واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: منطقي در مراسم صدور يكصدهزارمين محصول ايرانخودروناهماهنگي ديگران صادرات را كاهش داد
حميدرضا بهدادعكس: حميد جانيپورمراسم صدور يكصد هزارمين محصول ايرانخودرو روز گذشته در حالي برگزار شد كه مديرعامل اين شركت خبر از رسيدن اين رقم به 600هزار دستگاه طي سال 95 داد.
در اين مراسم كه برخي از مديران ارشد ايرانخودرو نيز حضور داشتند منوچهر منطقي مديرعامل اين شركت به پرسش خبرنگاران در زمينه صادرات پاسخ داد و اين در شرايطي بود كه غالب خبرنگاران حاضر در مراسم مذكور مدتها در انتظار بودند تا طي ديداري با وي پرسشهايي درباره مسائل ديگر و همچنين حاشيههاي بزرگترين خودروساز خاورميانه را مطرح كرده و پاسخ بگيرند.
با تعرفه پايين توان رقابت نداريم
ايرانخودرو در حالي روز گذشته صادرات يكصد هزارمين محصول خود را جشن گرفت كه مسوولان اين شركت هماكنون با قواعد همكاري با خودروسازان خارجي و همچنين مسائل مربوط به نحوه حضور و ثبات در بازارهاي بينالمللي را تقريبا آموختهاند. بزرگترين خودروساز خاورميانه به خوبي ميداند كه حضور و ماندن در بازارهاي بينالمللي به رشد كمي و كيفي توليد بستگي دارد و البته به اعتقاد كارشناسان، ايرانخودرو توانسته در بازارهاي صادراتياش رقابت مناسبي را با ساير برندها ايجاد كند. اين در شرايطي است كه اين رقابت به شكلي ضعيف در داخل جريان دارد و ايرانخودرو و سايپا بهواسطه تعرفه حدودا 110درصدي واردات خودرو، بازار خودرو كشور را به انحصار خود درآوردهاند و رقابتي قابل توجه و چشمگير ميان آنها و خودروسازان خارجي نيست.
از طرفي طي چند سال اخير هرگاه كه پاي كاهش تعرفه به ميان آمده خودروسازها شاكي شده و با لابيهايشان اجازه تعديل تعرفهها را ندادند البته بايد به نگراني آنها از اين بابت حق داد چرا كه كاهش تعرفه يعني ورود هرچه بيشتر خودروهاي با كيفيت خارجي؛ به نوعي كه هرچه مسير واردات عريضتر شود بازار محصولات داخلي نيز در مراسم روز گذشته بيشتر تهديد شده و به اعتقاد برخي كارشناسان، اين يعني مرگ تدريجي صنعت خودرو كشور؛ اين موضوع را مديرعامل ايرانخودرو نيز در مراسم روزگذشته تاكيد كرد و گفت: مسلما ما نميتوانيم با شرايط خاصي كه هماكنون حاكم بر صنعت خودرو است، تنها به فكر كاهش تعرفه واردات باشيم. در واقع اگر قرار است تعرفهها تعديل يابند. اين تعديل بايد شامل حال تعرفههاي خودروسازها نيز شود.
منطقي با بيان اينكه طبيعتا ايرانخودرو توان رقابت با تعرفه مثلا 30درصدي را ندارد، افزود: ممكن است گفته شود كه خودروسازان كرهاي در شرايطي تنگاتنگ با يكديگر و البته با ساير خودروسازهاي معتبر دنيا در حال رقابتند اما خودروسازان داخلي اين شرايط را ندارند. كه به اعتقاد بنده نبايد ما را با آنها مقايسه كرد. وي ادامه داد: در كشوري مانند كره جنوبي، تعرفه مواد اوليه بين صفر تا چهار درصد است در حالي كه در ايران به 24درصد بالغ ميشود. از طرفي بانكهاي آنها، 48ساعته كارهاي مربوط را راه مياندازند اما در ايران دو سال طول ميكشد. مديرعامل ايرانخودرو تاكيد كرد: اگر هدف از كاهش تعرفهها ايجاد رقابت است، پس بايد علاوه برتعديل تعرفه واردات خودرو، تعرفه مواد اوليه هم كاهش يابد چرا كه در غير اين صورت نتيجهاي جز هماني كه همه ميدانند عايدمان نخواهد شد.
تندر -90 صادر كردهايم، نكردهايم
اين روزها بحثهايي مبني بر صادرات
تندر -90 سر زبانها است.مسوولان رنو پارس معتقدند ايرانخودرو صادرات تندر را به عراق آغاز كرده است اما مدير فروش و معاون توليد تندر 90 ايرانخودرو اين موضوع را تكذيب ميكنند، اين در حالي است كه منطقي نيز ضمن رد صادرات تندر گفت: در برنامهريزي اوليه و طبق آنچه كه در قرارداد آمده حق صادرات 20درصدي براي ايرانخودرو محفوظ است كه البته ما به واسطه عدم تامين به موقع قطعات از سوي رنو پارس و به اتمام نرسيدن تعهدات داخليمان، هنوز اين حق را ايفا نكردهايم. مديرعامل ايرانخودرو در عين حال گفت: البته ما چند دستگاه را به صورت آزمايشي و براي سنجش بازار به عراق فرستادهايم اما اين به معني صادرات تندر نيست. منطقي همچنين تصريح كرد: با پايان يافتن تعهدات داخليمان، صادرات تندر 90 را طي سه ماه چهارم سال آغاز خواهيم كرد و سقف صدور اين محصول به عراق، نهايتا هزار دستگاه است. اظهارات مديرعامل ايرانخودرو در شرايطي است كه به هر حال، تندر 90 ايران از مرزهاي كشور عبور كرده و شايد چندان فرقي نكند كه اسم آن صادرات باشد يا سنجش بازار؛
پژو خوب است
ظاهرا مديرعامل ايرانخودرو اين روزها علاقه فراواني به انتقاد و مرور خاطرات شركت تحت مديريتش با پژو دارد.
وي اوايل هفته جاري از سياستهاي دولت فرانسه و به تبع آن بروز اين سياستها در روابط ايرانخودرو با پژو و رنو انتقاد كرد و در مراسم روز گذشته نيز از كارشكني پژو در مسير صادرات ايرانخودرو گفت منطقي اظهار داشت: مسوولان پژو اوايل به شدت با صادرات برندهاي توليديشان در ايران، مخالف بودند و به شدت مقابل ما ايستادند و حتي زماني كه قصد صدور پژو 206 را به روسيه داشتيم از ايرانخودرو شكايت كردند. وي ادامه داد: البته پژو وقتي اصرار و جديت ما را در بحث صادرات ديد كوتاه آمد و حتي در جريان ورود پژو پارس و احداث سايت توليد اين محصول در مصر به مشتريان آن كشور اطمينان داد كه پارس توليدي ايرانخودرو از جنبه كيفي كاملا مورد تاييد اين شركت فرانسوي است و در حال حاضر هم روابط ما با پژو در بخش صادرات شرايط مناسبي را دارا است.
از ظرفيت صادرات امسال كاستهايم
هرچند كه مديرعامل ايرانخودرو روز گذشته نامي از قطعهسازان نبرد و به كمبود قطعات توليد داخل اشارهاي نكرد اما به خوبي كنايههاي وي به قطعهسازان از لابهلاي گفتههايش قابل فهم بود. منطقي با اشاره به اينكه طي سال جاري، سرعت و ضريب صادرات ايرانخودرو پايين آمده، اظهار داشت: صادرات، كاري همه جانبه به حساب ميآيد و تنها، شركت خودروساز در توسعه آن دخيل نيست. ايرانخودرو ظرفيت توليد بالايي را دارد اما كساني كه با آنها كار ميكنيم توانايي هماهنگي و پا به پا آمدن با ما را ندارند و به همين دليل گاهي مجبوريم از برنامههايمان بكاهيم.
منطقي افزود: به دليل آنكه ديگران نتوانستند خود را با ايرانخودرو هماهنگ كنند مجبور شديم تا ضريب صادرات سال جاري شركت را كم كنيم تا از تعهدات داخليمان عقب نمانيم. اظهارات منطقي در شرايطي است كه مديرعامل ايساكو هفته گذشته از دستور منطقي براي كاهش توليد و قرار دادن قطعات در اختيار ايساكو خبر داد.البته مديرعامل ايرانخودرو هم روز گذشته بر اختصاص 40درصد ظرفيت خط توليد اين شركت به خودروهاي صادراتي تاكيد كرد و گفت: اين موضوع به هيچ وجه عجيب نيست. وي حتي اين گونه عنوان كرد كه بزرگترين خودروساز خاورميانه تا سال 95 يعني هشت سال ديگر، 600هزار دستگاه محصول خود را صادر خواهد كرد.
تقاضاي صادرات همچنان بالا است
دو سه ماه پيش كه نمايندگان فروش ايرانخودرو در بازارهاي صادراتي اين شركت، به ايران آمدند و همايشي را ترتيب دادند. بيشتر آنها از كم بودن ظرفيت صادرات ايرانخودرو شكايت داشتند و خواستار افزايش آن بودند. در عوض برخي مسوولان اين شركت نيز عنوان كردند كه شرايط توليد به آنها اجازه عرضه محصول در حدي كه بازارهاي صادراتي ميطلبد را نميدهد. اين در شرايطي است كه منطقي روز گذشته به اين موضوع نيز اشاره كرد و گفت: برخي بازارهاي صادراتي ما تقاضاي صدور محصولات با تجهيزات بيشتري را داشته و دارند اما چون وارد كردن قطعات اين تجهيزات در رنج بالا صرفه اقتصادي ندارد بنابراين تحقق اين موضوع در دستور كار ما نيست.
بررسي كنيد ما بهتر بودهايم يا سايپا
منطقي همچنين در مورد قيمت محصولات در بازارهاي صادراتي و مقايسه آن با محصولات صادراتي سايپا اظهار داشت: هر بازاري منطق خاص خود را دارد؛ بازار با توجه به مدلهاي موجود، يك محدوده قيمتي را در اختيار ما قرار ميدهد كه تابع قيمت تمام شده ما نيست بلكه تابع محصولات رقبا در همان كلاس است. اين محدوده قيمت، حد پايين و حد بالا دارد كه هر قدر به سمت حدبالا برويد تعداد اندكي صادر خواهد شد ولي اگر به سمت ميانه جدول بياييد سهم صادرات بيشتر ميشود ولي بايد سعي كنيد در بلند مدت به سمت حد بالا حركت كنيد كه اين يك استراتژي ورود به بازار است.
وي ادامه داد: بايد سمند را كه به سوريه صادر كرديم بررسي كنيد و ببينيد با اين قيمت چه تعداد خودرو صادر شده و رشد قيمت ما چقدر بوده و كاهش قيمت پرايد چقدر. اينها را با هم بررسي كنيد به نتيجه معقول ميرسيد. ما در هر بازاري با قيمت ميانه وارد شديم و در همه بازارها رشد قيمت داشتيم. مجموعه ايران خودرو در سوريه كامل شده و خط بدنه و خط رنگ هم علاوه بر خط مونتاژ كامل شده و تا دوماه آينده در سوريه، خودرو به صورت كامل ساخته خواهد شد.
موتور پايه گاز سوز
در اين برنامه همچنين خبرنگاري از اظهار نارضايتي برخي مسوولان از تحقق روند حركت ايران خودرو در مورد موتور ملي پايه گازسوز سوال كرد كه منطقي در پاسخ وي، با اشاره به اين كه ايران خودرو در حال حاضر سه نوع موتور پايه گاز سوز روي محصولات نصب ميكند، اظهار داشت: موتورهاي پايه گازسوز دو نوع هستند كه برخي طراحي جديد شده اند و برخي بر پايه موتورهاي موجود بهينهسازي شدهاند.
منطقي تصريح كرد: وقتي يك موتور موجود بهينهسازي ميشود 80 تا 90 درصد قطعات آن قبلا توليد ميشده بنابراين توليد آن در تيراژ بالا پيچيدگي زيادي ندارد.كما اينكه مثل موتور روآ و TU5 پايه گازسوز همين طور توليد شده و هيچ محدوديتي هم در توليد آن نداريم.
وي افزود: اما گاهي كل قطعات موتور جديد است و ميخواهيد يك موتور با تكنولوژي روز دنيا عرضه كنيد كه قطعات آن هم فوق العاده پيچيده است. در اين صورت براي رسيدن به تيراژ مطلوب دو كار بايد انجام شود يكي اينكه سازندگان را به سطح كيفي مطلوب برسانيد و ديگر اين كه تيراژ را پله پله بالاتر ببريد. در مورد موتور ملي دقيقا دچار اين مساله هستيم يكي اينكه كل قطعات جديد است و ديگر اين كه قطعات در محدوده اي است كه سازندگان ما در آن ضايعات بالايي دارند مثل سيلندر و سرسيلندر كه ما مسير دوم را انتخاب كرديم و هم درحال رساندن قطعه سازان به كيفيت مطلوب هستيم و هم افزايش تيراژ. در مورد موتور ملي طبق برنامه ريزي در حال حركت هستيم و اگر سازندگاني هم پاسخگو نبودند قصد داريم سازندگان ديگري را جايگزين آنها كنيم.
شنبه 27 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 246]