واضح آرشیو وب فارسی:قدس: آمريكا به كمك ايران، روسيه را مهار كند
فرارو- وال استريت ژورنال: ولي نصر، فرزند سيد حسين نصر در مقاله اي كه در روزنامه آمريكايي وال استريت ژورنال به چاپ رسانده، به
دولت آمريكا پيشنهاد كرده است كه با گفتگو و نزديك شدن به ايران، روسيه را مهار كند و سياستهاي منطقه اي آن را خنثي سازد. گزيده اين مقاله پيش روي شماست.
اين روزها در واشنگتن و در مبارزات انتخاباتي، روسيه و ايران براي كسب عنوان بزرگترين چالش سياست خارجي پيش روي آمريكا با يكديگر رقابت دارند.
بسياري بر اين انديشه هستند كه روسيه مي تواند به حل مسأله ايران كمك كند اما تعداد كمي فكر مي كنند كه عكس آن حقيقت داشته باشد. ايران براي نقشه بازي روسيه و اينكه چگونه مسكو گزينه هاي خود را براي رفتن به جلو ارزيابي مي كند، حائز اهميت مي باشد. اين امر موجب مي شود گفتگو با ايران به بخشي اساسي از طرحهاي آمريكا براي مهار روسيه تبديل شود.
يك ايران منزوي در مناقشه با غرب، براي روسيه يك موهبت است.
با توجه به ذخاير بيش از حد گاز ايران، روسيه مي تواند اروپا را به گروگان بگيرد و در ناتو تفرقه ايجاد كند و در همين حال بين حمايت خود از فشار بين المللي بر ايران و واكنش غرب به تجاوز آن در قفقاز ارتباط ايجاد كند.
واشنگتن نمي تواند در برابر حوزه نفوذ روسيه كه از درياي سياه تا كوههاي اورال گسترده است، مقاومت كند مگر آنكه از برگ برنده ايران به نفع خود استفاده نمايد. اين امر به معناي آن است كه مخالفت خود را با جريان گاز ايران به اروپا كنار بگذارد و با ايران در مورد امنيت و ثبات قفقاز به تعامل بپردازد.
معاون رئيس جمهور ريچارد چني در ديدار اخيرش از گرجستان از ايجاد لوله مورد حمايت غرب براي تأمين گاز طبيعي اروپا پشتيباني كرد. بدون بهره برداري از ذخاير (گازي) روسيه و ايران، گاز كافي براي حيات بخشيدن به اين لوله ها در منطقه وجود ندارد.
واشنگتن تا پيش از حمله روسيه به گرجستان تنها نگران كنار گذاشتن ايران از قراردادهاي لوله گاز بود. اكنون كه واشنگتن در رويارويي با روسيه جدي مي شود، بايد رهاسازي اروپا را از كنترل روسيه در سطحي بالاتر از تنبيه ايران به خاطر برنامه هسته اي آن قرار دهد. آمريكا بايد ايجاد لوله هاي جديد را با تكيه بر گاز ايران بپذيرد.
چنين چيزي بازي را تغيير خواهد داد و روسيه اين را مي داند. وقتي نخست وزير روسيه ولاديمير پوتين يك سال پيش به ايران رفت، پايتختهاي غربي از وي انتظار داشتند كه پيام شديداللحني را در زمينه مسأله هسته اي تحويل ميزبانان خود بدهد. ولي آقاي پوتين براي هدف ديگري در تهران بود. وي در ازاي دور ماندن ايران از لوله هاي گاز مورد حمايت غرب، پيشنهاد كرد از رويارويي در برابر فشار آمريكا حمايت كند.اندكي پس از ديدار آقاي پوتين، شركت بزرگ انرژي روسيه، گازپروم، متعهد به 200 ميليون دلار سرمايه گذاري براي ساخت يك لوله جديد گاز بين ايران و ارمنستان شد. در همين حال، مطبوعات ايراني اشاره داشتند كه تهران سرگرم بررسي پناه جستن در زير چتر امنيتي روسيه و ايجاد پايگاههاي روسي در خاك ايران است.
اما از وقتي كه روسيه دست خود را در گرجستان رو كرد، محاسبات ايران تغيير كرده است. موارد زيادي وجود دارد كه تهران از يك روسيه توسعه طلب و تحريك كننده مناقشات نژادي و حل و فصل مناقشات ارضي با استفاده از زور، نگران باشد. ايران در برابر ادعاهاي روسيه براي داشتن سهم بيشتري در درياي خزر مقاومت كرده است و به علاوه از اينكه مشكلات نژادي از مرز آن با قفقاز به داخل كشور سرايت كند، وحشت دارد.
جدايي آبخازيا و اوستياي جنوبي از گرجستان براي بسياري از ايرانيان همچنين يادآور ناراحت كننده تلاش جوزف استالين براي تجزيه دو استان ايران در سال 1946 است.
اين فرصتي را در اختيار ايالات متحده قرار مي دهد. واشنگتن پيشتر اهميت ايران را در رسيدن به اهداف آمريكا در افغانستان و عراق درك كرده است. آمريكا در مورد آينده افغانستان در سال 2001 و بر سر امنيت عراق در سال 2007 به تعامل با تهران پرداخت. بازي پرمخاطره در قفقاز نيز به طور مشابه، گفتگو با تهران را توجيه مي كند.
محمود احمدي نژاد، رئيس جمهور ايران در ديدار اخير خود از نيويورك گفت كه ايران از تجزيه گرجستان خشنود نيست و استقلال و تماميت ارضي گرجستان مي تواند يك اصل مورد توافق بين ايالات متحده و ايران باشد.
آمريكا مي تواند گفتگو با ايران را به عنوان بخشي از يك گفتگوي منطقه اي در باره منافع امنيتي مشترك و قول براي صادرات انرژي آغاز كند. آمريكا تنها با تعامل با ايران، ميان مسكو و تهران شكاف ايجاد و روسيه را تضعيف مي كند.
گفتگو با ايران، يك خط مشي خوب در مورد روسيه است. باراك اوباما پيوسته درست گفته است. هر گاه سياست خارجي آمريكا ديپلماسي را جدي بگيرد، با موفقيت با گره پيچيده چالشهاي جهان برخورد خواهد كرد و تأثير گسترده ديپلماسي در هيچ جايي بيشتر از حل چالشهاي دوگانه روسيه و ايران مشهودتر نخواهد بود.
پنجشنبه 25 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]