تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):همّت مؤمن در نماز و روزه و عبادت است و همّت منافق در خوردن و نوشيدن؛ مانند حيوانات...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830901608




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

يوسف در چاه تصاوير


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: يوسف در چاه تصاوير
تلويزيون- آزاده سهرابي:
سريال حضرت يوسف(ع) چند ماهي است كه جمعه شب‌ها روي آنتن شبكه اول سيما مي‌رود.

سريالي به كارگرداني فرج‌الله سلحشور كه از آغاز صحبت اين بود كه قصد روايت يكي از قصص قرآني، يعني داستان يوسف پيامبر را دارد.از همان پخش قسمت نخست اما اين سريال تحت‌تأثير حواشي زيادي قرار گرفت و همه اينها در حالي بود كه به جهت تاريخي بودن روايت اين سريال و تبليغاتي كه برايش شده بود و همين طور به جهت آنكه همه ما كمابيش با داستان پر فراز و نشيب روايت زندگي يوسف پيامبر و قابليت‌هاي دراماتيكي آن آشنايي داريم، از همان آغاز تماشاگران، مشتاقانه به تماشايش نشستند، اما از سوي ديگر به دليل اينكه اين سريال به داستان زندگي يكي از پيامبران مي‌پردازد حساسيت برانگيز شد.

هر چند روايت داستان يوسف پيامبر يكي از قصص قرآني است كه به تفصيل در قرآن مجيد درباره‌اش آمده و بيشتر فراز و فرودهاي زندگي وي گفته شده و حتي در آغاز سوره يوسف به تاكيد آمده كه اين داستان چه پندهايي در پي دارد اما در پي طرح‌ريزي فيلمنامه و هنگام شاخ و برگ دادن به آن، نكاتي پي‌ريزي شد كه مورد واكنش بسياري از صاحب‌نظران قرار گرفت؛ دقيقا همان نكته‌هاي تاريخي، اعتقادي كه در اين مجال قصد پرداختن به آن را نداريم.

اما در همان روزها فرج‌الله سلحشور درباره انتقادهاي مركز پژوهش‌هاي اسلامي صدا و سيما به سريال«يوسف پيامبر» گفت كه من نمي‌دانم چرا همه دنبال ايرادهاي يوسف هستند و اين براي من سؤال است كه چرا خبرگزاري‌ها در پي اشكال‌هاي مجموعه و يافتن افرادي هستند كه اشكال‌هاي بسيار دارند و از آنها سؤال خود را مي‌پرسند. آيا «يوسف پيامبر» محسناتي ندارد و مردم از آن استقبال نكرده‌اند؟

قصد ما پاسخ به همين سؤال است. آيا اين سريال محسناتي ندارد و مردم از آن استقبال نكرده‌اند؟

هرچند نمي‌توان در تك تك خانه‌ها را زد و از مردم درباره اين سريال پرسيد و ميزان استقبالشان را دريافت اما تجربه نشان داده معمولا وقتي تب سريالي جامعه مخاطبان سيما را فرا مي‌گيرد نشانه‌هاي آن خيلي زودتر از آمارهايي كه اين رسانه از ميزان تماشاگران برنامه‌ها اعلام مي‌كند، بروز مي‌يابد. با اين وجود آيا شما در مكالمات روزمره مردم چيزي درباره اين سريال مي‌شنويد؟ حتي سريال بزنگاه كه خيلي مورد طبع مخاطبان در ماه رمضان قرار نگرفت هم محل بحث بود؛ يعني به شيوه سنتي، اين سريال مخاطبان خود را داشت حتي مخاطبان ناراضي.

واقعيت اين است كه سريال حضرت يوسف به دلايل متعدد و اتفاقا نه آن دلايلي كه بسيار مورد بحث قرار گرفته، نتوانسته توري براي مخاطب پهن كند و حتي مخاطبان معمول سريال‌هاي تاريخي را درگير خود نكرده است. اما چرا؟ پاسخ همان جايي است كه كارگردان اين سريال مدام بايد بگويد كه جلوتر كه برويم سريال جذاب مي‌شود. در ساخت آثار تاريخي، در وهله نخست، يك اصل وجود دارد. اين اصل در پاسخ به اين سؤال رشد مي‌كند كه دليل بازگو كردن اين روايت از تاريخ(چه تاريخ انبيا و چه تاريخ قومي و...) در اين مقطع زماني چيست؟ در واقع اين انتخاب از كدام خودآگاهي سازندگان نسبت به جامعه، زمانه، رسانه و مناسبات مذهبي و انساني انسان معاصر مي‌آيد.

پاسخ به اين سؤال از آن رو مهم است كه برگ برنده سازندگان را رو مي‌كند، حتي پيش از شروع به پخش سريال، چون روي چيزي سرمايه‌گذاري كرده‌اند كه نبض جامعه را در دست دارد و بخشي از نياز آن را پاسخ مي‌دهد. در روايت زندگي حضرت يوسف(ع) بيش از هر چيز آن بخشي از درون مايه روايت كه تاكيد برپاكدامني است، مي‌تواند دردي از درد جامعه امروز و انسان امروز را بيان كند و به آن پاسخ دهد.

اما اين سريال درست نقطه كليدي روايت را وقتي بازگو مي‌كند كه رشته ارتباطي مخاطب با آن، به واسطه كش آمدن بخش مقدمه روايت، از دست رفته است؛ يعني وفاداري سازندگان به خط روايت تاريخي و توالي آنچنان مي‌شود كه هيچ اهم و في‌الاهمي صورت نمي‌گيرد. همين مي‌شود كه گويي براي سازندگان تم واحدي وجود ندارد يا حتي تم پر رنگ‌تري، تا از آغاز بر آن متمركز شده و تم‌هاي فرعي در راستاي آن پر و بال بگيرند.

شايد اگر همان بخش جذابي كه سلحشور بر آن تاكيد مي‌كند از همين قسمت‌ها آغاز مي‌شد و پس از يك مقدمه كوتاه و نه 15-10 قسمتي به همين ترغيب به پاكدامني و عفت پرداخته مي‌شد اين سريال در ارتباط با مخاطب شانس بيشتري داشت. اما همه داستان همين نيست. اگر به همين كيفيت ساخت و شيوه كند روايت كه اين سريال پيش گرفته ، ادامه پيدا كند، با هر چرخش روايي نيز اين سريال راه به جايي نمي‌برد. اگر تنها به يكي از قسمت‌هاي سريال كه دو هفته پيش پخش شد نگاه كنيم، كندي غيرقابل توجيه روايت كه تنها مي‌تواند از منطق پر كردن آنتن بيايد مشهود مي‌شود.

20 دقيقه از زمان سريال فقط به سفر زليخا براي دور شدن از يوسف اختصاص داشت كه بي‌هيچ ديالوگ يا تصوير جذاب يا حتي تصوير فضا ساز يا شخصيت سازي تنها دقايق را بيهوده مي‌گذراند، در حالي‌كه همين بخش مي‌توانست در 3 يا 4 دقيقه خلاصه و محدود شود. اين سريال پر است از همين تصاوير زائد براي روايت. شيوه‌اي كه از همان آغاز پي‌ريزي شد و هرچه جلوتر رفتيم دامنه‌اش گسترده‌تر شد و ما را به اين نتيجه مي‌رساند كه زمان واقعي اين سريال مي‌توانست در چيزي كمتر از نيمي از آنچه روي آنتن رفته خلاصه شود تا هم ريتمي به اين سريال داده شود و هم ما را زودتر به اصل داستافن برساند.

اما شايد براي رسانه مقياس پولي كه براي ساخت يك اثر خرج مي‌كند و زماني كه بايد آن اثر آنتن را پر كند در ارجحيت باشد و منطق اين رسانه حكم كند كه مخاطب مجبور است راش‌هايي كه در يك تدوين درست دور ريخته مي‌شود را هم ببيند.به اينها اضافه كنيد بازي‌هاي اغراق آميز و فاصله دار بازيگران را كه در نهايت به عدم‌همراهي مخاطب با قهرمان سريال مي‌انجامد و اينها در حالي است كه قهرمان بودن شخصيت اصلي سريال كه شخص يوسف است نه به واسطه رفتارش كه از آغاز به واسطه آنچه در اين سريال صرفا به زبان ديگران مي‌آيد و توجه آنها قهرمان شده در حالي‌كه تنها در يكي، دو قسمت نخست است كه اساسا عملي از اين شخصيت سر مي‌زند و او در موقعيت‌هايي قرار مي‌گيرد كه دست به عملي مي‌زند.

همه اينها باعث مي‌شود كه آنچه ما از شخصيت اصلي مي‌سازيم نه در اثر آنچه اتفاق مي‌افتد و عملي كه او انجام مي‌دهد باشد بلكه در پس ديالوگ‌ها و روايت‌ها ساخته شود. در مجموع تا به اينجا در اين سريال حتي يك سكانس تاثير‌گذار و ماندني در ذهن، حتي از مهم‌ترين بخش روايت زندگي اين پيامبر كه رويارويي او با زليخاست، وجود ندارد تا در نهايت مخاطب به اين نتيجه برسد كه روايتي كه او در ذهن خود از داستان زندگي اين پيامبر داشته بسيار تاثير گذار‌تر است.
 چهارشنبه 24 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن