واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
سوختگي نوعي جراحت پوست يا غشاهاي مخاطي (مثل پوشش دهان، معده، ملتحمه و مجاري هوايي) است كه در اثر گرماي بيش از حد، سرماي بيش از حد، مواد شيميايي و جريان الكتريكي ايجاد ميشود.جراحت سوختگي ميتواند از اين فراتر رود و ساختمانهاي زير پوست مثل ماهيچهها، استخوانها، اعصاب و رگهاي خوني را نيز گرفتار كند. شرايط آسيب، علت سوختگي، محل و شكل سوختگي، وسعت، سن مصدوم، محل آن و وجود ضايعات همراه از جمله معيارهايي هستند كه در تعيين شدت سوختگي بهكار ميروند.
سوختگي سطحي: فقط سبب قرمزي، تورم و حساسيت پوست ميشود و به طور طبيعي بدون باقي گذاشتن اثري از خود، بهبود مييابد. اين سوختگي نياز چنداني به مراقبت پزشكي ندارد.
سوختگي متوسط: با ايجاد تاول مشخص ميشود و در صورت عدم رسيدگي دچار عفونت ميشود.
سوختگي عميق: محل سوختگي به رنگ خاكستري در ميآيد و با وجود وسعت سوختگي، دردي ندارد، زيرا اعصاب مربوط به درد نيز در محل سوختگي از بين ميروند. اين سوختگي نياز به بستري در بيمارستان و گاهي پيوند پوست دارد.
براي بهبود
صرفنظر از سوختگيهاي شديد كه نياز به مراقبتهاي دقيق پزشكي دارد براي هركس ممكن است سوختگيهاي خفيف رخ دهد. براي درمان اين قبيل سوختگيها استفاده از كمپرس سرد روي محل سوختگي علائم درد و سوزش را تخفيف ميدهد. براي اين كار ميتوانيد گازاستريل را با آب يخ آغشته كرده و حدود 20-15 دقيقه روي محل ضايعه بگذاريد. روزي 6-4 بار اين كار را انجام دهيد. آب تميز بهترين محلول براي شستشوي سوختگي است.
اگر پوست شما تاول زده است، قبل از لمس تاولها، دستها را با آب و صابون بشوييد چراكه اين تاولها به سادگي دچار عفونت ميشوند. براي پانسمان تاولهاي پاره شده يك باند استريل روي تاول بگذاريد، سپس آن را با پنبه و چسب بپوشانيد. بهتر است تاولها را نكنيد، چون عفونت ميكند.
به هيچوجه از محلولهاي يددار يا الكل در زير پانسمان استفاده نكنيد چراكه ترميم را به تاخير مياندازند. روزي يكبار پانسمان روي تاولها را تعويض كنيد. ميتوانيد قبل از تعويض با استفاده از كمي آب سرد جدا كردن باند را آسانتر كنيد.
مراقب باشيد كه بانداژ محكم و دوراني را انجام ندهيد چراكه در صورت تورم عضو مبتلا، جريان خون دچار مشكل ميشود. به همين خاطر در صورت بروز علايمي مثل سوزنسوزن شدن، بيحسي، درد يا تورم و رنگپريدگي پوست بايد بانداژ را باز كرده و سريعا به پزشك مراجعه كنيد.
پمادهاي مختلفي از جمله سيلور سولفاديازين كه به صورت كرم يك درصد موجود است، ممكن است براي درمان توسط پزشك تجويز شود. در استفاده از آن روي ضايعات صورت محتاط باشيد.
10 فرمان براي كمك به سوختگان
تمام سوختگيها سطحي و آسان نيست. اگر با فردي كه لباسش آتش گرفته يا دچار سوختگي شده بود برخورد كرديد، اقدامات زير را انجام دهيد و مصدوم را به سرعت به بيمارستان برسانيد.
1- فورا شعلههاي آتش لباس يا موي مصدوم را خاموش كنيد، براي اين منظور مصدوم را با يك پرده، پتو، كت يا گليم تنگ پوشانده و او را در كف زمين صاف بخوابانيد.
2- اگر لباسهاي مصدوم در حال سوختن است، به او اجازه ندهيد تا بدود.
3- نبايد مصدوم را روي زمين بغلتانيد، اين كار باعث سوختن نواحي آسيب نديده ميشود.
4- مصدوم را از محوطهاي كه دود گرفته است، خارج كنيد.
5- سعي نكنيد كه قسمتهايي از لباس را كه به پوست چسبيدهاند، جدا كنيد.
6- اگر مصدوم بيهوش است با عقب دادن سر وي، هرگونه انسداد راه هوايي توسط زبان را رفع كنيد.
7- اگر نبضي وجود ندارد، ماساژهاي قلبي را شروع كنيد.
8- اگر خونريزي خارجي شديد وجود دارد، فورا آن را متوقف كنيد.
9- اگر مصدوم هشيار است براي جايگزيني مايعات از دست رفته به وي آب بدهيد.
10- با استفاده از باندهاي تميز محل سوختگي را بپوشانيد تا خطر ايجاد عفونت را كم كنيد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]