واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ساخت و ساز در حريم شهر باستاني، مشكلي بر سر راه ثبت جهاني شوش
سرويس شهرستانها: بدون مانع دانستن ساخت و ساز در حريم آثار تاريخي پديدهاي است كه در چند سال اخير بسيار شاهد آن بودهايم. اين وضع در حالي است كه هر بار اين مجوزها از سوي مسئولان سازمان ميراث فرهنگي انجام ميشود.
اين بار ساخت 2 هتل در عرصه تاريخي شهر باستاني شوش موجب نارضايتي دوستداران ميراث فرهنگي شده است.
با اين وجود معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در سخناني اعلام كرد: ساخت دو هتل در شوش كه با توجه به ملاحظاتي متوقف شده بود، از نظر سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بدون مانع است. محل قرار گرفتن اين هتلها هيچ تداخلي با عرصه شهر تاريخي شوش ندارد.
فريبرز دولتآبادي در گفتوگو با ايسنا، اظهار داشت: پيش از اين، برخي رسانهها اعلام كردند، دو هتلي كه در شوش مجوز گرفتهاند، در عرصه تاريخي قرار دارند؛ ولي در بازديدي كه چند روز پيش از اين شهر انجام شد، مشخص شد كه اين دو هتل هيچ تداخلي با عرصه ندارند و روي آثار تاريخي نيزواقع نشده اند.
بنابراين ساخت اين دو هتل كه يكي از آنها به بخش خصوصي متعلق و ديگري متعلق به شركت توسعه گردشگري است، از نظر سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بدون مانع است.
او ادامه داد: البته ملاحظاتي روي معماري اين هتلها بايد اعمال شود، زيرا متأسفانه بحث معماري در همه شهرهاي ما، بويژه شهرهايي كه ويژگيهاي تاريخي دارند، رها شده است و تلاش خواهيم كرد، روحيه شهر و معماري آن را با ويژگيهاي تاريخي فرهنگي شهرها كموبيش هماهنگ كنيم.
وي بيان كرد: شوش حدود 400 هكتار عرصه مصوب دارد و البته بعيد نيست، بخشهاي ساختهشدهاي كه املاك و خانههاي مردم در آنها قرار دارند، لايههاي تاريخي داشته باشند.
در نتيجه، با توجه به مطالعات صورتگرفته بايد برنامهريزي درازمدتي براي شناسايي اين محوطهها و فراهم كردن زمينههاي حفاظتي داشته باشيم.
دولتآبادي افزود: البته مسأله به اين مفهوم نيست كه همه شهر شوش جزو عرصه است و هيچ ساختوسازي در آن ممكن نيست يا سكونت بايد در آن منتفي شود.
به گفته معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، قرار شده است براي عرصه 400 هكتاري شوش، ديوار محوطه به سرعت تكميل و سازههايي كه درون اين 400 هكتار ساخته شود، جابهجا شوند تا بتوانيم اين بخش را كاملا حفاظت كنيم.
او اظهار كرد: تصميم براي مديريت قلعه و محوطه شوش اتخاذشده است و اميدواريم در آيندهاي نزديك اين برنامهها را با حضور رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان خوزستان و مدير پايگاه به اجرا درآوريم.
وي درباره اين برنامهها، توضيح داد: يك بحث به ساماندهي محوطه مربوط است، زيرا اين محوطه رها شده است و بايد براي گردشگر جذاب باشد. همچنين زمينههاي لازم براي مرمت قلعه نيز فراهم شود. البته بايد سايت موزههايي ايجاد شود تا ارتباط و تعامل مردم با اين سايت تاريخي افزايش يابد.
او در پايان تاكيد كرد: از اين پس، هرگونه ساختوساز منوط به برداشتهاي اوليه لايهنگاري و طبق ضوابطي خاص مجاز خواهد بود.
پيشتر مدير امور عمومي پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري شوش،گفته بود در جلسهاي با مسئولان شهرداري شوش، اداره ميراث فرهنگي و گردشگري شوش و پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري شوش تصميم بر آن شد تا محلي ديگر براي ساخت هتل يادشده [در شمال عرصه شهر باستاني شوش] تعيين شود كه علاوه بر حريم راه، در عرصه محوطه باستاني شوش هم قرار نداشته باشد و ضوابط عرصه و حرايم اين محوطه باستاني مهم رعايت شود. اكنون تعيين محل جديد توسط كارشناسان همچنان در دست بررسي است.
او همچنين درباره ساخت هتلي در ضلع غربي كاخ آپاداناي شوش، اظهار داشت:
همچنين سرپرست گروه تعيين عرصه و حريم شهر باستاني شوش درپي اعلام نظر معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مبني بر بدون مانع بودن ساخت دو هتل در شوش، بيان كرد: ساخت اين دو هتل، يعني اينكه شوش فكر ثبت جهاني را از سر خود بيرون كند.
محمدتقي عطايي، با اشاره به تعيين عرصهاي كه فروردين امسال در شهر شوش انجام شد، توضيح داد: مطالعاتي كه يك جمعي كارشناس براي تعيين عرصه اين شهر تاريخي در آن زمان انجام دادند، تأييد ميكند تمامي بخشهايي كه اين دو هتل، يعني هتل و هتل در آن هستند، درون بافت باستاني شهر شوش قرار دارند.
اين باستانشناس براي توضيح بيشتر به ارائه مطالبي درباره آثار و يافتههاي باستاني كه در اطراف اين دو هتل قرار دارند، پرداخت.
به گفته عطايي، يكي از هتلها دقيقا روبهروي كاخ آپادانا و حدود 30 متري سكوي غربي اين كاخ قرار دارد.
او در اينباره توضيح داد: زماني كه مشخص شد، شخصي قرار است هتلي را در اين محل بسازد، با استعلامي كه براي ساخت آن انجام شده بود و پس از بررسيها، متوجه شديم كه اين شخص چند خانه را در آن اطراف خريده است تا براي ساختوساز هتل آماده باشند.
او اظهار داشت: بررسي طرح نيز نشان داد، يك طبقه زيرزمين اين هتل به پاركينگ تبديل و سه طبقه روي آن ساخته ميشود.
اگر از زيرزميني كه با حفر آن لايههاي دوره هخامنشي بهشكل مستقيم نابود ميشوند، بگذريم، طبقههاي دوم و سوم هتل از ارتفاع كاخ آپادانا بالاتر قرار ميگيرند كه اين امر، خود معضلي براي ثبت جهاني شوش است.
وي بيان كرد: در شمال هتل امير زرگر و به فاصله 300 متري از آن، مقبره از شاعران اهل بيت(ع) و مربوط به قرنهاي دوم و سوم هجري قمري قرار دارد.
همچنين در جنوب اين هتل، مقبره دانيال نبي (ع) است كه به دوره هخامنشي مربوط است و همين موضوع نشان ميدهد اين بخشها كه دو مقبره مهم وجود دارند، شهري بوده است و مردم در آن زندگي ميكردند.
عطايي با بيان اينكه اين مطالب نشان ميدهند، بدون استثنا از دوره اسلامي تا هخامنشي در اين منطقه سكونت وجود داشته است، گفت: دلايل ديگري نيز مبني بر اينكه اطراف هتل امير زرگر كاملا باستاني است، وجود دارد؛ مانند يك پله سنگي كه در زمان مرمت مقبره دعبل خزاعي پيدا شد و اكنون براي نمايش در حياط موزه شوش قرار دارد.
اين باستانشناس اظهار كرد: در غرب اين هتل و در فاصله 300 تا 400 متري و در كنار رود شائور كه توسط احسان يغمايي گمانهزني شد، ديواري آجري پيدا شد كه او معتقد است، به يك بناي بزرگتر از دوره هخامنشي مربوط بوده است.
به گفته عطايي، در فاصله 500 تا 600 متري جنوب غرب هتل امير زرگر نيز كاخ شائور قرار دارد كه فرانسويها آن را كاوش كردهاند.
در اين كاخ پس از دوره هخامنشي، سلوكيان زندگي ميكردند و پس از آن، در دوره اشكانيان به گورستان تبديل شد و در دوره اسلامي، يك كارگاه تصفيه شكر روي آن ساخته شد.
او با بيان اينكه در پاي سكوي غربي كاخ آپادانا نيز يك گورستان اسلامي از قرنهاي دوم و سوم هجري قمري وجود دارد كه يك مركز توليد آجر در دوره سلجوقي نيز بوده است، تأكيد كرد: در واقع، در تمامي اطراف هتل امير زرگر با فاصله حدود 200 تا 300 متر، آثار تاريخي قرار دارند و اينها آثاري هستند كه پيش از اين نيز شناسايي شده بودند و تعجب ميكنم كه چرا معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اين آثار را ناديده گرفته ساخت هتل را در اين منطقه بدون مانع اعلام كرده است.
اين باستانشناس در ادامه با اشاره به اينكه موضوع هتل لاله نيز بسيار بدتر و بغرنجتر است، توضيح داد: مساحت اين هتل بيشتر است و البته خاكبرداري نيز شده است. در زمان خاكبرداري توسط لودر، گورخمرههاي اشكاني - ساساني پيدا شدند و اين مسأله به وضوح در هر چهار طرف ديوار خاكبرداريشده پي هتل مشخص است.
عطايي همچنين بيان كرد: اواخر قرن 19 ميلادي يك هيأت باستانشناسي در محدوده شمال همين منطقهاي كه هتل لاله گودبرداري شده است، معبدي را با نام يافتند.
زماني كه براي تعيين عرصه شهر شوش در فروردينماه امسال كار ميكرديم، در جنوب، شمال و غرب هتل لاله در شوش سه گمانه باز كرديم و به آثار تاريخي رسيديم.
پس از آن، به نزديك شهرك سلمان كه با هتل لاله 200 متر فاصله دارد، رفتيم و با گمانهزني در آنجا، عرصه شوش مشخص شد.
به اين ترتيب، هتل لاله كاملا در عرصه شوش قرار دارد.
او ادامه داد: علاوه بر اينها، در 50 متري شرق اين هتل دو تپه و يك كارگاه پخت آجر از قرنهاي اوليه اسلامي وجود دارند كه مدارك موجود اين آثار را تأييد ميكنند.
پنجشنبه 25 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 193]