واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: ليگ آزادگان و مربيان صاحبنام
جام جم آنلاين: مسابقههاي فوتبال دسته اول باشگاههاي ايران در شرايطي از پنجشنبه گذشته شروع شد كه امسال بيش از هر دوره ديگري نامهاي شناختهشده و پرسابقه در مربيگري يا بازيگري، هدايت تيمهاي حاضر در مسابقهها را به عهده دارند.
نگاهي به نامهايي چون اكبر ميثاقيان، نادر دستنشان، فيروز كريمي، اصغر شرفي، احمد خداداد، يحيي گلمحمدي، بيژن ذوالفقارنسب، حسين خطيبي، محمود فكري، هادي برگيزر و ... نشاندهنده غناي نيمكتهاي اين فصل ليگ دسته اول است. در حالي كه نام غلامحسين پيرواني را هم به طور غيرمستقيم ميتوانيم به اين اسامي اضافه كنيم.
2 نفر از اين مربيان صاحبنام كه سالها شاهد موفقيتهاي كمابيش آنها با تيمهاي مختلف ليگ برتري بوديم اكنون از ليگ برتر تبعيد شدهاند، تعدادي به دليل جواني مورد وثوق مديران تيمهاي ليگ برتري قرار نگرفتهاند و برخي ديگر به خاطر اينكه بيكار نمانده باشند حاضر شدند نام خود را به عنوان سرمايهاي براي تيمهاي ليگ يكي هزينه كنند.
با اين اوصاف نگاهي اجمالي به نام برخي مربيان حاضر در رقابتهاي امسال جام آزادگان براي علاقهمندان خالي از لطف نيست.
بيژن ذوالفقارنسب (صنعت نفت آبادان) ذوالفقارنسب كه چند روز پيش با انتخاب مربيان ليگي به عنوان تنها عضو ليگ يكي كميته فني فدراسيون فوتبال برگزيده شد پس از سالها حضور در تيمهاي رده بالاي باشگاهي و حتي نشستن روي نيمكت مربيگري تيم ملي در جام جهاني، حالا سر از نيمكت تيم ريشهدار و پرهوادار صنعت نفت آبادان درآورده است. او كه برنامه آمادهسازي تيمش را مشابه تيمهاي ليگ برتري قبلي خود به پايان رسانده، كادر فني مطرحي را هم در كنارش ميبيند كه نشان از جدي بودن نفتيها براي بازگشت به ليگ برتر است. دكتر ميتوانست با نپذيرفتن هدايت تيم خوزستاني، يكي از نخستين گزينهها براي جايگزيني هريك از مربيان شاغل در تيمهاي ردههاي مختلف ملي يا باشگاههاي ليگ برتري باشد، ولي گويا او ميخواهد براي نموي تازه و جدا شدن از دور تسلسل قبلي دست به خطر زده باشد.
فيروز كريمي (داماش گيلان) امير عابديني از اواسط سال گذشته كه باشگاه داماش گيلان را خريد، محكم پشت استانكوي پير ايستاد، ولي تلاشهاي مشترك او، استانكو و عبدي براي بقاي تيم رشتي نتيجهاي نداد تا اين بار به دنبال نامي برود كه آخرين قهرمان باشگاههاي آسيا براي تيمي ايراني با هدايت او به دست آيد. نشستن فيروز كريمي روي نيمكت تيمي دسته اولي تازگي ندارد و او حتي سرمربيگري تيم كمنام و نشان شهاب زنجان را هم به عهده داشته است.
به اين ترتيب داماش گيلان با آن كه در گروهي دشوار قرار گرفته است، ولي با اتكاء بر منابع مالي، مديريت، مربيگري و بازيكناني مطرح بخت زيادي براي بازگشت سريع به ليگ برتر محسوب ميشود.
اكبر ميثاقيان (شهرداري تبريز) شهرداري تبريز فصل گذشته با هدايت محمدحسين ضيائي تا يك قدمي صعود به ليگ برتر پيش آمد، ولي اين افتخار را به شاهين بوشهر واگذار كرد تا امسال براي موفقيت دست به دامن مربي سرشناسي شود كه به دليل رفتار حاشيهاي خود مورد علاقه برخي افراد صاحب نفوذ نيست و وادار به جدايي از ليگ برتر شده است. تجربه نشان ميدهد ميثاقيان با سختگيريهاي هميشگياش، تيمهايي جان سخت و مقاوم را ميسازد بويژه اين كه اعتقاد دارد امكانات موجود شهرداري تبريز بسيار بيشتر از اغلب تيمهاي ليگ برتري است.
اصغر شرفي (پتروشيمي تبريز) مربي پيشين تيم ملي در جام جهاني 1978 كه با هدايت استقلال افتخارهاي خوبي به دست آورد به دنبال جدايي طولاني مدتش از فوتبال ايران، بازگشتي چندان موفق با آن نداشت و بنا به هر دليلي با تيمهاي كم بنيه ليگ برتري نتايج درخشاني نگرفت. او پس از مدتي دوري، اين بار از طريق حضور در ليگ دسته اول بخت خود را مورد آزمايش قرار ميدهد. پتروشيمي هم در فصل گذشته مثل ديگر تيمهاي تبريزي عملكردي خوب داشت، ولي در صعود به ليگ برتر ناكام مانده بود.
نادر دستنشان (نساجي مازندران) برگشت تك ستاره دهه 60 و 70 فوتبال مازندران به خانه خود، با استقبال زياد هواداران نساجي روبهرو شد. حالا دست نشان به عنوان مربي پرتجربهاي شناخته ميشود كه سابقه زيادي در احياي تيمهاي ضعيف و رساندن آنها به موفقيت دارد. تعصب مازني نادر حالا در كنار همشهريانش عاملي خواهد شد كه نساجي هم از مدعيان صعود قرار بگيرد. دستنشان قبلا هم تيمهاي متعددي را از ليگ يك به ليگ برتر آورده يا تيمهاي ليگ برتري را از سقوط نجات داده است.
يحيي گل محمدي (تربيت يزد) يحيي كه به عنوان كاپيتان تيم ملي با فوتبال در اين تيم آن هم در جامجهاني خداحافظي كرده بود، نخستين تجربه مربيگرياش هم موفق بود و صبا باتري را به ليگ قهرمانان آسيا رساند. گل محمدي پس از يك سال كم خبري، حالا دورههاي مربيگري را هم طي كرده و در شهر يزد به دنبال پيشبرد امور تيم تربيت با شگرد خود (رفاقت محوري) است. هر چند گل محمدي در 38 سالگي تجربه چنداني در مربيگري ندارد، ولي سابقه 21 سال بازي در باشگاههاي مطرح و تيم ملي آن هم اغلب به عنوان ليدر خودكار تيم، امتياز بزرگي است كه براي كمتر فردي در فوتبال ايران رخ داده است.
احمد خداداد (شهر صنعتي كاوه تهران) شايد حدود 2 دهه، احمد خداداد سرمربيگري تيم ملي فوتبال دانشجويان ايران را به عهده داشته است. او كه سالها رياست كميتههاي آموزش و جوانان فدراسيون فوتبال را هم در كارنامه دارد، اواخر دهه60 در فوتبال باشگاهي هم چهره خوبي از خود نشان داد. دكتر كه اهميتي عجيب به انضباط و آمادگي بدني ميدهد هيچگاه در رسيدن به قهرماني يا صعود خوششانس نبوده است. خداداد به عنوان يكي از مسنترين و پرتجربهترين مربيان دستهاولي، فرصتي كافي براي آمادهسازي تيم كم نام و نشان خود در اختيار داشته است.
حسين خطيبي (گسترش فولاد تبريز) حسين خطيبي به عنوان يكي از بااخلاقترين و گلزنترين مهاجمان دهه 70 فوتبال ايران، سالها از هياهوهاي جنجالي اين رشته كنار بود. او در بازگشت، هدايت يكي از تيمهاي شهر خود را به عهده گرفته و براي بالا بردن عيار تجربه در اين تيم تبريزي، برادرش رسول را هم به خدمت گرفته است.
محمود فكري (شيرينفراز) كاپيتان سالهاي طولاني استقلال در بازگشت دوبارهاش به نيمكت مربيگري باز هم با شيرينفراز كرمانشاه به توافق رسيد. نخستين همكاري اين دو با يكديگر بيش از چند هفتهاي طول نكشيد و سپس به دعوايي طولاني تبديل شد. بايد ديد اين همكاري به كجا ختم ميشود.
مهدي دينورزاده (نفت تهران) كاپيتان اوايل دهه 60 تيم ملي، در عرصه مربيگري تيمهاي مطرحي را در اختيار نداشته است. دينورزاده امسال تيم پرامكانات و شناخته شده نفت تهران را رهبري ميكند، به اين اميد كه شايد اين تيم به دوران اوج خود در دهههاي 50 و 60 بازگردد.
هادي برگيزر (اتكاي گلستان) سرمربي جوان مشهدي كه طي سال گذشته در مقاطعي هدايت تيمهاي مشهدي ابومسلم و پيام را به عهده داشت حالا به دنبال ثابت كردن خود در جايي خارج از شهر خود است و در اين مسير به تيم مردم متعصب به ورزش گلستان رسيده است.
غلامحسين پيرواني - علياصغر كلانتري (برق شيراز) هرچند در ظاهر، امسال نام علياصغر كلانتري به عنوان سرمربي تيم برق مطرح است و پيرواني عنوان مدير فني را با خود يدك ميكشد، ولي كاملا مشخص است تيم شيرازي به دليل اين كه پيرواني عنوان سرمربي تيم اميد ايران را هم به عهده دارد ناچار به چنين كاري شده و اين چهره محبوب شيرازيها را بايد هدايتكننده اصلي تيم برق بدانيم. برق كه سالهاي سال در ليگ برتر جا خوش كرده بود به عنوان تيمي ريشهدار مايل نيست به ماندن در ليگ يك عادت كند و به همين دليل چهرههاي پرتجربهاي مثل مارتين رائول، عليرضا پورمند و علي عليزاده را هم به خدمت گرفته است.
احمد سنجري (مس سرچشمه) سنجري هم مثل دينورزاده از مدافعان ثابت تيمملي در اوايل دهه 60 محسوب ميشود و سالها هدايت تيم هماي تهران را عهدهدار بود، ولي حالا ناچار شده به تيم پرامكاناتي از استان كرمان برود تا تجربه طولاني حضورش در ليگ يك را براي بقاي اين تيم خرج كند.
*** به هر حال حضور چنين مربياني در كنار چندين مربي ديگر ازجمله 2 مربي برزيلي شنسا، نشان از اين دارد كه امسال لااقل از حيث حضور چهرههاي آشنا و مطرح روي نيمكت تيمها، سالي بينظير در شروع رقابتهاي ليگ دسته اول به شمار ميرود، هرچند شايد تا پايان نيمفصل بسياري از همين مربيان از كار خود جدا شده باشند.
مجيد عباسقلي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]