واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: نجفقلي حبيبي در گفتوگو با ايسنا: *جنبش دانشجويي متناسب با ظرفيتهاي جامعه حركت كند *جنبش دانشجويي با اميدواري به آسيبشناسي خود بپردازد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
عضو شوراي مركزي انجمن اسلامي مدرسين دانشگاهها گفت: جنبش دانشجويي بايد روي مباني فكري و خط مشي عملي خود تجديد نظر كند.
دكتر نجفقلي حبيبي در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با بيان اين كه دانشجويان در سراسر جهان در دورههاي خاصي به خاطر آرمانخواهي موثر بودهاند و تلاشهايي براي اصلاح امور كردهاند، اظهار كرد: اما هر اندازه احزاب كشورهاي مختلف قدرتمند شدند كاركرد دانشجويان و جنبش دانشجويي به عنوان يك نهاد اجتماعي كمتر شد در عين حال هر زماني هم كه جريان دانشجويي احساس ميكند مسائل بغرنج ميشود به عنوان يك نهاد اجتماعي وارد فعاليتها ميشود.
وي با بيان اينكه در ايران سابقه تاريخي طولاني در موضوع جنبش دانشجويي نداريم، گفت: با تاسيس دانشگاه زمينه ورود تفكرهاي مختلف از اقشار مختلف جامعه فراهم و اين امر سبب شد از دهه 40 اين تحول با حضور دانشجويان در جريانهاي اجتماعي و سياسي روز به روز افزايش پيدا كند، ولي اتفاق ديگري كه موازي با ورود جوانان از طبقات مختلف جامعه به دانشگاه افتاد اين بود كه به تدريج افراد مذهبي هم وارد دانشگاه شدند، بنابراين قطببنديهاي فكري تحت عناوين چپ و راست و ماركسيست و مسلمانان و مليگرا شكل گرفت.
اين استاد دانشكده الهيات و معارف اسلامي دانشگاه تهران، حضور امام (ره) در فعاليتهاي سياسي را باعث ايجاد تغييرات عجيبي در فضاي فعاليتهاي دانشجويي دانست و بيان كرد: نزديك به پيروزي انقلاب اسلامي، دانشجويان حضور فعالتري در مسائل و تحركات سياسي – اجتماعي دارند و راهي پيدا ميكنند كه به بدنه جامعه و از جمله به بازاريها متصل ميشوند.
وي ادامه داد: جنبش دانشجويي با پيروزي انقلاب اسلامي پيروزياي براي تمام آرمانها و آرزوهاي خفتهاش به دست آورد و در واقع جريانهاي مختلف دانشجويي به نوعي در پيروزي انقلاب توفيق يافته بودند و نشاطي در آنها به وجود آمده بود.
حبيبي در ادامه تصريح كرد: بعد از انقلاب فعاليت جريانهاي دانشجويي به عنوان يك نهاد اجتماعي و سياسي كه بخواهد معترض باشد تمام ميشود، چون امور به دست خودشان ميآيد و بنابراين جنبش در خدمت انقلاب درميآيد.
وي با اشاره به شروع جنگ تحميلي كه در آن دانشجويان هم شركت داشتند، اظهار كرد: در دوره بازسازي بعد از جنگ به تدريج سياستهايي شكل ميگيرد به نظر ميرسد دانشجويان را راضي نميكند كه اين امر باعث ميشود به تدريج اعتراض هاي دانشجويي شكل بگيرد.
اين عضو انجمن اسلامي مدرسين دانشگاهها بيان كرد: ميتوان گفت با ظهورمقوله دوم خرداد در فضاي سياسي ، فرهنگي و اجتماعي كشوردانشجويان در شكلدهي آن ، ايجاد تحرك اجتماعي و يك سري خواستههايي كه مطرح ميكردند حضور فعال و نقش بسياري داشتند.
وي با بيان اين كه كشور ما هنوز نياز دارد جريانهاي جوان و بهويژه دانشجويان با آرمان حركت كنند، گفت: با توجه به اين كه جامعه ايراني ما مسلمان است پس دانشجويان بايد تلاش كنند در درون آن بمانند و خود را از آن خارج نكنند بلكه به تصحيح اين آرمان و تفكر اسلامي كمك نمايند.
حبيبي در ادامه تاكيد كرد: جنبش دانشجويي با توجه به نيازهاي كشور و موقعيت آن در منطقه و جهان و ظرفيتها براي رشد جمهوري اسلامي ايران و تحولاتي كه بايد ايجاد شود تا ايران جايگاه خود را در منطقه و جهان به دست آورد، بايد آرمانهاي انساني، اخلاقي، اجتماعي و سياسي خود را در قالب آرمان هاي انقلاب اسلامي پيگيري كنند و از تحولات پند بگيرند ، تجربه كسب كنند و دوباره وارد فضاي جامعه شوند.
وي در ادامه يادآور شد: اگر دانشجويان و جنبشهاي دانشجويي غفلت كنند، ممكن است آينده بدتر شود و آنها خود را مسوول خواهند دانست؛ چون الان ميتوانند نيروهاي خود را منسجم كنند و متناسب با وضع فرهنگي جامعه و آرمان هاي متعالي خود برنامههايي را طراحي كنند.
اين استاد دانشگاه از مسائل و موضوعات ديگر مبتلابه جنبش دانشجويي را نااميدي اعضاي آن دانست و بيان كرد: اين كه جنبش دانشجويي احساس كند ديگر نميتواند كاري كند و سر در گريبان خود كرده است و اينكه به عنوان يك جنبش وارد عرصه نشود ، درست نيست؛ زيرا جواني كه براي آينده و نظام خودش احساس مسووليت ميكند نميتواند اين گونه بينديشد و با كنار كشيدن جنبش دانشجويي و نااميدي مشكلي حل نميشود؛ زيرا زندگي جريان دارد، فقط ممكن است عدهاي فرصتطلب با بيرون رفتن اعضاي اصلي و آرمان خواه، جايشان را پر كنند.
وي با بيان اينكه جوانان و دانشجويان ما روزهاي سختي را پيش از انقلاب گذراندند ولي چون آرمان داشتند ، نااميد نشدند، گفت: در وضعيت فعلي هم جنبش دانشجويي بايد راه حل و راهكار مشكلات را پيدا كند تا بتواند وظايف سياسي و اجتماعي خود را به عنوان يك جريان ايفا كند، اما اگر دانشجويان نسبت به مسائل بيتفاوت باشند، آينده مطلوبي براي آنها اتفاق نخواهد افتاد.
اين عضو شوراي مركزي انجمن اسلامي مدرسين دانشگاهها در ادامه تصريح كرد: اگر جنبش دانشجويي به راه حلهاي جديد نينديشد و روش خود را تغيير ندهد پشتوانههاي مردمي را هم از دست خواهد داد.
وي افزود: بنابراين اگر نتواند به گونهاي حرف بزند و مسائل و ديدگاههايش را مطرح كند كه اين صداي نيازهاي جامعه باشد و اگر جريان دانشجويي سخنگويي از اعماق جامعه نباشد، نميتواند حمايت مردم را هم داشته باشد و در نتيجه ممكن است آسيب ببيند.
حبيبي تاكيد كرد: در واقع جنبش دانشجويي بايد با ايجاد ارادهاي به اين فكر كند كه در وضعيت فعلي چه راهي را ميتواند پيدا كند براي اين كه دگرگوني مطلوب در قالب نيازها و خواست عمومي ايجاد شود.
وي با تاكيد بر اين كه جنبش دانشجويي بايد با ارزيابي آرمانها، انقلاب و جامعه به آسيبشناسي بپردازد اظهار كرد: اگر اعضاي جنبش دانشجويي مبتني بر خواستهاي واقعي جامعه و متناسب با فرهنگ انقلاب حركت كنند، موفق ميشوند ولي در عين حال هم بايد برخي خط مشيهاي خود را تغيير دهند.
رييس سابق دانشگاه علامه طباطبايي افزود: بنابراين جنبش دانشجويي بايد با اميدواري به آسيبشناسي خود بپردازد و استقامت كند چون اصلاحات و يافتن راه مطلوب كمخرج نيست و سريع هم اتفاق نميافتد، اگر قبول داريم اصلاحات يك روند و جريان است نه يك پروژه و اين روند با روح و انديشه انسانها سر و كار دارد، بايد اين روند طي شود تا اصلاحات محقق گردد.
وي با بيان اين كه جنبش دانشجويي متناسب با ظرفيتهاي جامعه حركت كند و هميشه به تجربههاي تاريخي دوره معاصر توجه داشته باشد، اظهار كزد: در كنار دو عامل آسيبشناسي و اميدواري، جنبش دانشجويي همچنين بايد به همراه يافتن راه حل هاي اصلاحي به فرهنگ و جامعه خود بيشتر اعتماد و تكيه كند و وظيفه خود را در مقابل جامعه فراموش نكند.
وي افزود: با توجه به اين كه برخي جريانهاي روشنفكري انحرافي تحت اين عنوان هستند كه عصر ايدئولوژي و آرمان گذشته است ، دانشجويان بايد آرمانهاي خود را حفظ كنند چون در صورتي كه جنبش دانشجويي آرمان نداشته باشد ، ديگر چه حرفي براي گفتن دارد؟
اين استاد دانشگاه با بيان اين كه با عقبنشيني چيزي حل نميشود، گفت: ما هنوز به آنجا نرسيدهايم كه بگوييم دانشجو درسش را بخواند و به اين امور و مسائل در كشور كاري نداشته باشد؛ گرچه از نظر خيلي ها اين امر مناسبي است كه دانشجو فقط درس بخواند.
وي در ادامه با اشاره به آرمان اوليه جنبش دانشجويي يعني حركت ضداستكباري و ضد استعماري گفت: جريان استكبار جهاني دائم خود را تصحيح و شكل استعمارش را عوض ميكند ولي مساله همان است و ظاهرش در قالب مسائلي چون حقوق بشر، جهاني شدن و جهانيسازي زيبا ميشود؛ در واقع محتواي اين استكبار يا سلطه تغيير نكرده و فقط ظاهرش عوض شده است.
وي در پايان گفت: براي اين كه دچار مشكل نشويم بايد انديشه و تفكر اسلامي خود و در عين حال انديشه غرب را بشناسيم و در نهايت هم بايد اين پالايش را انجام دهيم كه آن چه را با اسلام سازگار است بپذيريم و در واقع در عين حال كه نميخواهيم با دنيا بجنگيم و بايد تعامل كنيم، ميتوانيم «ما بودن» خود را هم حفظ كنيم.
انتهاي پيام
جمعه 26 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]