واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: چکیده ای در مورد این مجسمه
مجسمه آزادي با نام اصلي«آزادي جهان را روشن ميكند»،
در اواخر قرن نوزدهم و به مناسبت صدمين سالگرد استقلال آمريكا، از سوي فرانسه به مناسبت تاریخ رهایی آمریکا از نماد استعمار یعنی بریتانیا بهاین کشور اهدا شد
خصوصیات مجسمه آزادی ، در شمایل یک زن با تن پوش رومی، توسط تندیس ساز فرانسوی "فردریک اگوستوبارتولدی" طراحی و توسط ژوزف پولیتزر ساخته شد. الهه آزادي در دست راست خود مشعل و در دست چپش لوحهاي با كلمات «july iv mdcclxxvi» دارد كه در واقع همان تاريخ تصويب بيانيه استقلال آمريكا (4 ژوئيه 1776) است. يكي از پاهاي مجسمه آزادي روي زنجير قرار دارد و هفت برآمدگي خارمانند تاجمجسمه، نمادي از هفت دريا يا هفت قاره است. این تندیس، با مدیریت "الکساندر ایفل" طراح برج ایفل، ساخته شده است. ارتفاع خود تندیس 3/45 متر است که بر روی پایه گرانیتی به ارتفاع 2/46 متر قرار داده شده است و در مجموع ارتفاع آن 5/91 متر می باشد. وزن آن 625 تن و هزینه ساخت آن 250هزار دلار است که از سوی دولت فرانسه هزینه شده است. تنها ساخت پایه این تندیس که 200هزار دلار بود، توسط آمریکا پرداخت گردید. تندیس دارای 168 پله است که بازدیدکنندگان را تا بالای برج راهنمایی می کند؛ تاجی که بر سر مجسمه آزادی قرار دارد، شامل 25 پنجره و 7 اشعه است که از آن خارج شده اند. زیر هر اشعه اتی گران قیمت قرار دارد. آیا این ات به گفته "علی معلم" شاعر معاصر، نتیجه "تاراج ملک عجم" ا ست...؟
این مجسمه را فرانسه به آمریکا به واسطه تاریخ رهایی آمریکا از نماد استعمار یعنی بریتانیا، هدیه کرده است.)
ساخت پايه مجسمه كه زير نظر آرشيتكت آمريكايي ريچار موريس هانت انجام ميشد، در 22آوريل 1886 تكميل شد. بارتولدي پيش از اين كار ساخت مجسمه را در ماه ژوئيه 1884 بهپايان برده بود و اين مجسمه كه براي انتقال به آمريكا به 350 بخش تقسيم شده بود، در 17 ژوئن 1885 به وسيله كشتي فرانسوي ايسره به نيويورك منتقل شد.
نصب مجسمه رويپايه جديد خود در نيويورك چهار ماه به طول انجاميد و بالاخره در 28 اكتبر 1886،يعني 10 سال پس از صدمين سالگرد استقلال آمريكا، از مجسمه آزادي در حضور گروركليولند، رئيسجمهور وقت آمريكا و هزاران نفر از مردمي كه براي اين مراسم به بندرنيويورك آمده بودند، پردهبرداري شد.
مدل این مجسمه "شارلوت بارتولدی" همسر بارتولدی، سازنده این مجسمه است ولی خود سازندگان فرانسوی این مجسمه تأکید کرده اند که این تندیس، معشوقه اسکندر مقدونی (تائیس) سپس بطلميوس اول بوده است. اما تائیس کیست؟ مجسمه آزادی، تائیس و حمله اسکندر برای روشن شدن شخصیت این زن، باید نگاهی به گذشته ایران باستان و هنگام حمله الکساندر-یا همان اسکندر مقدونی،به ایران داشته باشیم. الکساندر در میان غربیان قهرمانی بزرگ و بی نظیر شناخته می شود؛ اما در میان ملت ایران شخصیتی بدنام و ویرانگر است. در متون زرتشتی، از وی همواره به عنوان "گجسته"(ملعون) یاد شده و همراه ضحاک و افراسیاب از کارگزاران اهریمن به شمار آمده است. عده ای سعی در انکار وجود شخصیت تاریخی به نام اسکندر مقدونی دارند، ولی این به معنای نادیده انگاشتن انبوهی از آثار و اسناد تاریخی و باستان شناسی و حذف تاریخ اسکندر و سلوکیان و خلایی زمانی به مدت بیش از صد سال از تاریخ ایران است. اسکندر مقدونی، مردی متولد مقدونیه بود.
بزرگ ترین و مهمترین جنگ اسکندر، نبرد با امپراتوری وسیع و قدرتمند هخامنشیان بود. نبرد اسکندر و پادشاه ایران، چند بار به عقب نشینی وی انجامید، اما سرانجام با تضعیف روحیه سپاهیان ایران، ورق به نفع یونانیان برگشت و اسکندر، داریوش را در منطقه "گیل گمش" شکست داد.
تخت جمشید به آتش کشیده شد
در شب پیروزی، اسکندر و افسرانش در تخت جمشید (پرس پولیس) قصر باشکوه ایرانیان، جشن گرفتند. اسکندر همواره در سفرهای خود چندین زن بدنام و رقاص یونانی همراه خود می آورد. یکی از این زنان، تائیس بود؛ کنیزی اوشلیمی که به خاطر زیبایی به دربار اسکندر راه یافته بود. وی که با آمدن شاهزاده اسیر ایرانی و دختر داریوش سوم "استاتیرا" جایگاه خود را در خطر می دید، سعی داشت انتقام خود را از او بگیرد.
بنابراین، دنبال موقعیتی بود که غرور تمام ایرانیان را بشکند و آنان را خوار و خفیف کند. در آن جشن، او آن قدر به اسکندر شراب خوراند که عقل او را کاملاً زایل کرد و سپس از او خواست به انتقام معبدی که در آتن توسط خشایارشاه به آتش کشیده شد، پرس پولیس را آتش بزند. اسکندر مشعل آتش را به تائیس داد و او هم پرده های حریر و نشان قصر را آتش زد. مدتی کوتاه، قصر یکپارچه آتش شد. فردای آن روز، اسکندر بر تپه ای ایستاده بود و پشیمان به نتیجه کار خود می نگریست.
اکنون، تائیس به عنوان نماد آزادی، بر آبهای آتلانتیس ایستاده است .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 448]