب داده كه «تمام احساس من اين است كه اين روزها مردم به آرامش و كشور به توسعه نياز دارد و هر كس كه بتواند اين شرايط را تضمين كند شايسته رئيس جمهور بودن است. طبيعتا اگر كسي احساس كند كه ميتواند به اين اهداف جامه عمل بپوشاند، وظيفهاش حضور در انتخابات است. اين تمام حرف دل من بود و در موضوعي به اين مهمي كه با سرنوشت ملتم مرتبط است سياسي سخن نميگويم.»
وي در پاسخ به تحليل خبرگزاري كيودو مبني بر اينكه «سه سال پيش شما را محافظهكاري تندرو ميدانستند اما حالا هم اصلاحطلبها و هم محافظهكاران تاكيد دارند كه شما يك محافظهكار يا اصولگراي معتدل و ميانهرو هستيد»، گفته «من اين تقسيمبنديها را چندان نميپذيرم. البته اين حرف شما را هم قبول دارم كه برخي سياسيون ميگويند آن زمان اشتباه كردهاند. اما اگر قرار باشد خودم را در فضاي فعلي توصيف كنم، بايد بگويم كه من فارغ از اين دستهبنديها يك انقلابي هستم، فردي هستم كه در فضاي انقلاب رشد كردهام و بنابراين در انقلابي بودن تفكرات خود شك و ترديد ندارم. معتقدم و ايمان دارم كه همين باورهاي انقلابي است كه به ما هشدار ميدهد بايد مردم را باور كرد، براي آرامششان تدبير داشت، اهل اعتدال بود، از افراط و تفريط اجتناب كرد و به توسعه كشور پايبند بود. هميشه در مسووليتهايم اينگونه فكر كردم و به همين شكل هم عملكرد خودم را در دوران دفاع مقدس، دوران خدمت به مردم در تامين امنيت كشور و حالا در شهرداري مورد ارزيابي قرار دادهام.»
قاليباف در مقابل اصرارهاي خبرنگاران ژاپني درباره شركت يا عدمشركتش در انتخابات دهمين رياستجمهوري ايران در نهايت چنين موضعگيري كرده كه «تا انتخابات هنوز فرصت زيادي مانده و من گمان ميكنم كه در اين فضاي متغير بايد كماكان منتظر اتفاقات جديد باشيم. من هم در طول ماههاي آتي شرايط سياسي را مورد بررسي و تحليل قرار داده و سپس براساس آن تصميمگيري خواهم كرد.»
يکشنبه 28 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 321]