واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: كلينيك چاقي لپتين و حل مشكل افزايش وزن پس از رژيم
جام جم آنلاين: يكي از مشكلات اساسي در افراد چاق آن است كه چگونه از افزايش مجدد وزن پس از رژيم جلوگيري كنند. دكتر روزنبام و همكارانش از دانشگاه كلمبيا در مطالعهاي كه در مجله تحقيقات كلينيكي به چاپ رساندهاند، بيان ميكنند: كاهش ميزان هورمون لپتين كه به مغز در برابر وسوسههاي غذايي كمك ميكند ، ممكن است توجيهگر افزايش وزن مجدد پس از رژيم باشد لذا آنها پيشنهاد ميكنند كه برگرداندن لپتين به ميزان قبل از شروع رژيم، ممكن است اين مشكل را برطرف كند.
لپتين يك هورمون بازدارنده طبيعي اشتهاست كه از سلولهاي چربي بدن ترشح ميشود. كشف اين هورمون هيجاني را در دهه 90 ميلادي ايجاد كرد. آن زمان محققان در مطالعاتي كه روي موش انجام دادند دريافتند لپتين باعث كنترل اشتهاي موش گرديده، لذا موش وزن كم ميكند. اما اين پديده ندرتا در انسان اتفاق ميافتد.
از آن زمان، دانشمندان در پي يافتن بهترين راه براي استفاده از اين هورمون در درمان چاقي هستند. مطالعات گذشته نشان داده است كه وقتي افراد وزن كم ميكنند ميزان لپتين كاهش مييابد تا بدن بتواند از ذخيره انرژي خود محافظت كند.
مكانيسم طبيعي بدن در هنگام كاهش وزن آن است كه پس از كاهش وزن يك پتانسيل قوي براي بازگشت وزن شما وجود دارد. بعد از كاهش وزن، نظم ايجاد شده در سوختوساز طبيعي بدن باعث ميشود تا بدن كالري كمتري نياز داشته باشد، اما از طرف ديگر مغز در برابر تحريكات مواد غذايي خوشمزه آسيبپذيرتر ميشود.
روزنبام و همكارانش در اين مطالعه بيان ميدارند كه پس از كاهش وزن، آن قسمتهايي از مغز شما كه در نه گفتن به تحريكات غذايي دخالت دارند به نظر ميآيد كمتر فعالند. لذا شما در برابر غذا جواب مثبت بيشتري را نشان ميدهيد و به عبارتي كنترل اشتهايتان مختل ميشود.
در اين مطالعه محققان اثرات كاهش لپتين در مغز افرادي كه وزن كم كردهاند را بررسي كردند. علاوه بر آن اثرات جايگزيني اين هورمون را در ثابت نگاه داشتن وزن مطالعه كردند.
در اين مطالعه، فعاليت مغزي 6 فرد چاق در هنگام نشان دادن مواد خوراكي و غيرخوراكي، قبل و بعد از شروع رژيم كنترل شده كه باعث كاهش وزن 10 درصدي در آنها شده بود، توسط MRI مورد بررسي قرار گرفت. محققان دريافتند بعد از كاهش وزن قسمتهايي از مغز كه مسوول تنظيم غذاي دريافتياند بعد از نشان دادن تصوير غذا داراي فعاليت كمتري هستند.
در عوض قسمتهايي از مغز كه مسوول احساساتاند فعالتر ميشوند. جالب آن كه زماني كه محققان لپتين را به ميزان قبل از رژيم برگرداندند، اين تغيير به طور كامل برعكس شد.
لذا اين پژوهشگران معتقدند لپتين ميتواند يك وسيله مفيد براي كمك به افراد در ثابت نگاه داشتن وزن پس از رژيم غذايي باشد. البته بايد گفت كه هنوز مطالعات متعدد ديگري براي استفاده عملي از لپتين در جلوگيري از افزايش وزن مجدد لازم است.
دكتر حميدرضا فرشچي
متخصص تغذيه و فوق تخصص ديابت و چاقي
چهارشنبه 24 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]