واضح آرشیو وب فارسی:فارس: كاهش بهاي نفت تا مرز 68 دلار نشست اضطراري اوپك را يكماه جلو انداخت؛ورشكستگي در اوپك
گروه اقتصاد: كاهش بيش از حد بهاي نفت در بازار جهاني نشان داد كه حتي وعدههاي اوپكي درخصوص كاهش بيش از ميزان كنوني توليد اين سازمان نيز براي توقف كاهش بهاي نفت تاثيرگذار نبود. چراكه با وجود اينكه اوپكيها نشست نوامبر را زمان كاهش توليد خود تا يك ميليون بشكه در روز عنوان كرده بودند باز هم بهاي نفت اوپك تا 68 دلار در هر بشكه كاهش يافت و در واقع اضطراب توليدكنندگان در زمينه كاهش بهاي نفت تا كمتر از 70 دلار در هر بشكه به حقيقت پيوست و همين امر سبب شد تا اوپكيها نشست ماه نوامبر خود را به 25 روز زودتر از زمان مقرر موكول كنند.
بر اين اساس دبيرخانهاوپك از كاهش ناگهاني 5 دلاري بهاي نفت در هر بشكه خبر داد و بهاي سبد نفتي اين سازمان را 68 دلار و 58 سنت عنوان كرد كه اين رقم در مقايسه با دوره گذشته 4 دلار و 91 سنت كاهش داشته است. اين درحالي است كه در هفتههاي گذشته قيمت سبد نفتي اوپك تا مرز 97 دلار نيز افزايش يافته بود، ولي بار ديگر اين شاخص در مسير سقوط قرار گرفت و اكنون در پايينترين سطح خود در بيش از يكسال اخير قرار دارد. به اين ترتيب سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) براي جلوگيري از سقوط بيشتر قيمت نفت در بازارهاي جهاني، زمان برگزاري نشست فوقالعاده خود را نزديك به يكماه جلو انداخت. نشست فوقالعاده سازمان اوپك كه قرار بود 28 آبانماه در وين برگزار شود، با تغيير برنامه در روز جمعه 24 اكتبر (سوم آبانماه) برگزار ميشود.
هشدار به اوپكيها
هر چند گزارشها تصميم اوپك براي زودتر برگزار شدن نشست فوقالعاده اين سازمان را عاملي براي جلوگيري از كاهش بيشتر بهاي نفت عنوان ميكردند اما سقوط دوباره بهاي نفت نشان داد كه بازار جهاني ديگر به وعده و وعيد اوپكيها نيز توجهي نشان نميدهد و به اين ترتيب نفت به صورت خودمختار وبا توجه به عواملي بيش از آنچه اوپك در آن دخيل است به روند نزولي خود ادامه ميدهد و حتي افزايش اندك بهاي نفت در بازار جهاني پس از تصميم اوپك نيز نتوانست مانع سقوط بهاي نفت تا كمتر از 70 دلار در هر بشكه شود. افت بيش از حد بهاي نفت در بازار جهاني سبب شد بسياري از كارشناسان به اوپكيها هشدار دهند كه در صورتي كه راهي براي جلوگيري از كاهش بيش از حد بهاي نفت در بازار جهاني در نظر نگيرند بهاي نفت به سرعت به رقمهايي خواهد رسيد كه شايد طي ساليان گذشته بازگشت به آنها را غيرممكن عنوان كرده بودند. به اين ترتيب نشريه اقتصادي اكونوميست با اشاره به كاهش 60 درصدي قيمت نفت در اثر بحران مالي جهان تاكيد كرد كه اوپك براي جلوگيري از تكرار وقايع تلخ بحران سال 1998 بايد سقف توليد خود را كاهش دهد. نشريه پتروليوم اكونوميست ضمن اشاره به روند نزولي قيمت نفت طي هفتههاي اخير نوشت، كاهش قيمت نفت موجب متحد شدن اعضاي اوپك خواهد شد. سازمان بينالمللي انرژي در گزارش جولاي 2007 پيشبيني كرد، تقاضاي جهاني نفت طي سه ماه پاياني 2008 به بيش از 8/89 ميليون بشكه در روز خواهد رسيد. اين سازمان 15 ماه بعد در گزارش ديگري پيشبيني كرد كه ميزان مصرف جهاني نفت طي سه ماه پاياني 2008 با 2/2 ميليون بشكه كاهش به كمتر از 6/87 ميليون بشكه در روز خواهد رسيد. تقاضاي نفت آمريكاي شمالي در اين مدت بيش از 6/1 ميليون بشكه در روز كاهش خواهد يافت. بر اين اساس اوپكيها كه طي شهريورماه گذشته بيش از 308 هزار بشكه در روز از ميزان توليدات خود كاسته بودند بازهم تصميم به كاهش بيش از يك ميليون بشكهاي توليد خود گرفتند تا هرچه زودتر جلوي كاهش بيش از حد بهاي نفت در بازار جهاني را بگيرند.
چالش تنظيم بودجه براي اوپكيها
كاهش بهاي نفت در بازار جهاني بيش از هرچيز اقتصاد كشورها را مورد تهديد قرار داده است چراكه بر اساس آمار ارائه شده بحران مالي در بازار جهاني كسري بودجه ايالات متحده به عنوان بزرگترين مصرفكننده نفت در جهان به 500 ميليارد دلار برسد و به اين ترتيب كارشناسان پيشبيني كردهاند كه بهاي نفت در بازار جهاني بازهم كاهش يابد و حتي به پايينتر از 50 دلار در هر بشكه نيز برسد. به اين ترتيب كاهش بهاي نفت در بازار جهاني ميتواند تهديدي براي چگونگي تنظيم بودجه كشورهاي توليدكننده و صادركننده نفت در جهان باشد. نشريه اقتصادي ميس طي تحليلي با اشاره به بيثباتي شديد بازار نفت در اثر بحران مالي جهان نوشت: كشورهاي نفتخيز در تنظيم بودجه سال 2009 خود با احتياط و محافظهكاري كامل عمل ميكنند. بر اساس اين گزارش بحران مالي جهان و تاثير منفي آن بر قيمت نفت، محاسبات مربوط به بودجه سال 2009 ميلادي كشورهاي نفتخيز را با مشكلات و پيچيدگيهاي زيادي روبهرو كرده است. به همين علت، كشورهاي نفتخيز بايد براي تنظيم بودجه سال 2009 خود كاملا محافظهكار و محتاط باشند. كشورهايي مثل ونزوئلا و ايران براي برقراري تعادل در بودجه سال 2009 خود از افزايش قيمت نفت حمايت ميكنند. دولت سودان مجبور شد به علت كاهش قيمت نفت، متمم بودجه اين كشور را طي ماه اوت پيشنهاد كند. حتي مكزيك و نروژ نيز براي تنظيم بودجه سال 2009 خود با مشكلات زيادي روبهرو هستند و به درستي نميدانند قيمت نفت طي سال 2009 چه تحولاتي خواهد داشت. اندونزي كه در حال خروج از اوپك است، قصد دارد قيمت نفت در بودجه سال 2009 را بيش از 95 دلار در نظر بگيرد.
58 دلار بهترين رقم براي ايران
اما در اين ميان كارشناسان جهاني، نفت 58 دلاري در بودجه سال آينده ايران را بهترين رقم براي رسيدن به تعادل در بودجه كشور عنوان كردهاند. دوچبانك آلمان طي گزارشي با معرفي ونزوئلا بهعنوان آسيبپذيرترين كشور نفتخيز جهان در برابر افت قيمت نفت اعلام كرد بودجه ايران با نفت 58 دلاري به تعادل ميرسد. بر اين اساس دوچ بانك آلمان طي گزارشي اعلام كرد ونزوئلا براي برقراري تعادل در بودجه خود نيازمند نفت 90 دلاري است و به همين علت از كاهش سقف توليد اوپك حمايت ميكند. اين كشور در سال 2000 قادر بود بودجه خود را با نفت 34 دلاري در حالت تعادل نگه دارد. به اعتقاد دوچ بانك، ونزوئلا آسيبپذيرترين كشور نفتخيز جهان در برابر افت قيمت نفت است. ونزوئلا اكنون به نفت 97 دلاري نياز دارد تا بودجه خود را تعديل كند. نيجريه قادر است با نفت 71 دلاري بودجه خود را در تعادل نگه دارد و اين رقم براي ايران 58 دلار، عربستان 62 دلار، كويت 48 دلار، امارات 51 و الجزاير 35 دلار است. خبرگزاري رويترز نيز در گزارشي به نقل از 3 نفر از مقامات نفتي ايران بدون ذكر نام آنها اظهار كرد كه ايران قصد دارد در بودجه سال آينده خود بهاي نفت را رقمي بين 55 تا 60 دلار در نظر بگيرد. اين درحالي است كه هماكنون رقم درنظر گرفته شده براي نفت در بودجه كشور با بهاي نفت در بازار جهاني فاصله دارد و به اين ترتيب پيشبيني ميشود كه ارقامي در حدود معينشده براي نفت در بودجه سال آينده ايران بهترين حالت براي كاهش كسري بودجه كشور باشد. رويترز در گزارشي با اشاره به اين نكته كه ايران قصد دارد بودجه سال مالي 1388 خود را بر اساس نفت 55 تا 60 دلاري تنظيم كند نوشت كه اين رقم نسبت به قيمت نفت در بودجه سال جاري رشد چشمگيري نشان ميدهد. هرچند همزمان با كاهش بهاي نفت اوپك در گزارشي از كاهش 15 دلاري بهاي نفت ايران در اين دوره خبر داد. بر اساس اين گزارش سبد نفتي اوپك در ماه سپتامبر 2008 مطابق با شهريور 1387 با 56/15 دلار در هر بشكه كاهش نسبت به ماه قبل از آن مواجه شد و به 85/96 دلار در هر بشكه رسيد. قيمت نفت خام سنگين ايران در ماه شهريور نيز با 06/15 دلار در هر بشكه كاهش به 04/93 دلار در هر بشكه رسيد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
شنبه 27 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]