واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: «فردا دير است...»، پروندهاي براي تحول در حوزه/3اظهارنظر مراجع عظام و علما درباره طرح تحول حوزهها
گروه سياسي: پس از سخنان تاريخي رهبر انقلاب در ديدار با نخبگان حوزه در آذرماه 1386، علما و فضلا در استقبال از رهنمودهاي ايشان، مطالب قابل توجهي در سخنرانيها، گفتوگوها و يادداشتها بيان نمودهاند كه در ويژهنامه «فردا دير است...» دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيتالله خامنهاي به آن اشاره شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) همزمان با آغاز سال تحصيلي حوزههاي علميه سراسر كشور، دفتر حفظ و نشر حضرت آيتالله خامنهاي اقدام به تهيه و انتشار ويژهنامهاي در چهار بخش با عناوين «بسمالله»، «ديدار»، «تحول» و «پنجره» تحت عنوان «فردا دير است...» با موضوع تحول در حوزههاي علميه كرده است.
در بخش «ديدار» مطلبي تحت عنوان «بازتاب ديدار نخبگان حوزه با رهبر انقلاب» آورده شده كه در آن اظهارنظر مراجع و علما درباره طرح تحول حوزهها كه سال گذشته توسط رهبر معظم انقلاب اسلامي مطرح شد، آورده شده است. براي اطلاع و آشنايي بيشتر مخاطبان و كارشناسان حوزوي و دانشگاهي در ذيل ميآيد:
پس از سخنان تاريخي رهبر انقلاب در ديدار با نخبگان حوزه در آذرماه 1386، علما و فضلا در استقبال از رهنمودهاي ايشان، مطالب قابل توجهي در سخنرانيها، گفتوگوها و يادداشتها بيان نمودهاند كه گزيدهاي از آنها را ميخوانيد.
آيتاللهالعظمي مكارم شيرازي:
بدون شك ما در زماني زندگي ميكنيم كه با گذشته فرق دارد و همه چيز دگرگون شده است؛ بنابراين حوزه علميه نيز بايد متحول شود. ما مخالف تحول در حوزهي علميه نيستيم؛ اما تحول بايد بر اساس حفظ سنت حسنه گذشتگان باشد.
علميت طلبه در پيچيده كردن كتاب نيست و اين فكر بايد برچيده شود. من اگر فرصت داشتم كفايةالاصول را با عباراتي ساده براي طلاب مينوشتم.
آيتاللهالعظمي نوري همداني:
بعد از پيروزي انقلاب اسلامي تحولات ارزشمندي در حوزه صورت گرفته است كه ميتوان با مديريت صحيح، آنها را توسعه داد. براي تحولاتِ اساسي در حوزه، بايد طلاب از نظر اخلاق، رفتار، استعداد و بيان و قلم، شناسايي شوند و بزرگان حوزه، وظيفهي تربيت طلبهها را بر عهده بگيرند تا آنان بتوانند در آينده برنامههاي حوزه را به خوبي اجراء نمايند.
آيتالله مصباح يزدي:
در ايامي هستيم كه از وجود مبارك مقام معظم رهبري و نگاه ايشان به مسائل حوزوي و تحول در حوزه استفاده ميكنيم و از اين بابت خدا را شاكريم؛ ولي از اينكه به خواستههاي ايشان جواب كافي و لازم داده نشده است، از دستاندركارانِ امر گلايه داريم.
آيتالله مسلم ملكوتي:
فرمايشات رهبر معظم انقلاب اسلامي، حاوي مطالب مهمي است؛ ولي پيش از هر چيز بايد چگونگي و كيفيت تحول تعيين شود... حقيقت مطلب اين است كه رهبر معظم انقلاب، نعمتي الهي است و رهنمودهاي ايشان در سالهاي متمادي، انقلاب را حفظ كرده است و اگر ايشان نبود، معلوم نبود وضع ما چگونه ميشد.
آيتالله محمد يزدي، رئيس جامعه مدرسين حوزه علميه قم:
انتظار ايشان از حوزه، ويژه است و بايد نسبت به برآورده كردن آن، توجه ويژهاي داشت. بخشي از تحولات در حوزه به صورت طبيعي و تدريجي به وقوع ميپيوندد و مسائل ناكارآمد، خودبهخود از جريان علمي حوزه خارج ميشوند؛ اما به علت گستردگي حوزههاي علميه، برخي از تحولات بايستي به همّت مديران و مسئولان حوزهي علميه مديريت شود. علت تأخير در عملي شدن رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب، عدم تشريح كيفيت تحول در حوزه براي مراجع تقليد است.
آيتالله مؤمن، دبير شورايعالي حوزه:
در مسئله پيشرفت حوزه، با كسي اختلافي نداريم و من از اول گفتهام كه مراجع اين مسائل را قبول دارند. ما به حضور مراجع عظام رسيدهايم و آنها در جريان اين تحولات بودهاند و تاكنون هم هيچكدام مخالفتي نكردهاند. ما ميخواهيم كاري را كه بايد انجام شود و وظيفه الهي ماست، انجام دهيم. اين كارها اگر انجام شود، نه رهبر معظم انقلاب مخالفتي دارند، نه مراجع، نه دولت و نه هيچيك از فضلاي آگاه. بله، ممكن است افراد معدود كجسليقه يا به قول حضرت امام خميني(ره) متحجري در گوشه و كنار پيدا شوند و مخالف اين كارها باشند.
حجتالإسلام و المسلمين محمود رجبي؛ عضو شورايعالي حوزه علميه قم
راهكار عملي شدن بيانات ايشان، اهتمام جدي و مضاعف شورايعالي براي سياستگذاري آيندهنگر و متناسب با تحولات و فعالتر شدن مركز مديريت در برنامهريزي تخصصي و اجراي قوي آن با مديران قوي و همكاري اساتيد، فضلا و مديران موفق حوزهها با اين دو نهاد و استفاده بهينه اين دو نهاد از ظرفيت و توانمنديها و تجارب آنان است.
حجتالإسلام و المسلمين حسيني بوشهري؛ مدير حوزه علميه قم
تحول يك موضوع ديرپا در حوزههاي علميه است كه با يك حالت تدريجي انجام ميشود؛ اما رهبر معظم انقلاب اسلامي تأكيد دارند كه با تحول تدريجي و سنتي نميتوان همپاي تحولات جهاني پيش رفت؛ بلكه بايد متناسب با نيازهاي روز برنامهريزي و تحول را مديريت كنيم. كسي كه نبض تحول را در دست داشته باشد، شگفتزده نميشود و ميتواند تحول صحيح را مديريت كرده، از افراط و تفريطها كه عامل ضربهي جدي به حوزههاي علميه است، جلوگيري كند.
حجتالإسلام و المسلمين سيدمهدي ميرباقري؛ رئيس فرهنگستان علوم اسلامي:
جامعه با تحولي جدي روبهروست و اگر ما آمادگي رويارويي با اين تحول را نداشته باشيم، يا منفعل خواهيم شد يا منزوي. وظيفه ما مبارزه با ركود است و تحول مورد نظر جامعه حوزوي، تحولي عقلاني، اسلامي، علمي و جامع است.
حجتالإسلام و المسلمين بهجتپور، معاون آموزشي حوزه علميه قم:
بايد در نظام آموزشي تحولي ايجاد شود و ما را براي مديريت جريانهاي بينالمللي در بيست سال آينده آماده كند. توجه داشته باشيم كه مديريت تحول، بسيار مهمتر از اصل تحول است. فضلاي خوشفكر و نيكانديش و آشنا به نيازها، سنتها و توانمنديها بايد وارد ميدان شوند و تحول را بر اساس نيازهاي جامعه و حفظ اصول و سنتها مديريت كنند.
حجتالإسلام و المسلمين احمد مبلغي، رئيس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي:
بايد كاري كرد كه سخنان رهبر معظم انقلاب از حد يك مطالبه، ارتقا يافته و به يك پارادايم حوزوي تبديل شود؛ يعني فضايي شكل بگيرد كه هيچكس از نظر علمي و ديدگاهي در وضعيت مخالفت قرار نگيرد؛ چون تحول، يك امر علمي است و هركس اندك ورودي به مسائل علمي داشته باشد، درمييابد كه حضرت آيتالله خامنهاي بهترين سخن را در اين زمينه گفتهاند. از اينرو، بايد بهگونهاي عمل شود كه اين انديشه به يك انديشه پُرهيمنه، پُرتأثير و غيرقابل اغماض بدل شود... مطالبه رهبر معظم انقلاب، مسئله كوچكي نيست؛ به حال و آينده حوزه مربوط است و مبناي حيثيت و هويت و كاركردهاي ماست و اگر ناديده گرفته شود، منجر به انزواي حوزه خواهد شد و انزواي حوزه به معناي انزواي دين است.
حجتالإسلام و المسلمين جواد فاضل لنكراني، عضو جامعه مدر سين حوزه علميه قم
بزرگان و اساتيد حوزه بايد به نكات مهمي كه از سوي مقام معظم رهبري بيان شد، بيش از پيش توجه كنند؛ زيرا ايشان در رأس نظام اسلامي قرار دارند و بيشتر از همه به ضرورتهاي جامعه اسلامي و حوزههاي علميه آگاهي دارند. كسي كه نظامي را بر مبناي اسلام و مكتب اهل بيت(ع) اداره ميكند، با اشراف جامع و كامل بر مراكز علمي، به مهمترين نيازهاي ديني و معنوي توجه دارد و اين اقتضا ميكند كه ضرورتها را بر اساس راهنماييهاي وي دنبال كنيم. اميدواريم سخنان گهربار رهبر معظم انقلاب جامه عمل بپوشد و نقطه بسيار مهمي در شكوفايي حوزههاي علميه باشد.
حجتالإسلام و المسلمين سيدمحمد واعظ موسوي، عضو مجلس خبرگان رهبري:
مسائل مطرح شده در بيانات رهبري از آرزوهاي ديرينهاي است كه تحقق هرچه سريعتر آنها تلاش همهجانبهاي ميطلبد. در عين حال كه ضرورت تحول را منكر نيستيم، بايد توجه داشت كه در اختيار داشتن ابزار مناسب هم از شروط لازم است... امتياز حوزه تشيع تحولپذيري و در تكاپو بودن اوست. هميشه فقه شيعه به عنوان يك فقه پويا مطرح بوده است. درجا زدن، گناهي است نابخشودني.
شنبه 27 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 220]