واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
مصرف خودسرانه داروهاي ضددرد از مهمترين علل ابتلا به زخمهاي معده است به طوري كه حدود 30 درصد موارد ابتلا را تشكيل ميدهد.
دكتر شهرام آگاه عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران، با بيان اين مطلب اظهار داشت: يكي از زخمهاي پپتيك، زخم معده است كه جزء مهمترين علل شكايات دستگاه گوارش فوقاني در بيماران است و معمولا علائم آن به صورت دردهاي همراه با خوردن غذا است و درد آن با غذا خوردن تشديد ميشود.
وي با اشاره به اينكه زخم معده در سنين بالاتر فرد را درگير ميكند، به طوري كه ممكن است تا دهه 6 زندگي هم ادامه يابد تصريح كرد: دو علت عمده براي ايجاد زخم معده وجود دارد كه يكي ابتلا به باكتري هليكوباكتر است كه حدود 70 درصد زخمهاي معده به علت آن است و ديگري مصرف داروهاي آسپيرين و خانواده آن مي باشد كه داروهاي ضدالتهاب غيراستروئيدي هستند .
اين فوقتخصص گوارش و كبد يادآور شد: داروهاي ضدالتهاب غيراستروئيدي معمولاً به طور شايع توسط مردم براي دردهاي مختلف مصرف ميشوند كه اغلب مردم از خطرات آنها خبري ندارند. به نحوي كه دومين علت ايجاد زخم هاي معده و اثني عشر همين داروهاي پروفن، ديكلوفناك و... هستند و زخمهايي كه به علت داروهاي ضد التهاب غير استروئيدي ايجاد ميشوند زخمهايي هستند كه احتمال خونريزي يا ايجاد پارگي يا عارضهدار شدن آنها بيشتر است و بايد به آن توجه كرد.
دكتر آگاه خاطر نشان كرد: اغلب زخمهاي معده بدون علامت هستند و فرد تا زماني كه با اندوسكوپي يا عكسبرداري انجام ندهد متوجه آنها نميشود. در زخمهاي علامتدار شايعترين علامت، درد است و در مواردي از زخمها ممكن است زخم معده خود را به صورت تهوع، نفخ، سنگيني سردل، بوي بد دهان، استفراغ خوني و دفع مدفوع سياه خود را نشان دهد.
وي در ادامه افزود: زخمهاي عارضهدار ممكن است با درمان طبي جواب دهند و در مواردي نياز به درمان با كمك اندوسكوپي داشته باشند و در مواردي هم نياز به جراحي به وجود ميآيد. اگر در فرد باكتري هليكوباكتر علت ايجاد زخم باشد تشخيص و ريشهكني باكتري در بهبود زخم نقش مهمي دارد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران گفت: در رابطه با زخمهايي كه به دليل مصرف داروهاي ضدالتهابي غيراستروئيدي ايجاد ميشوند حد مصرف اين داروها مهم است و براي بهبود زخم در كنار درمان، مصرف قرص يا شربتهاي ضد اسيد با داروهاي مهاركننده گيرنده مانند رانيتيدين و يا داروهاي مهاركننده مانند امپرازول اهميت بسزايي دارد.
وي اضافه كرد: رژيم غذايي در اين بيماريها در بهبود زخم خيلي مهم نيست ولي توصيه ميشود كه فرد از مصرف غذاهايي كه علائم را تشديد ميكند پرهيز كند. همچنين مهمترين عامل تشديد كننده زخم كه مانع بهبودي آن ميشود سيگار است.
دكترآگاه يادآور شد: شيوع زخم معده متغير است و 15 تا 20 درصد بيماراني كه آندوسكوپي ميشوند به دليل دردهاي گوارشي مبتلا به زخم معده هستند.
شايان ذكر است: اگر كسي به باكتري هليكوباكتر دچار شده باشد، 2 هفته آنتيبيوتيك بايد مصرف كند و فردي كه داروهاي ضدالتهاب غيراستروئيدي مصرف ميكند بايد دارو را قطع كند. براي درمان زخمهاي معده بدون عارضه 8 تا 12 هفته وقت لازم است. در مورد درمان زخمهاي عارضه دار اين مدت ممكن است افزايش يابد. از جمله در مورد بيماراني كه به علت زخم دچار خونريزي شدهاند ممكن است نياز باشد دارو بين 6 ماه تا 2 سال ادامه يابد و فرد بهبودي كامل پيدا ميكند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 388]