واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: انتشار «از فرمول و شاكله هويت تا نوآوري» در شماره جديد پگاه حوزه
گروه خبرنگاران افتخاري / فخرالدين يوسفپور: شماره جديد پگاه حوزه از سوي دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم منتشر شد.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) به نقل از روابط عمومي و امور بينالملل دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه، دويست و چهل و يكمين شماره پگاه حوزه ويژه بازشناسي كاتوليسم منتشر شد.
«از فرمول و شاكله هويت تا نوآوري» نوشته «ابراهيم فياض» عنوان سرمقاله اين شماره است. نويسنده اين مقاله با اشاره به اين كه دين اگر با زبان خاص خودش تركيب شود هويت توليد ميكند و تركيب دين با زبان سبب توليد مذهب است و افزود: رابطه زبان و دين، مبناي بسياري از بحثهاي متداول در دينشناسي شده است، اصالت دادن به دين يا زبان و چگونگي تركيب اين دو، مبناي مكاتب مخالف است.
آنهايي كه دين را محور قرار ميدهند و از اهميت زبان ميكاهند به وحدت تمامي اديان بدون نگاه به مناسك و يا نوع بيان آن ميپردازند، به گونهاي كه برخي از آنها به شرك نيز به گونه يك توحيد مذهبي نگاه ميكنند كه اشتباهي رخ داده است.
شاخص اين نوع نگاه، نحلههاي عرفاني است «مقصود تويي كعبه و بتخانه بهانه».
آنهايي كه زبان را محور قرار ميدهند، سخت بر مناسك و نوع بيان دين تأكيد ميورزند، پس بر تكثر تأكيد ميكنند، تكثري كه بر مباينت ديني نيز تكيه ميكند، چرا كه زبان بر اساس مفاهيم بنا ميشود و بنيان مفاهيم بر اساس فصل و تمايز بنا شده است.
وي در ادامه افزود: تأثير فرهنگ سامي عربي بر عرفان اسلامي موجود در خاورميانه عربي در حوزه شام يك نوع اومانيسم عرفاني است كه در شكل عارفي مثل ابنعربي و مولوي، تجلي پيدا ميكند و باعث تخيل تجلي بخش حقيقت و خدا ميشود و وحي و شهود و الهام براساس تخيل تبيين ميشود.
برعكس عرفان ايراني كه نه خدا به انسان نازل ميشود و نه انسان به مقام خداوند ارتقاء و انتزاع مييابد پس خدا در جايگاه رفيع خود و انسان در جاي خودش قرار ميگيرد.
كافي است به انديشههاي فردوسي و شيخ اشراق و سعدي و حافظ نگاهي انداخته شود، پس توحيد در اوج خودش در فرهنگ ايراني تجلي يافته است و ايرانيان موحد، وارثان زمين خواهند بود.
«روحانيت كاتوليك»، «كاركرد مشروعيت بخشي»، «عدم مشروعيت بخشي»، «روحانيت در شيعه»، «كاتوليسم»، «مسيحيت در حد واسط دوره باستان و عصر جديد » و «تناقضهاي مقدس» از عناوين بخش نگاه ويژه اين شماره هستند.
«روحانيت در شيعه و كاتوليسم» عنوان متن سخنراني دكتر «محمد مسجدجامعي» سفير سابق ايران در واتيكان است كه در جمع تعدادي از محققان گروه علوم سياسي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي به آن پرداخت كه به مقايسه تطبيقي ويژههاي روحانيت شيعي و كاتوليك در دنياي معاصر پرداخته شده است.
در بخشي از اين نوشتار ميخوانيم: اگر بخواهيم موقعيت كليساي واتيكان را در اروپا در يك جمله بيان كنيم، بايد همان جملهاي را بگوييم كه يك اسقف كاتوليك ارمني گفته بود.
ايشان حدود 35 سال در ايران زندگي كرد و چند سال پيش درگذشت، اين اسقف در مراسمي گفت: ايران ايتالياي آسياست و ايتاليا، ايران اروپاست.
اين جمله زيبا، نشاندهنده وجود شباهتهايي ميان شيعه و كليساي كاتوليك است.
از ديگر عناوين به چاپ رسيده در اين شماره ميتوان «سرمايهداري جعلي»، «دور باطل فقر»، «نقشه جامع ضرورتها و دغدغهها»، «نقد روش شناختي بر نقشه جامع علمي كشور»، «اتاق فكر و ديپلماسي امنيتي» و «مهمترين تحولات سياسي ايران و جهان» را نام برد.
همچنين، پگاه حوزه به صاحب امتيازي دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم و مديرمسؤلي و سردبيري سيد «عباس صالحي» منتشر ميشود.
يکشنبه 28 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]