واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: يك نشريه آمريكايي با بررسي تحولات اخير در روابط تركيه و رژيم صهيونيستي، تاكيد كرده كه تركيه در حال رو گرداندن از غرب و اسرائيل است.
به گزارش فارس، "ريچارد واكر " نويسنده صاحب نام آمريكايي در مقالهاي كه هفته نامه "امريكنفريپرس " آن را در آخرين شماره خود منتشر كرده، به بررسي روند تغيير در ديپلماسي خارجي تركيه و تيرگي روابط اين كشور با رژيم صهيونيستي و غرب پرداخته است.
واكر در اين مقاله مينويسد: از سال 1952، تركيه عضو ثابت قدم و وفادار ناتو بوده است. اما رويدادهاي اخير ثابت ميكند كه اين كشور از غرب روي برگردانده و در حال جداسازي خود از اسرائيل است. اين در حالي است كه زماني تركيه و اسرائيل همكاريهاي نزديك نظامي و اطلاعاتي با يكديگر داشته اند.
بنابراين گزارش، تركيه مدرن امروز كه در كناره شرق و غرب دنيا قرار گرفته است ديگر توسط ژنرالهاي نزديك به واشنگتن اداره نميشود. در نتيجه تركيه با رو آوردن به شرق در حال تاسيس روابط جديدي با كشورهاي اسلامي، از جمله ايران، سوريه و مصر است. و ديگر احساس نميكند كه براي عضويت در اتحاديه اروپا، بايد به دنبال راضي نگه داشتن كشورهاي اروپايي باشد و يا براي خشنودي واشنگتن، روابط خوبي با اسرائيل برقرار كند.
واكر با اشاره به روند تغيير در ديپلماسي خارجي تركيه مينويسد: "رجب طيب اردوغان "، نخستوزير تركيه، نه تنها اخيرا از فرانسه و آلمان به دليل مخالفتشان با عضويت تركيه در اتحاديه اروپا انتقاد كرده، بلكه از محكوم نمودن پي در پي اسرائيل به خاطر يورش به غزه نيز واهمه اي نداشته است.
اين گزارش با تاكيد بر حمايت مردم تركيه از مواضع نخست وزير اين كشور، ميافزايد: حمايت و دفاع اردوغان از حقوق فلسطينيان، حين يورش اسرائيل به غزه با تظاهراتهايي در سراسر تركيه نيز همراه شد.
از سوي ديگر با انتشار آخرين گزارش عفو بين الملل كه اسرائيل را به دليل ناديده گرفتن حقوق بيش از 200 هزار فلسطيني براي بهره گيري از آبهاي جاري در مناطق روستايي كرانه باختري، محكوم كرده بود، اردوغان نيز انتقاداتش از اسرائيل را آشكارتر نمود؛ اين گزارش كه مردم تركيه نيز از آن باخبر شدند، به اين نكته اشاره ميكرد كه اسرائيل ميزان آبي را كه فلسطينيان از حوزه آبي مشترك بهره برداي ميكند محدود كرده و حتي آنها را وادار به استخراج آب از مناطق تعيين شده توسط اسرائيل مينمايد.
بنابراين گزارش، اسرائيليها همچنين جمع آوري آبهاي حاصل از باران و يا چشمه ها را در كرانه باختري تحت كنترل خود دارند و ارتش اين رژيم نيز اغلب اقدام به تخريب مخازن آبهاي باراني فلسطينيان ميكند. اين در حالي است كه در برخي از مناطق كرانه باختري، شهرك نشينان حتي تا چهار برابر بيشتز از سهمشان، از آبهاي "رودخانه اردن " استفاده ميكنند.
گزارش عفو بين الملل تصريح ميكند كه فلسطينيان بدون كسب اجازه از مسئولين اسرائيلي مجاز به حفر چاههاي جديد نيستند كه البته صدور چنين جوازهايي نيز بسيار دشوار است.
اين گزارش ميافزايد: اسرائيليها 80 درصد از آبي را كه از يكي از سفرههاي آبي فلسطينيان ناشي ميشود، مصرف ميكنند.
بنابراين گزارش، در حالي كه شواهد نشان ميدهد بسياري از فلسطينيان به سختي و با مصرف حداقل مقدار آبي كه توسط سازمان بهداشت جهاني تعيين شده، زنده ميمانند، 450 هزار شهركنشين اسرائيلي كه در سرزمين فلسطينيان سكونت دارند، بيش از 3/2 ميليون فلسطيني حاضر در اين مناطق، آب مصرف ميكنند.
واكر در ادامه با اشاره به دلايل رويگرداني تركيه از رژيم صهيونيستي مينويسد: چنين مسايلي، به همراه اتفاقاتي كه در جريان يورش اسرائيل به غزه افتاد، اين انگيزه را به تركيه داد تا مانع از حضور اسرائيل در مانور جنگي ناتو شود كه قرار بود در خاك تركيه به انجام برسد. اما در پاسخ به اين اقدام تركيه، آمريكا و ايتاليا از مانور جنگي ناتو خارج شدند. در مقابل اردوغان نيز توجه چنداني به واكنش آمريكا عليه تركيه نكرد و گفت: قطعا استفاده از تانكها و به كارگيري بمبهاي فسفري در غزه، براي مردم ناگوارتر و زننده تر از انتقادات علني وي از اسرائيل بوده است.
نخست وزير تركيه همچنين تاكيد كرد: كساني كه مسئول جنايات جنگي به وقوع پيوسته در غزه هستند، ميبايست مسئوليت آن را بپذيرند.
وي با ابراز نگراني خود از ناديده گرفته شدن حقوق فلسطينيان، افزود: رفتار زننده اسرائيل با مردم فلسطين موجب شده تا احساسات بشردوستانه وي تحريك شده و به عنوان يك رهبر مسلمان به كمك مردم فلسطين بشتابد.
اين گزارش ميافزايد: كمي بعد نيز اردوغان با ابراز احترام به ايران و "محمود احمدينژاد "، رئيس جمهور اين كشور، آنها را دوست تركيه خطاب كرد و تاكيد نمود كه احساس ميكند ايران به دنبال ساخت سلاح هسته اي نيست.
واكر ادامه ميدهد: اين ابراز دوستي نخست وزير تركيه با ايران موجب هرچه عصبانيتر شدن واشنگتن و تلآويو شد. با اين حال اردوغان و "عبدالله گل "، رئيس جمهور تركيه به هشدارهاي تلآويو مبني بر اينكه تركيه با وخيم كردن روابطش با اسرائيل موجب آسيب رسيدن به رابطه اش با واشنگتن نيز ميشود، توجهي نشان ندادند زيرا آنها ميدانستند كه نياز غرب به تركيه به عنوان يك متحد، بيش از نياز تركيه به غرب است.
اين نويسنده آمريكايي مي افزايد: حقيقت اين است كه اسرائيل نميخواهد بطور علني بپذيرد كه از بين رفتن اتحادش با يكي از قدرتمندترين كشورهاي اسلامي ميتواند عواقب جدي را در استراتژيهاي دفاعي و اقتصاد اسرائيل داشته باشد كه شديدا به تجارت با تركيه وابسته است.
واكر مينويسد: اخيرا نيز شايعاتي منتشر شده كه سران اسرائيل طي هفته هاي اخير بطور محرمانه با يكديگر ديدار كرده اند تا در رابطه با چگونگي خروج از بحران بوجود آمده در روابط اسرائيل و تركيه، بحث و گفتگو كنند.
بنا بر اين گزارش، در برخي از كشورهاي خاورميانه از جمله مصر، تمايلات رو به رشدي در جهت توقف تجارت با اسرائيل وجود دارد. اين در حالي است كه 90 درصد از توليدات ناخالص ملي اسرائيل، وابسته به تجارت با تركيه و ديگر كشورهاي اسلامي خاورميانه است. بنابراين خطرات اقتصادي براي اسرائيل، كاملا واضح است.
اما بزرگترين خطر براي اسرائيل مربوط به روابط نظامي اين رژيم با تركيه است. زيرا اسرائيل زماني از همكاريهاي اطلاعاتي و مانورهاي نظامي مشتركش با تركيه شادمان بود اما اين جنبه از اتحاد استانبول و تلآويو از زماني آغاز شد كه تركيه تحت كنترل ژنرالهاي اين كشور بود كه گوش به فرمان واشنگتن بودند. اين در حالي است كه با به رو به افول گذاشتن قدرت ژنرالها، رهبراني همچون اردوغان فرصت يافتند تا به بازبيني رابطه با اسرائيل بپردازند.
واكر ادامه ميدهد: اگرچه تركيه نيز در گذشته از رابطه تسليحاتي با اسرائيل، سود ميبرد اما سود و منفعت اصلي اين رابطه مربوط به اسرائيل ميشد كه رابطه اش با تركيه را يك همكاري استراتژيك ميديد. بطوريكه اين رژيم همواره به زماني ميانديشيد كه در صورت بروز يك جنگ جدي در خاورميانه، نياز خواهد داشت تا به محدوده هوايي تركيه دسترسي داشته باشد و بتواند از بنادر عميق اين كشور استفاده كند.
همچنين اسرائيل ميتوانست در پاسخ به انتقادات جهانيان، اينطور بگويد كه با يك كشور برجسته اسلامي، روابط خوبي دارد.
اين كارشناس آمريكايي با اشاره به رويكرد تركيه به روسيه، مينويسد: تركيه هم اكنون تسليحات مورد نيازش را از همسايه اش، روسيه، خريداري ميكند و ديگر براي عضويت در اتحاديه اروپا از كشورهاي اروپايي درخواست نميكند. همچنين اين كشور ديگر اطمينان ندارد كه ناتو در صورت بروز يك جنگ، به كمكش خواهد آمد.
واكر مينويسد: همين احساس خطر و بي اعتمادي تركيه نسبت به ناتو و غرب موجب شد تا اين كشور اينطور نتيجه بگيرد كه برقراري روابط خوب با روسيه ضروري است و نظر غرب نيز هيچ اهميتي ندارد.
همچنين تركيه شروع به برقراري همكاريهايي با برخي كشورهاي ديگر و به ويژه كشورهاي خاورميانه كرده است. كه البته اين روند براي تركيه بسيار آسانتر است، زيرا اين كشور ديگر احساس نميكند كه نياز دارد تا از واشنگتن چيزي درخواست كند و خط سياست خارجي اسرائيل در قبال ايران و ديگر كشورهايي كه اسرائيل آنها را به عنوان تهديد ميبيند، دنبال كند.
نويسنده اين گزارش ميافزايد: مسئله ديگري كه موجب عصباني شدن تركها شده، نقش اسرائيل در مرزهاي شمالي تركيه با عراق است. بطوريكه سران ارتش تركيه نسبت به مداخله اسرائيل در شمال عراق، جايي كه واحدهاي ويژه نيروهاي دولت منطقه اي كردستان عراق، با شورشيان كرد ايران همكاري ميكنند، هشدار داده اند.
بنابراين گزارش، در ابتداي سال 2009 ميلادي، گزارش اطلاعاتي محرمانه ارتش تركيه تاييد كرد كه مامورين اطلاعاتي اسرائيل كه احتمالا عضو موساد نيز هستند، در مرز عراق و تركيه، مشغول فعاليت هستند؛ مسئولين ترك نيز بلافاصله با همتايان خود در تلآويو تماس گرفته و به آنها هشدار دادند كه چنين فعاليتهايي را در خاك تركيه تحمل نخواهند كرد.
اين كارشناس مسايل سياسي اظهار ميدارد: روي هم رفته، وضعيت نقش تركيه به عنوان پل ميان شرق و غرب، به زودي به پايان نخواهد رسيد اما تمامي نشانه ها حاكي از آن است كه تركيه در حال روي برگرداندن از غرب است. و روابطش با اسرائيل نيز از بين ميرود زيرا اسرائيل نشان داده كه قصد اعطاي امتياز به فلسطينيان را ندارد. همزمان تركيه و ديگر كشورهاي اسلامي نيز از تاثير اسرائيل بر سياست خاورميانهاي آمريكا خشمگين شده و اعلام انزجار ميكنند.
واكر ميافزايد: اما واكنش اسرائيل به آخرين يافته هاي عفو بين الملل هم مشابه پاسخ اين رژيم به گزارش سازمان ملل در رابطه با جنايات اسرائيل در غزه بوده است. بطوريكه رژيم اسرائيل، سند عفو بينالملل را جانبدارانه و مخدوش توصيف كرد و مدعي شده كه اين سند بر اساس حدسيات و آمارهاي نادرست بنا شده است.
اين نويسنده آمريكايي در تشريح رفتار آمريكا در قبال تحولات تركيه مينويسد: در كاخ سفيد، تحولات اخير موجب ايجاد نگراني عظيمي براي باراك اوباما شده كه طي ديدارش از استانبول در آوريل 2009، بر اهميت رابطه آمريكا با تركيه تاكيد كرده بود. بطوريكه وي هماكنون از سوي لابي صهيونيستها تحت فشار قرار خواهد گرفت تا تركيه را وادار به برقراري مجدد روابط دوستانه با اسرائيل كند. اين در حالي است كه اين امر نه تنها بسيار دشوار است بلكه حتي ممكن است منجر به تيرگي روابط ميان واشنگتن و استانبول شود.
واكر در انتها مينويسد: بنابراين اوباما بايد در اتخاذ تصميماتش، دقت زيادي به خرج دهد، زيرا تركها چندان از كشورهاي برجسته اروپايي همچون آلمان و فرانسه خشنود نيستند و تمايلي به پيروي از خط مشي اسرائيل در قبال ايران و يا هر كشور اسلامي ديگري، ندارند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 419]